2021-11-25 15:18:08
Φωτογραφία για Παχυσαρκία: Μια επιδημία πριν και μετά την πανδημία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία αφιέρωσε πολλές σελίδες του περιοδικού που αποστέλλει στα μέλη της για τη σύγχρονη, ύπουλη απειλή του Δυτικού κόσμου που λέγεται Παχυσαρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύγχρονο περιβάλλον μας είναι εξαιρετικά «παχυσαρκιο-γόνο» και ότι η αύξηση της επαγρύπνισης για το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Διαχρονικά στη χώρα μας έχουμε εσφαλμένη αντίληψη περί υπερβαρότητας και παχυσαρκίας και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 50% των αγοριών μας παιδικής και εφηβικής ηλικίας κινούνται στην περιοχή της υπερβαρότητας πολύ πριν την ενηλικίωσή τους. Αυτό έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην υγεία και στους δείκτες νοσηρότητας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων αναφέρει σε άρθρο του συγγραφέα Eric Seaborg ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά ακόμη και μέσω βαριατρικών χειρουργείων είναι προς ωφέλεια των εφήβων στην ζωή τους ως ενήλικες. Η καλύτερη θεραπεία όμως είναι και θα είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η κυρίως αντιμετώπιση ξεκινά από την εμβρυϊκή ζωή κάθε παιδιού. Η λεγόμενη «μεταβολική μνήμη» ξεκινά τόσο νωρίς. Τα Ελληνόπουλα είναι τα τελευταία στο χρόνο που περνούν στο ελεύθερο παιχνίδι και τις αθλοπαιδιές και τα πρώτα στην καθιστική ζωή και στην έκθεση στην οθόνη.

Είναι χρέος μας εμάς των ενδοκρινολόγων να τονίζουμε ότι η πρόληψη της υπερβαρότητας χτίζεται μέρα την μέρα στα σπίτια μας και στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά. Κοιμόμαστε αρκετά; Αθλούμαστε; Περπατάμε όσο πιο πολύ μπορούμε; Βάζουμε την άσκηση και το μεσογειακό τρόπο ζωής στην καθημερινότητα μας; Μαγειρεύουμε με τις αγνές πρώτες ύλες αυτού του γόνιμου τόπου ή προτιμούμε το εύκολο, το εμπλουτισμένο σε ζάχαρη υλικό; Σεβόμαστε το βιορυθμό που ορίζει το φως;

Ας πάρουμε το παράδειγμα κάποιων γενιών πίσω μας και ας θυμηθούμε πόσο συχνά έτρωγαν κρέας οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Πόσο συχνά τα γλυκά τους ήταν με βάση τη ζάχαρη; Μήπως τότε που τα γλυκά μας είχαν ως βάση το μέλι, το ελαιόλαδο τα παιδιά ήταν και πιο γερά;

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής και η μεσογειακή δίαιτα καταξιώνονται παγκοσμίως από τις επιστημονικές εταιρείες. Έχουμε την καλή πρώτη ύλη. Ας την χρησιμοποιήσουμε. Είναι για το καλό μας.

Μαρία Καραφλού Μιχάλα, MD, MSc, PhD

Ενδοκρινολόγος

Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό

210 67 14 400

[email protected]

mariakaraflou.gr


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ