2022-02-24 08:42:57
Φωτογραφία για Πώς προχωρούν οι διεργασίες για το logistic center στο Θριάσιο – Η «αποτίμηση» της ΓΑΙΑΟΣΕ
«Πυκνώνουν», και μάλιστα σε διάφορα μέτωπα και από διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές, οι διεργασίες για την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. 

Προ περίπου μηνός, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση παραχώρησης κατατέθηκε προς προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του νομικού κειμένου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όταν επισήμως εκδοθεί, να ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση προς κύρωση της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν της κοινοπραξίας (ανάδοχος το σχήμα Goldair - ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) και των απαραίτητων ενεργειών στις οποίες προχώρησε και του υπ. Υποδομών και Μεταφορών που έκανε «αγώνα δρόμου» σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, σε δικές της ενέργειες προχωρά και η ΓΑΙΟΣΕ.

Ενέργειες που βέβαια σχετίζονται με την πραγματοποίηση επικαιροποιημένων εκτιμήσεων Εύλογης και Αγοραίας Αξίας επιλεγμένων ακινήτων ιδιοκτησίας ή διαχείρισής της (για λόγους τήρησης λογιστικών της εταιρίας όσο και για λόγους συνολικότερης διαχείρισης και αξιοποίησης τους)
. Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα είναι και το ακίνητο 581,9 στρεμμάτων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου εντός των ορίων του Δήμου Ασπροπύργου, Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, στο οποίο η εταιρία είναι δικαιούχος κατά πλήρη κυριότητα με ποσοστό 100%. Μάλιστα, για αυτό το ακίνητο όπως και για 12+1 επιπλέον (12 ακίνητα για τα οποία έχει συναφθεί σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της εταιρίας ΓΑΙΑΟΣΕ, ως διαχειρίστριας, και της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού «ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.», συν τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους, συνολικής επιφάνειας 68.129 τ.μ. με επικείμενες κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 4.773,52 τ.μ.) προχώρησε σε συνεργασία με την πιστοποιημένη εταιρία εκτιμήσεων «Geoaxis».

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση στη «Διαύγεια», η ΓΑΙΑΟΣΕ προχώρησε στην ανάθεση του έργου με τίτλο «Εκτίμηση της Εύλογης αξίας Επενδυτικών ακινήτων (Θριάσιο, Σ.Σ Αγ Αναργύρων, 12 ακίνητα της ΕΕΣΥΠ») στην εταιρία «Geoaxis property & valuation services», με στόχο την εκτίμηση της Εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων. Στην αγορά εκτιμούν ότι, όσον αφορά στο Θριάσιο, η θυγατρική του ΟΣΕ στο real estate επιθυμεί να προβεί σε επικαιροποίηση της αξίας της έκτασης λόγω και της σχετικά πρόσφατης τροποποίησης οικονομικών όρων της σύμβασης παραχώρησης που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, να αποτελέσει μία από τις επενδύσεις που κατέστη εφικτό να «ξεκολλήσουν». Υπενθυμίζεται ότι το έργο, ύστερα από τις αλλαγές που ζήτησε παλιότερα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), είχε βρεθεί αντιμέτωπο με αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη σύμβαση, που είχε υπογραφεί με την Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ΑΕ (ΘΕΚ ΑΕ) εγκρίθηκε μεν από τη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2018, αλλά την μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ζήτησε δώδεκα αλλαγές προκειμένου να την εγκρίνει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πολυετές παζάρι.

Απαιτήθηκε ο διπλασιασμός του τιμήματος στα 62 εκατ. ευρώ (από 31 εκατ. ευρώ) και η μείωση της διάρκειας της σύμβασης στα 37 από 60 χρόνια, δύο από τις 12 τροποποιήσεις που υλοποιήθηκαν κατ’ απαίτηση της DG Comp, και στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφεραν παλιότερα παράγοντες της αγοράς, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος αποφάσισε, προκειμένου να μην καταρρεύσει το έργο, να αυξήσει το ποσοστό του στο 40% από 20% και κατ’ επέκταση το ύψος της κεφαλαιακής του συμμετοχής. Ως εκ τούτου, ύστερα από τις συγκεκριμένες αλλαγές (που πραγματοποιήθηκαν το 2021) την Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε. (ΘΕΚ) ελέγχουν με 40% η Goldair και 60% η ETBA ΒΙΠΕ. Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει, σε διαφορετικές φάσεις, 210.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αποθηκών. Μέσω ξεχωριστής σύμβασης παραχώρησης (η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι τη Δευτέρα), θα παραχωρηθεί η λειτουργία των συμπληρωματικών υποδομών στο εμπορευματικό συγκρότημα του ΟΣΕ στο Θριάσιο (Θριάσιο ΙΙ).

Για την ιστορία, και επανερχόμενοι στη ΓΑΙΑΟΣΕ, στα δώδεκα (12) ακίνητα για τα οποία έχει συναφθεί σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της εταιρίας, ως διαχειρίστριας, και της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εγκαταστάσεις: • Μηχανοστάσιο Καλαμάτας • Μηχανοστάσιο Αγίου Διονυσίου Πάτρας • Μηχανοστάσιο Διακοπτού • Μηχανοστάσιο Αλεξανδρούπολης • Εργοστάσιο Βόλου • Μηχανοστάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη • Κεντρικό Εργοστάσιο Πειραιά • Μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης • Εργοστάσιο Θεσσαλονίκης • Μηχανοστάσιο Πύργου • Μηχανοστάσιο Λάρισας • Εμπορικός Σταθμός Θεσσαλονίκης (ΣΟΜ).

insider.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ