2022-02-05 22:40:15
Φωτογραφία για 8 βασικά λάθη που κάνουν επικίνδυνα τα εσώρουχα μας
Κάποιοι στα εσώρουχα αναζητούν κυρίως την άνεση. Κάποιοι τα θεωρούν βασικό κομμάτι της σεξουαλικότητας τους. Και κάποιοι ισορροπούν ανάμεσα σ' αυτά τα δύο. Όλοι, ωστόσο, κάνουν βασικά λάθη αναφορικά με την εφαρμογή, τον τρόπο καθαρισμού τους ή ξεχνούν ότι πρόκειται για είδος ρούχου και μάλιστα εκείνου που περνά τις περισσότερες ώρες με το ανθρώπινο σώμα. Γιατροί και κυρίως γυναικολόγοι χρόνια τώρα επισημαίνουν όλα εκείνα τα λάθη που μπορούν να μετατρέψουν το εσώρουχό μας σε εστία σοβαρών κινδύνων για την υγεία μας. Να, μερικά από αυτά τα λάθη, έτσι όπως επισημαίνονται από τη δρ Γυναικολογίας του Ιατρικού Κέντρου Langone στη Νέα Υόρκη, Raquel B. Dardik.

1. Λάθος μέγεθος

Είτε επειδή αδιαφορούμε είτε για λόγους ματαιοδοξίας επιλέγουμε το λάθος μέγεθος. Συνήθως το μικρότερο από το πραγματικό μας. Όμως, αυτό σημαίνει ότι δεν αερίζονται σωστά οι πόροι της ευαίσθητης περιοχής, καθιστώντας την ευάλωτη σε μικρόβια, μύκητες και λοιμώξεις. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ακριβώς επειδή ιδρώνουμε το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο. Ένας τρόπος για να διαπιστώσει κανείς ότι φορά το λάθος μέγεθος είναι να παρατηρήσει, αν μένουν σημάδια από το εσώρουχο στο σώμα του.


2. Λάθος υφάσματα

Τα συνθετικά, ακόμη και τα μεταξωτά εσώρουχα, εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις και ευαισθησία στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής «φυλακίζουν» οσμές και επίσης μπορούν να γίνουν εστία μικροβίων, καθώς το σημείο δεν «αναπνέει». Τα πιο ασφαλή και υγιεινά εσώρουχα είναι όσα είναι φτιαγμένα από βαμβάκι, κατά προτίμηση χωρίς ραφές, που εξασφαλίζουν άνεση, επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και διατηρούνται καθαρά για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα.

3. Όχι στα thongs, μετά βίας ναι στα μπραζίλιαν

Οι κυρίες θα καταλάβουν και τη διαφορά και γιατί οι γυναικολόγοι φωνάζουν χρόνια τώρα ότι τα γνωστά μας strings ή τα "κορδονάκια", όπως τα αποκαλούν κάποιοι δεν είναι καθόλου υγιεινή επιλογή. Επειδή, όμως, οι περισσότερες γυναίκες τα προτιμούν, εκείνο το οποίο συνίσταται είναι οι όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες χρήσης τους μέσα στη μέρα. Το string και ο τρόπος, με τον οποίο ακολουθεί τις κινήσεις του σώματος γίνεται αγωγός στη μεταφορά μικροβίων στα γυναικεία γεννητικά όργανα και αν δεν τηρούνται αυστηρές οι κανόνες υγιεινής μπορεί να προξενηθεί σοβαρό πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε εσώρουχο μπορεί να "στριμώχνεται" -ας το πούμε απλά- στην οπίσθια περιοχή και να δημιουργεί ερεθισμούς και δυσφορία. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί για τη χρήση αυτού του είδους εσωρούχων, ειδικά στην περίπτωση που μια γυναίκα ταλαιπωρείται από αιμορροϊδες.

4. Όχι στα εσώρουχα κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου

Οι γιατροί θεωρούν τις ώρες του ύπνου μας μία καλή ευκαιρία για να «αναπνέει» όλο το σώμα, απαλλαγμένο από ρούχα, οτιδήποτε μπορεί να το πιέζει και να το στενεύει κατά τη διάρκεια της μέρας (ζώνες, λάστιχα, εφαρμοστά ρούχα). Σύμφωνα με την επίσης γυναικολόγο Donnica Moore, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται σε στάδιο εμμηνόπαυσης, αυτό εξασφαλίζει την ισορροπία στη θερμοκρασία σώματος και περιορίζει τις βασανιστικές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Και την ημέρα χωρίς εσώρουχο;

Ενδεχομένως, μετά το παραπάνω να έχετε απορίες: αν είναι υγιεινό να κοιμάται κανείς χωρίς εσώρουχο το βράδυ, είναι το ίδιο υγιεινό να τριγυρίζει χωρίς εσώρουχο και κατά τη διάρκεια της μέρας; Η απάντηση είναι «όχι» τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Τα φυσικά υγρά που εκκρίνει το σώμα και βεβαίως ο ιδρώτας, ειδικά κατά τους πιο θερμούς μήνες του έτους, αφ' ενός δεν πρέπει να χάνονται -καθώς μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό στην περιοχή- αφ' ετέρου η επαφή τους με σκληρά υφάσματα (από τα οποία είναι συνήθως φτιαγμένα τα ρούχα) αφήνουν περιθώριο σε μολύνσεις, λοιμώξεις και δημιουργία μικροβιακών εστιών. Συν τοις άλλοις, και σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, μπορούν να γίνουν αιτία για να έρθει κάποια σε δύσκολη θέση από τη δημιουργία κάποιου λεκέ.

6. Δεν αλλάζουμε συχνά

Ακούγεται εξαιρετικά δυσάρεστο, αλλά, ναι, υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνούν να αλλάξουν εσώρουχο. Ακόμη κι αν κάνουν συχνά ντους μέσα στη μέρα, ενδέχεται να φορέσουν το ίδιο... Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί με αυτή τη συνήθεια. Το όποιο μπάνιο και η όποια διαδικασία τοπικής καθαριότητας ακυρώνεται, αν δεν συνοδεύεται από ένα φρεσκοπλυμμένο εσώρουχο. Απλά πράγματα.

7. Προσοχή με τα σερβιετάκια καθημερινής υγιεινής

...και γενικώς με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εξ ορισμού εκείνες οι μέρες απαιτούν μεγαλύτερη σχολαστικότητα στον καθαρισμό για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, ωστόσο, οι γυναικολόγοι επιμένουν ότι η καθημερινή χρήση τέτοιων προϊόντων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο φυσικό pH της περιοχής. Κάποιες μέρες αρκεί το εσώρουχο και καλή πλύση της περιοχής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνίστανται προϊόντα, τα οποία είναι αρωματισμένα με κάποια επεξεργασμένη αρωματική ουσία.

8. Πώς πλένουμε / σιδερώνουμε τα εσώρουχα

Οι επιστήμονες επιμένουν στον ήπιο, πλην εντατικό καθαρισμό των εσωρούχων μας, σε χλιαρό νερό και με ήπιους σάπωνες που δεν αφήνουν χημικά κατάλοιπα στο ύφασμα του εσωρούχου. Επιμένουν επίσης στο καλό σιδέρωμα τους, προκειμένου να αποτρέπεται η ανάπτυξη μυκήτων, (διαδικασία που μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον κάδο του πλυντηρίου μέχρι την απλώστρα).

Γενικώς, οι περισσότεροι παραλείπουν το σιδέρωμα των εσωρούχων, θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται, ακριβώς επειδή το εσώρουχο δεν οφείλει να είναι ατσαλάκωτο. Οφείλει, όμως, να μην μας θέτει στον παραμικρό κίνδυνο, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Με στοιχεία από HuffingtonPost.com, HealthDigezt.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ