2022-02-24 07:44:43
Φωτογραφία για ΕΦΚΑ: Δέχθηκε 18.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο
Συνεχίζεται το κύμα φυγής για συνταξιοδότηση, με τις αιτήσεις στον ΕΦΚΑ να ανέρχονται τον Ιανουάριο στις 18.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στον ΕΦΚΑ παρατηρείται αποκλιμάκωση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης του Φεβρουαρίου. 

Η πλειονότητα των ασφαλισμένων που υποβάλλουν αίτηση προχωρούν στην εξαγορά πλασματικών ετών για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Η εξαγορά έως και 7 πλασματικών ετών κυρίως για τη θεμελίωση δικαιώματος μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης, είτε μεταγενέστερα ή ακόμη και νωρίτερα από αυτήν. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Το δικαίωμα για αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες καθώς – υπό προϋποθέσεις – μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως και 9 χρόνια γρηγορότερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6½ χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας.


Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τι είδους πλασματικά χρόνια θα αναγνωρίσουν ή θα εξαγοράσουν, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών.

Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί ώστε να συνυπολογιστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών και να οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Περίπου 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία μικρότερη του 62ου έτους. Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο και ασφαλισμένους με 35ετίες στο Δημόσιο και ΔΕΚΟ - τράπεζες. Ειδικότερα, το παράθυρο για τους παλαιούς ασφαλισμένους για σύνταξη πριν από τα 62 το 2022 αφορά τις εξής κατηγορίες:





Όσους θα έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης (π.χ. 35, 36, 37 έτη) και το όριο ηλικίας που προέβλεπαν οι παλιές διατάξεις μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας κάτω των 62 ετών, ακόμη και αν το συμπληρώσουν μετά το 2022.Όσους έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ανά Ταμείο έτη ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη (π.χ. 25ετία για Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών, ή 18,3 έτη με ανήλικο έως το 2012 για ασφαλισμένες ΙΚΑ) και έχουν συμπληρώσει την παλιά ηλικία που θα έπαιρναν μειωμένη σύνταξη.Όσους έχουν συμπληρώσει το παλαιό όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη έως το 2021, αλλά τους λείπει ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για να κατοχυρώσουν τη σύνταξη πριν από τα 62 έτη.

newsbomb.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ