2022-01-25 15:43:04
Φωτογραφία για Τα μέτρα στήριξης της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να παραταθούν
Η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε να επεκταθεί η δυνατότητα μείωσης ή άρσης των τελών πρόσβασης σε τροχιά, προκειμένου να συνεχιστεί η υποστήριξη προς τη σιδηροδρομική βιομηχανία καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Προτείνεται η παράταση του μέτρου στήριξης έως τις 30 Ιουνίου 2022, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, εάν χρειαστεί.

 Της Majorie van Leijen

Η δυνατότητα μείωσης ή άρσης των τελών πρόσβασης τροχιάς, που επισημοποιήθηκε με τον Κανονισμό 2020/1429, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πολλοί οργανισμοί είχαν ζητήσει παράταση, καθώς ο σιδηροδρομικός κλάδος εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές απώλειες.

Χρειάζονται μέτρα

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει αναγνωρίσει αυτήν την αναγκαιότητα. Γράφει: «Επειδή η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ένα ορισμένο επίπεδο απρόβλεπτων μελλοντικών εξελίξεων παραμένει, είναι επίσης απαραίτητο να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να παρατείνει περαιτέρω, κάθε φορά κατά έξι μήνες κατ' ανώτατο όριο, την παραπάνω περίοδο, σε συνέχεια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».


Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι δεν μπορούσε να εγκρίνει τέτοια νομοθεσία νωρίτερα λόγω «της απρόβλεπτης εξέλιξης της επιδημίας COVID-19 και ιδίως της ξαφνικής εμφάνισης νέων παραλλαγών ανησυχίας». «Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2020/1429 απαιτεί από την Επιτροπή να βασίσει την απόφαση σε πιθανή παράταση της περιόδου αναφοράς σε δεδομένα που θα παρείχαν οι διαχειριστές υποδομής μόλις παρέλθει το ήμισυ της παράτασης της περιόδου αναφοράς».

Τα μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά, προκειμένου να καλύψουν την περίοδο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το νομικό κείμενο του κανονισμού παραμένει το ίδιο.

Τι σημαίνει?

Στόχος του κανονισμού είναι να απαλλάξει τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις από οικονομικές ζημίες λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Συγκεκριμένα, εξουσιοδοτεί τους διαχειριστές υποδομής να παραιτηθούν, να μειώσουν ή να αναβάλουν τα τέλη πρόσβασης σιδηροδρομικών γραμμών για τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή το εισήγαγε στις 7 Οκτωβρίου 2020 και τέθηκε σε λειτουργία αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2020. Το αρχικό σχέδιο επρόκειτο να διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2021 και στη συνέχεια ξανά έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πολλές χώρες της ΕΕ ενέκριναν τον κανονισμό με θετικό αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών ήταν η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία. Ωστόσο, οι σιδηροδρομικές ενώσεις κρούουν το καμπανάκι και για τη βιωσιμότητα των διαχειριστών υποδομής. Η εφαρμογή του κανονισμού είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς, όμως, οι διαχειριστές υποδομής στις χώρες που το υιοθέτησαν παρουσίασαν οικονομικές απώλειες 6 έως 8 φορές υψηλότερες από ό,τι σε χώρες που δεν το έκαναν. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη που θέτουν σε εφαρμογή τον κανονισμό θα πρέπει επίσης να παρέχουν πάντα οικονομική αποζημίωση στους διαχειριστές υποδομής.

.railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ