2021-11-30 22:30:10
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Σίγουρα δεν είναι ο κήπος σας αλλά οι γιορτές ο πρωταγωνιστής του μήνα :)  όμως έτσι κι αλλιώς λίγες είναι οι φροντίδες που έχουν ανάγκη αυτή την εποχή τα φυτά εξωτερικού χώρου. 

Δώστε λοιπόν το βάρος σε όσα είδη βρίσκονται μέσα στο σπίτι, στα ευαίσθητα στις παγωνιές όπως και στα "Χριστουγεννιάτικα" φυτά που βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία αλλά και στις εργασίες ...σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ερχόμενη άνοιξη. 

Ποτίζετε συχνά και ελέγχετε την υγρασία στις γλάστρες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Οι εστίες θέρμανσης, όπως και οι αφυγραντήρες, πολύ συχνά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα παραπάνω από το φυσιολογικό δημιουργώντας συνθήκες που δεν ευνοούν σχεδόν κανένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου ή όσα έχετε μεταφέρει σε εσωτερικό περιβάλλον για να τα προστατέψετε από την παγωνιά. Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο ή σε προστατευμένα σημεία στο μπαλκόνι σας όσα φυτά δεν αντέχουν το κρύο και τον αέρα, που από εδώ και πέρα θα γίνονται όλο και πιο έντονα. 


Όταν πέσουν και τα τελευταία φύλλα από τις χριστουγεννιάτικες Ποϊνσέτιες, κλαδέψτε τα φυτά στο μισό περίπου ύψος τους και μεταφέρετε τις γλάστρες σ΄ένα σημείο προστατευμένο από την έντονη βροχή. Στην διάρκεια του χειμώνα ποτίζετε μόνο όταν το χώμα τους ξεραθεί και αρχές του καλοκαιριού τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα όσο πιο σκιερό σημείο για να ανθίσουν ξανά τον επόμενο Νοέμβριο. Αν δεν έχετε ήδη αποκτήστε έναν Κάκτο των Χριστουγέννων. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά χειμερινής ανθοφορίας που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Έχετε πρόχειρο χοντρό πλαστικό και σπάγγο για να καλύψετε ευαίσθητα φυτά του κήπου σας σε πιθανή χιονόπτωση όπως και μερικά χοντρά μάλλινα πανιά ή τσουβάλια για να σκεπάσετε το χώμα στις γλάστρες τους. Σε ακραίες συνθήκες με πολύ χιόνι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες η προστασία του χώματος γύρω από τις ρίζες θα κρατήσει τα φυτά σας ζωντανά, ακόμα κι αν μεγάλο μέρος του φυλώμματος  "καεί" από την παγωνιά.

Την αποτελεσματική προστασία των φυτών σας από παγετό και χιόνι, ειδικά αν αυτά είναι συνήθεις συνθήκες στην περιοχή σας,  προσφέρει βεβαίως το ειδικό για αυτή την χρήση αντιπαγετικό ύφασμα.  

   

Ελέγχετε τα πιάτα από τις πλήρως εκτεθειμένες γλάστρες και αδειάζετε το νερό της βροχής, είναι αυτό που αν παραμένει μόνιμα θα κάνει τις ρίζες τους να σαπίσουν. Το ιδανικό είναι όσες γλάστρες σας είναι δυνατόν να τις μεταφέρετε σε σκεπαστό - προστατευμένο από την βροχή σημείο. Κάποιοι από τους βολβούς που φυτέψατε το φθινόπωρο, ειδικά αν οι  θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα χαμηλές αρχίσουν να βλασταίνουν.  Σκαλίζετε συχνά το χώμα  γύρω από τις ρίζες τους, καλύψτε το με βότσαλα, άχυρο ή φλοιό δέντρων για να προστατέψετε τα μικροσκοπικά φυτά από την παγωνιά και βοηθήστε με υποστηλώματα (μικρά ξυλαράκια ή καλαμάκια) είδη που το χρειάζονται όπως οι ίριδες  και οι φρέζιες. 

Τώρα που τα περισσότερα φυλλοβόλα έχουν ρίξει τα φύλλα τους και γενικά η βλάστηση στον κήπο δεν είναι τόσο έντονη έχετε μια πιο "ξεκάθαρη" εικόνα για το πως αναπτύσσεται κάθε είδος και ευκολότερα θα εντοπίσετε τι πιθανώς δεν σας ικανοποιεί από την γενική διάταξη στον κήπο δέντρων, αναρριχώμενων, θάμνων και καλλωπιστικών. Καταγράψτε τις ανάγκες σας, ώστε να ξέρετε τι και που ακριβώς χρειάζεται μεταφύτευση στις αρχές της άνοιξης όταν θα περάσουν τα έντονα κρύα.

Ο χειμώνας είναι έτσι κι αλλιώς το κατ΄εξοχήν κατάλληλο διάστημα για να ξεφυλίσετε καταλόγους εταιριών που εμπορεύονται σπόρους και φυτά, περιοδικά και βιβλία κηπουρικής ή να αναζητήσετε στο internet ιδέες για τον κήπο σας, που θα βάλετε σε εφαρμογή αμέσως μόλις μαλακώσει ο καιρός. Μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα φυλλοβόλα δέντρα θα πρέπει να έχουν κλαδευτεί κι αν έχετε σκοπό να φυτέψετε εσπεριδοειδή ή οπωροφόρα έχετε κιόλας αργήσει. Μην παραλείψετε σε περίπτωση χιονιού ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών να προστατέψετε μικρά κυρίως δέντρα με χοντρό πλαστικό ή το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.  Σε περιοχές με ήδη έντονο κρύο μπορείτε στο τέλος του μήνα να κλαδέψετε και τις τριανταφυλλιές. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ