2021-12-14 08:06:47
Φωτογραφία για Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία σε κοινό έργο  σιδηροδρομικής σύνδεσης
Το προγραμματισμένο σιδηροδρομικό έργο Πρίστινα-Δυρράχιο στοχεύει να συνδέσει το Κοσσυφοπέδιο με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών – και περιγράφεται ότι έχει γεωπολιτική αλλά και οικονομική σημασία.

Ο υπουργός Υποδομών, Χωροταξίας και Μεταφορών του Κοσσυφοπεδίου, Liburn Aliu, παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη το έργο για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, που συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα, με το Δυρράχιο στην Αδριατική.

Ο Αλίου είπε ότι η κατασκευή αυτού του σιδηροδρόμου θα καταστήσει το Κοσσυφοπέδιο σημαντικό σύνδεσμο για τη διανομή αγαθών, συνδέοντάς το περαιτέρω με την περιοχή και αλλού σιδηροδρομικώς. «Αυτό το έργο θα συνδέσει το Κοσσυφοπέδιο με τους κύριους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους [μεταφορές]», είπε ο Αλίου.

Ο Υπουργός είπε ότι το έργο παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του. Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο με πόρους από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας, ΜΠΒ.


Ο Αλίου είπε ότι οι τρεις πανευρωπαϊκοί σιδηροδρομικοί διάδρομοι που λειτουργούν στην περιοχή παρακάμπτουν όλοι το Κοσσυφοπέδιο. Όμως, με την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πρίστινα-Δυρράχιο, το Κοσσυφοπέδιο θα γινόταν σημαντικό σημείο σύνδεσης μεταξύ αυτών των διαδρόμων.Σιδηροδρομικό Έργο Prishtina-Durrës. Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών, Χωροταξίας και Μεταφορών.

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 26 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους στο Ελμπασάν, όπου πραγματοποιήθηκε η έβδομη ετήσια συνάντηση μεταξύ των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 1 εκατομμύριο ευρώ για το έργο σκοπιμότητας για την πρώτη φάση, με βάση τις υποθέσεις ότι θα κόστιζε τόσο πολύ. Ο Aliu είπε ότι το έργο σκοπιμότητας θα περιλαμβάνει επίσης ένα χερσαίο λιμάνι [Porti Tokësor].

«Αυτό το έργο ξεκινάει και βρισκόμαστε στο στάδιο που μπορούμε να συντάξουμε ένα σχέδιο, το οποίο θα γίνει γρήγορα και θα μας δώσει ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και κόστος για το έργο», είπε.

Μία από τις πιθανές διαδρομές αυτού του σιδηροδρόμου θα είναι ο διάδρομος μέσω της κοιλάδας του Δρίνι, που συνδέει τη Σκόδρα στη βόρεια Αλβανία με την Γκιάκοβα στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια την Πρίστινα.

Σύμφωνα με τον Aliu, ένας σιδηρόδρομος Prishtina-Durrës θα είναι ένας πολύ σημαντικός διάδρομος για τη διανομή εμπορευμάτων από το λιμάνι του Δυρραχίου και του Tivar.

Για τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική γραμμή Δυρράχιο-Πρίστινα έχει επίσης γεωπολιτική σημασία, όχι μόνο οικονομική.

Ο Πρωθυπουργός Albin Kurti δήλωσε στις 26 Νοεμβρίου ότι η σιδηροδρομική γραμμή Δυρραχίου-Πρίστινα θα είναι «οικονομικής όσο και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς βοηθά την περιοχή, τους γείτονές μας, με τους οποίους έχουμε κοινό παρελθόν, αλλά και τους οποίους θα μοιραστούμε μέλλον με».

Εκτός από τη συμφωνία για τον σιδηρόδρομο Δυρράχιο-Πρίστινα, στη συνάντηση του Ελμπασάν υπογράφηκαν άλλες 12 συμφωνίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων και στις δύο πλευρές των συνόρων, την απόκτηση αδειών διαμονής και εργασίας, το άνοιγμα νέων συνόρων. διέλευση στο Shishtavec-Kukës και αμοιβαία συντόμευση των διαδικασιών για την αναγνώριση διπλωμάτων και επιστημονικών τίτλων .

prishtinainsight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ