2022-03-08 20:27:12
Φωτογραφία για Ουκρανία: Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Λβιβ έχει γίνει ο κόμβος της προσφυγικής κρίσης.
Σιδηροδρομικός Σταθμός Lviv, δυτική Ουκρανία, 8 Μαρτίου 2022.Stewart Bell/Παγκόσμια Νέα

"Παρατάχθηκα έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ την Τρίτη, περιμένοντας ένα τρένο για την Πολωνία" η Νατάσα Γιάροβα δύσκολα μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν ξαφνικά πρόσφυγας.

«Στην πραγματικότητα, είμαι πολύ θυμωμένη», είπε η γυναίκα της Οδησσού καθώς ανακατεύτηκε προς τις εξώπορτες με τον γιο και την κόρη της, κρατώντας ο καθένας από μια τσάντα.

«Ζούσαμε ευτυχισμένοι και ήσυχα, όλα ήταν εντάξει», είπε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φύγω από το σπίτι μου, την όμορφη χώρα μου».

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τώρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μαζική έξοδος έχει καταπονήσει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη δυτικότερη πόλη της Ουκρανίας.


Τρένα έφταναν από το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλα κέντρα, φέρνοντας εκατοντάδες επιβάτες έξω από τις περιοχές που δεχόταν ρωσική επίθεση.

Από το Lviv, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και φορτηγά ή μεταφέρθηκαν σε τρένα στην Πολωνία, η οποία έχει φέρει περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής.

Περισσότεροι από 400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ΟΗΕ θέλει οι άμαχοι να έχουν ασφαλή διέλευση από περιοχές συγκρούσεων.

«Είναι τόσο λυπηρό για μένα. Είναι πολύ σκληρό για την καρδιά μου», είπε η εθελόντρια Τάνια Ρούμα, η οποία μοίραζε φαγητό σε μια από τις σκηνές του Ερυθρού Σταυρού έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι επιβάτες κατεβαίνουν από την πλατφόρμα στον σιδηροδρομικό σταθμό Lviv της Ουκρανίας, 8 Μαρτίου 2022Stewart Bell/Παγκόσμια Νέα

Εάν ο σιδηροδρομικός σταθμός του Lviv έχει γίνει ο κόμβος της προσφυγικής κρίσης, αποσπώντας όσους φεύγουν από τον πόλεμο και κατευθύνοντάς τους στο εξωτερικό, είναι μια τακτική.

Παρά τον συντριπτικό αριθμό επιβατών που αποβιβάστηκαν από τα τρένα και έκαναν ουρές για να φύγουν από τη χώρα, όλα φάνηκαν να κυλούν ομαλά την Τρίτη.

Οι φωτιές του βαρελιού χρησίμευαν ως κέντρα θέρμανσης, ενώ εθελοντές μοίρασαν σάντουιτς, κέικ, πατάτες, μήλα και μπανάνες.

Η ουρά για να επιβιβαστούν στα τρένα από την Ουκρανία ήταν μια μάζα από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, μερικοί σαφώς δυσκολεύονται, καθένας από αυτούς φαινομενικά αυτόπτης μάρτυρας του πόνου των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Στοχεύουν πραγματικά τα κτίρια κατοικιών», είπε η Alina Tershchenko για τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι επιβάτες που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε τρένα από την Ουκρανία παρατάσσονται στο σιδηροδρομικό σταθμό Lviv, 8 Μαρτίου 2022Stewart Bell/Παγκόσμια Νέα

Η Tershchenko, 31 ετών, είπε ότι αρχικά δεν πίστευε την είδηση ​​μιας επικείμενης ρωσικής εισβολής μέχρι που άκουσε πυροβολισμούς.

Κρύφτηκε στο υπόγειο όταν οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν τον βομβαρδισμό του Κιέβου. Το αυτοκίνητο της αδερφής της χτυπήθηκε από σκάγια που έσπασαν το διπλανό κτίριο, είπε.

Η ζωή στο Κίεβο έγινε πιο δύσκολη όταν ο Tershchenko έπαθε πνευμονία. Το νοσοκομείο δεν μπόρεσε να την πάρει, έτσι ζήτησε βοήθεια στα social media, είπε.

Η μητέρα της έκανε ουρά σε ένα φαρμακείο για οκτώ ώρες για φάρμακα και μια νοσοκόμα που είχε αντιβιοτικά της έκανε μια ένεση, είπε ο Tershchenko.

Το τρένο από το Κίεβο χρειάστηκε 12 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεξήγητης στάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αλλάξει δρομολόγιο. Τώρα είναι καθ' οδόν για το Ντουμπάι.

Αλλά ανησυχεί ότι οι αμυντικές δυνάμεις μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν τον μεγαλύτερο ρωσικό στρατό που δόθηκε στην Ουκρανία από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν μπορώ να πιστέψω τι συμβαίνει», είπε. «Ελπίζω μόνο ότι η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν, όχι μόνο με όπλα και τα πάντα, αλλά με πραγματική βοήθεια, γιατί νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να το χειριστούμε, για να είμαι ειλικρινής».

Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Lviv, 8 Μαρτίου 2022.

Η φοιτήτρια Νομικής Αλεξάντρα Κοζούλ είπε ότι μετά από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, πήγε στο Ντνίπρο με αυτοκίνητο μαζί με άλλους πέντε και στη συνέχεια πήρε ένα τρένο για το Λβιβ.

Σκόπευε να ενωθεί με φίλους στη Βαρσοβία.

Ο Γιάροβα είπε ότι ενώ η Οδησσός δεν είχε ακόμη δεχθεί επίθεση, οι κάτοικοι ανησυχούσαν ότι ο ρωσικός στρατός ήταν έτοιμος να κινηθεί στην πόλη.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είπε το ίδιο στις 6 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία σκόπευε να αρχίσει να βομβαρδίζει τη στρατηγική πόλη-λιμάνι.

«Ζούμε μέσα στον φόβο. Ανά πάσα στιγμή κάτι μπορεί να συμβεί», είπε η Yarova. «Θέλω απλώς να κρυφτώ κάπου και να φωνάξω όλα τα δάκρυα».

Ένας επιβάτης πηδά σε τροχιές στο σιδηροδρομικό σταθμό Lviv, 8 Μαρτίου 2022.

Ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένο για τη Γιάροβα το γεγονός ότι ο πατέρας της, ο οποίος ζει στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση έχει καταπολεμήσει τις ανεξάρτητες ειδήσεις, δεν πιστεύει ότι πραγματικά συμβαίνει πόλεμος.

Ούτε τα άλλα μέλη της οικογένειάς της στη Ρωσία, τα οποία είπε της είπαν να μην ανησυχεί, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έρχονταν μόνο για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς.

Παραδέχτηκε ότι ακόμη και εκείνη αρχικά δυσκολευόταν να πιστέψει ότι η Ρωσία θα εισέβαλε, αναγκάζοντάς την να ζητήσει άσυλο στην Πολωνία.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε μετά, είμαστε λίγο χαμένοι», είπε. «Αλλά είμαστε δυνατοί».

q107.com/news

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ