2022-03-09 09:40:11
Φωτογραφία για Μytilineos-Τέρνα: Αναλαμβάνουν τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο-Ρίο
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, ενέκρινε το δεύτερο πρακτικό του διαγωνισμού για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο-Κιάτο με την οποία η κοινοπραξία των δύο εταιρειών Mytilineos-Τέρνα αναλαμβάνει το έργο με έκπτωση 8,29%.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Επόμενο βήμα, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, είναι να τρέξει η σύμβαση, να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια να παρουσιαστεί στη Βουλή και να υπογραφεί το έργο. Η υπογραφή του έργου υπολογίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το συγκεκριμένο έργο μαζί με το έργο ηλεκτροκίνησης Κιάτο-Αίγιο το οποίο ανέλαβε η ίδια κοινοπραξία, θα μεταμορφώσουν τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Πελοπόννησο και θα συνδέσουν ξανά την Πάτρα (μέχρι να υλοποιηθεί και το τελευταίο τμήμα Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας) με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Για τα δύο έργα λόγω του χρόνου αποπεράτωσης τους θα χρειαστεί χρηματοδότηση και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για να ολοκληρωθούν ως “έργα-γέφυρες”.


Το πιο σημαντικό έργο όμως είναι αυτό που ουσιαστικά ολοκληρώνει και βάζει σε λειτουργία τη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Αίγιο-Ρίο, φέρνοντας το τρένο στην πόρτα της Πάτρας.

Στα έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή των σταθμών και των στάσεων, οι γραμμές, η ηλεκτροκίνηση κ.α. Με την ολοκλήρωση του θα μπορεί να φτάσει μέχρι το σταθμό του Ρίου, το σύγχρονο ηλεκτροκινούμενο τρένο συνδέοντας “εξ` επαφής” την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε τελική φάση εργασιών είναι σήμερα τα έργα υποδομής στο τμήμα αυτό με δύο εργολαβίες (Αίγιο-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο) που ξεκίνησαν το 2014 και το 2017 αντίστοιχα. Τα έργα συμπυκνώνονται στην προετοιμασία της γραμμής για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι γραμμές και να κατασκευαστούν οι σταθμοί και οι στάσεις.

Το έργο έχει κόστος με τον ΦΠΑ 174,97 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 141,11 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 27 του ίδιου μήνα). Στον διαγωνισμό κατέβηκαν επίσης και οι: ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ με κπτωση 7,1%, η ΑΒΑΞ 6,5% και η ΑΚΤΩΡ επίσης 6,5%.

Η διάρκεια των εργασιών εκτιμήθηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με συντηρητικές προβλέψεις η νέα γραμμή θα μπορέσει πλήρως να λειτουργήσει το 2026 καθώς θα χρειαστούν και κάποιοι μήνες δοκιμών τόσο στις γραμμές όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων και των σταθμών.

Πηγή: Reporter.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ