2022-02-22 13:54:02
Φωτογραφία για Υπεγράφη στο Παρίσι η ευρωπαϊκή συμφωνία σιδηροδρόμων: «Χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις»
Οι σημαντικότεροι σιδηροδρομικοί παράγοντες της Ευρώπης έχουν ζητήσει τεράστιες επενδύσεις στους σιδηροδρόμους. Τη Δευτέρα, 33 παίκτες στον σιδηροδρομικό τομέα από 24 ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν σύμφωνο για τον σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για τους Σιδηροδρόμους στο Παρίσι τη Δευτέρα. Με το «Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Σύμφωνο», οι εταιρείες δεσμεύονται επίσης να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του κλάδου.

Της Esther Geerts

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο διαχειριστές υποδομής όσο και φορείς εκμετάλλευσης επιβατών και εμπορευμάτων, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρένα κατά 30 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με το 2015. Επίσης, η ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25 τοις εκατό και η ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050, που είναι και ο στόχος της Ε.Ε. Μια άλλη φιλοδοξία είναι να «αυξηθεί σημαντικά» το ποσοστό ανακύκλωσης του σιδηροδρομικού εξοπλισμού έως το 2030, αλλά δεν διευκρινίζεται πόσα θα πρέπει να ανακυκλωθούν μέχρι εκείνη τη στιγμή.


Πολλές εταιρείες και οργανισμοί που σχετίζονται με τους σιδηροδρόμους συγκεντρώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων στις 21 Φεβρουαρίου για να κλείσουν επίσημα το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, το οποίο ήταν το περσινό θεματικό έτος της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, υπέγραψαν τα αφεντικά των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn, αυστριακής ÖBB, βελγικής SNCB, δανικής DSB, φινλανδικής VR, ουγγρικής MÁV, ιταλικής FS, CFL του Λουξεμβούργου, ολλανδικής NS, πορτογαλικής CP, σλοβενικής SŽ, ελβετικής SBB, Thalys και Eurostar συμφωνία.

Ρόλος προτεραιότητας για τους σιδηροδρόμους

Οι σιδηροδρομικοί φορείς και οι διαχειριστές υποδομής από όλη την Ευρώπη λένε ότι «συμμερίζονται την υπεύθυνη αρχή ότι οι σιδηρόδρομοι πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο προτεραιότητας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και ως εκ τούτου αναλαμβάνουν πραγματική δέσμευση για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Για την επίτευξη αποτελεσματικής κινητικότητας από πόρτα σε πόρτα επιβατών και εμπορευμάτων στην Ευρώπη, οι σιδηροδρομικές εταιρείες σημειώνουν τη σημασία της εμπειρίας των πελατών, την οποία θέλουν να βελτιώσουν. «Από τις κρατήσεις έως τις πληροφορίες επιβατών σε πραγματικό χρόνο χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς και για τις διεθνείς σιδηροδρομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών τρένων, πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να κάνουμε το τρένο πιο ελκυστικό μέσο μεταφοράς».

«Όχι κόστος, αλλά επένδυση»

Ο αγώνας για την προστασία του πλανήτη και κατά της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κόστος αλλά επένδυση, σημειώνουν οι σιδηροδρομικές εταιρείες. Τονίζουν ότι χρειάζονται επομένως νέοι (οικονομικοί) πόροι για την καλύτερη χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού συστήματος και των δημόσιων συγκοινωνιών γενικότερα. «Χρειάζονται κεφάλαια για μεγάλες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων, για την αύξηση της χωρητικότητας και της διαλειτουργικότητάς τους, για την υποστήριξη των φορέων εκμετάλλευσης στον εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού τους», αναφέρουν στο σύμφωνο.

Τέλος, οι εταιρείες καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσουν δικαιότερους κανόνες ανταγωνισμού μεταξύ όλων των τρόπων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των θετικών και αρνητικών εξωτερικών παραγόντων του καθενός.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ