2021-12-21 20:41:32
Φωτογραφία για Σαρηγιάννης: Φοβάμαι ότι θα είναι υποχρεωτικό το αυστηρό lockdown, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον
Αναπόφευκτο εκτιμά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ότι θα είναι το lockdown, και μάλιστα αυστηρό, όπως της πρώτης περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας της επικράτησης και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

«Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και (...) στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

Αν η διασπορά, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί lockdown αυστηρό όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».


Όσον αφορά στη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος» εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται θύελλα με αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αφότου εμφανίστηκε η Όμικρον, στα τέλη Νοεμβρίου, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ.

Μάλιστα έχει ήδη επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Επισημαίνεται πως στο ευρωπαϊκό τμήμα του Οργανισμού υπάγονται, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή, λοιπόν, κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη τις τελευταίες εβδομάδες. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ