2022-03-10 19:41:16
Φωτογραφία για Οι πολεμικές εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 5.491% το πρώτο δίμηνο του 2022
 Οι εξαγωγές της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας υποτίθεται ότι είναι υπό αμερικανικές κυρώσεις,  αυξήθηκαν κατά 5.491% τους πρώτους δύο μήνες του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας σχεδόν τα 59 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων αυτήν την εβδομάδα.

Πέρυσι, την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές ανήλθαν σε μόλις 970.000 δολάρια.

Άγκυρα και Κίεβο έχουν μακροχρόνιους δεσμούς αμυντικής συνεργασίας. Η Ουκρανία έχει αγοράσει περισσότερα από 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τα τελευταία χρόνια, με περισσότερα από 16 να έχουν παραγγελθεί πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ρεπορτάζ του Al-Monitor τον Ιανουάριο έδειξε ότι η Ουκρανία έλαβε έκπτωση 30 τοις εκατό για τα drones TB2, πληρώνοντας περίπου 7 εκατ. δολάρια για το καθένα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Κίεβο έχει λάβει κι άλλα οπλισμένα drone TB2, χωρίς να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια που ανακοινώθηκαν προηγουμένως, η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει λάβει τουλάχιστον άλλα έξι drone.


Από την ανακοίνωση του Ρέζνικοφ στις 2 Μαρτίου, περισσότερα αεροπλάνα μεταφοράς φορτίου έχουν απογειωθεί από τη Ραιδεστό, όπου έχει το εργοστάσιό της η τουρκική εταιρεία παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar, ιδιοκτησίας του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Baykar κατασκεύαζε εργοστάσιο στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, εκτός από τις πωλήσεις drone, η Τουρκία πιστεύεται επίσης ότι πουλά έξυπνα πυρομαχικά στην Ουκρανία για τις επιθέσεις με drone.

Φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι πολλά κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού που παρήχθησαν από τουρκικές αμυντικές εταιρείες έχουν ενσωματωθεί σε ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα και έχουν χρησιμοποιηθεί από τα στρατεύματα για επικοινωνίες.

Τον περασμένο μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης να αγοράσει περισσότερο υλικό από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων πανοπλιών και κρανών που ήταν δύσκολο να προμηθευτούν από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εντοπιστεί πολλές φορές να φορούν κράνη τουρκικής κατασκευής σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan υπέγραψε πέρυσι συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας. 

Η Τουρκία έχει καλούς δεσμούς και με τη Ρωσία και προσπαθεί να ισορροπήσει στο διπλωματικό μεταίχμιο στη μάχη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, πιστή στο δόγμα του επιτήδειου ουδέτερου. Έχει επικρίνει την εισβολή ως απαράδεκτη, αλλά έχει αποφύγει τη σκληρότερη ρητορική άλλων μελών του ΝΑΤΟ και αντιτίθεται στη χρήση κυρώσεων από μέρους τους.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ