2021-11-22 14:08:03
Φωτογραφία για Ηλίας Μόσιαλος: Να δοθούν κίνητρα για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών. Εκεί είναι όλο το στοίχημα
Πρέπει να αυξηθεί άμεσα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «εκεί είναι όλο το στοίχημα».

Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλοας, η επιτροπή Εμπειρογνώμων συζήτησε το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των άνω των 60 και 65. Για παράδειγμα θα μπορούσε να μειωθεί η συμμετοχή τους στο κόστος του φαρμάκου. Τόνισε ότι εάν θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες.

Σημείωσε πως δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο» και πως τα κίνητρα είναι προτιμότερα, καθώς αποτελούν παράλληλα και μια σημαντική κοινωνική πολιτική.

Τι είπε για την τρίτη δόση

Σημείωσε πως με την τρίτη δόση του εμβολίου τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας είναι 20 φορές χαμηλότερα σε σχέση με όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις στους άνω των 60. Τα ποσοστά ήπιας λοίμωξης είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις.


«Κάποιοι μπορεί να κολλήσουν ακόμη και με την τρίτη δόση – ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά η πιθανότητα να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα μετά τις 6 – 7 ημέρες είναι ελάχιστη, δηλαδή προσεγγίζει το μηδέν», εξήγησε ο καθηγητής.

Εξήγησε πως τα εμβόλια για τον οργανισμό λειτουργούν όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος στα αυτοκίνητα, το οποίο αποτρέπει τη σύγκρουση. Πρόσθεσε πως το εμβόλιο αποτρέπει από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, όπως ο αερόσακος προστατεύει σε περίπτωση σύγκρουσης προκειμένου να μην μπούμε στο νοσοκομείο παρότι μπορεί να έχουμε κάποιες γρατσουνιές.

Τόνισε πως οι εμβολιασμένοι πολίτες μεταδίδουν λιγότερο τον ιό από τους ανεμβολίαστους καθώς το ιικό φορτίο δεν μένει πολύ καιρό στον οργανισμό τους.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα που αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους. Ο ίδιος είπε ότι είναι αυστηρά αλλά και αναγκαία και πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα φανεί εάν θα αποδώσουν.

Αποκάλυψε πως αν λειτουργήσουν τα μέτρα, αποφευχθούν οι μεγάλοι συγχρωτισμοί και πειστούν ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τότε δεν θα χρειαστούν νέα πιο αυστηρά μέτρα.

Ωστόσο, όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι η ίδια παντού. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ