2022-03-13 07:02:36
Φωτογραφία για 12 ώρες σε ένα γεμάτο τρένο από την Ουκρανία
Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου. Ο Άλαν Τσιν για το Insider

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην τρίτη της εβδομάδα με τις ρωσικές επιθέσεις να στοχεύουν όλο και περισσότερο τους αμάχους, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, έχουν περάσει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Άλαν Τσιν για το Insider

Κάθε μέρα, περίπου 10.000 άνθρωποι περνούν από το σιδηροδρομικό σταθμό στο Lviv, στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, για να επιβιβαστούν σε τρένα προς την εξορία στην Ευρώπη.

Σε κανονικούς καιρούς, η διαδρομή από το Lviv στο Przemysl – 60 μίλια μακριά και ακριβώς απέναντι από τα πολωνικά σύνορα – μπορεί να διαρκέσει 2 ώρες και 22 λεπτά. Αυτές τις μέρες, οι ταξιδιώτες που είναι γεμάτοι σε γεμάτα τρένα μπορούν να αναμένουν ότι θα διαρκέσει 12 ώρες.


Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς άναψαν φωτιά για ζεστασιά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Lviv, ενώ περίμεναν το συνεχιζόμενο ταξίδι. 

Ο μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός του Λβιβ έχει γίνει ένας καλά οργανωμένος, αν και γεμάτος κόσμο, κόμβος για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από επιθέσεις σε πόλεις όπως το Κίεβο, η Ντνίπρο και το Χάρκοβο, καθώς και για τη μετακίνηση των ανθρώπων έξω από τη χώρα. Έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα για τη ρύθμιση των διαφορετικών ροών της κυκλοφορίας των πεζών. Οι εθελοντές παρέχουν φαγητό, ζεστό τσάι και πληροφορίες. Στις αποβάθρες των τρένων έχουν δημιουργηθεί χώροι για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ. Οι συνοριοφύλακες σφραγίζουν διαβατήρια – ή πιστοποιητικά γέννησης, αν αυτό είναι το μόνο που έχει ο ταξιδιώτης – μπροστά από κάθε βαγόνι τρένου που κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Αστυνομικός στην αποβάθρα ως τρένο με προορισμό την Πολωνία γεμάτο επιβάτες που φεύγουν από την Ουκρανία. 

Αυτή την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, ένα τρένο με προορισμό το Przemysl φορτώθηκε με διπλάσια χωρητικότητα, με πάνω από εκατό επιβάτες σε κάθε βαγόνι. Οι ταξιδιώτες στέκονταν ή κάθονταν σε κάθε εκατοστό του δαπέδου. Οι επιβάτες ήταν ως επί το πλείστον γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, λόγω της πολιτικής της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου που απαγόρευε σε άνδρες που θεωρούνται στρατιωτικοί (18 – 60 ετών) να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το τρένο, που ήταν προγραμματισμένο για τις 12:12 το μεσημέρι, αναχώρησε μόνο με μισή ώρα καθυστέρηση.

Το τρένο σταμάτησε πολλές φορές για μεγάλες περιόδους. 

Περίπου 15 λεπτά μετά το ταξίδι, το τρένο σταμάτησε, σκορπώντας ανησυχία στους ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους δεν ήξεραν αν θα είχαν ένα σπίτι ή ακόμη και μια χώρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Καθώς περνούσαν τα πολλά λεπτά, στο μουρμουρητό της συζήτησης προστέθηκαν και τα κλάματα των μωρών. Μερικοί επιβάτες έκαναν τη σειρά να στέκονται και να κάθονται.

Χωρίς περιθώρια για εύκολη μετακίνηση, οι περισσότεροι έμειναν απλά στωικά εκεί που ήταν.

Αλλά όταν το τρένο τελικά άρχισε να κινείται ξανά πάνω από μια ώρα αργότερα, το αυτοκίνητο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Τα επιβατηγά βαγόνια φορτώνονται με τουλάχιστον διπλάσια χωρητικότητα από την κανονική τους χωρητικότητα. 

Ένας άντρας πιέζει το πρόσωπό του στο παράθυρο του τρένου. 

Οι άνθρωποι και οι τσάντες τους καταλαμβάνουν σχεδόν κάθε διαθέσιμη ίντσα του αυτοκινήτου. 

Το ταξίδι διαρκεί σχεδόν 10 ώρες περισσότερο από το συνηθισμένο. 

Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε αρκετές φορές το απόγευμα. Σύντομες περίοδοι κίνησης σημειώθηκαν από πολύ μεγαλύτερες στάσεις. Ο Oleksandr Pertsovskyi , υπεύθυνος για τις επιβατικές μεταφορές των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, μου είπε σε μια συνέντευξη ότι είναι «τα τρένα σε μια ουρά στην πολωνική πλευρά» που προκαλούν τις καθυστερήσεις.

«Τους επιταχύνουμε όσο μπορούμε», είπε.

Μια νεαρή μητέρα με μια 7χρονη κόρη στην αγκαλιά της, είπε ότι είχαν περάσει μόλις 15 ώρες σε ένα λεωφορείο για να φτάσουν στο Lviv από το Χάρκοβο, το οποίο υπήρξε σκηνή συνεχών οδομαχιών και πυροβολικού και εναέριων βομβαρδισμών από τον πρώτο ημέρα του πολέμου.

Μια γυναίκα ιππεύει με την 7χρονη κόρη της. 

«Είναι πολύ άσχημα στο Χάρκοβο », είπε η γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην τυπωθεί το όνομά της. «Ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί». Κουβαλούσε μαζί της μια μονή τσάντα και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της προσπαθώντας να ηρεμήσει την κόρη της.

«Θέλω να κλάψω», είπε. Όταν ο αργά απογευματινός ήλιος διέσχισε τα σύννεφα για μια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας από τις σύντομες διαδρομές του τρένου, είπε, "Κοίτα αυτό το ηλιοβασίλεμα. Είναι όμορφο."

Σχεδίαζε να μείνει στην Πολωνία γιατί έχει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι της.

"Κοιτάξτε αυτό το ηλιοβασίλεμα. Είναι όμορφο", είπε μια μητέρα με μια μικρή κόρη που είχε εγκαταλείψει το Χάρκοβο. 

Μερικοί έστειλαν μήνυμα ή μίλησαν ήσυχα στα τηλέφωνά τους. Άλλοι περνούσαν την ώρα κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο σιωπηλοί. Υπήρχε μια τουαλέτα σε κάθε αυτοκίνητο, αλλά για να τη χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν προσεκτικούς ελιγμούς στον γεμάτο χώρο.

Καθώς πλησίαζε το σούρουπο, το τρένο ήταν τελικά πολύ κοντά στα σύνορα, αλλά σταμάτησε ξανά, όχι σε σταθμό αλλά δίπλα σε σταματημένα εμπορευματικά τρένα εκατέρωθεν.

Αποβίβαση από το τρένο για νερό, φαγητό, ζεστό τσάι και πάνες για βρέφη και νήπια. 

Επιβάτες στο δρόμο για παρατεταμένη στάση.

Οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στο τρένο λίγες στιγμές πριν βγει από το σταθμό. 

Αυτή τη φορά, οι πόρτες άνοιξαν και οι εξαντλημένοι επιβάτες κατέβηκαν. Μερικοί άναψαν τσιγάρα και οι εθελοντές που είχαν έρθει στο σημείο έδωσαν νερό, ζεστή σούπα και σάντουιτς. Είχαν επίσης πάνες για τα πολλά βρέφη και νήπια. Κοντά είχαν στηθεί φορητές τουαλέτες. Όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι το τρένο θα κινηθεί ξανά σύντομα, οι άνθρωποι έσπευσαν να επιβιβαστούν ξανά στο τρένο. Μερικές δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά για να πάρουν φαγητό ή νερό, αλλά και αυτοί επέστρεψαν στο τρένο.

Το τρένο πέρασε αργά στην Πολωνία και πέρασε από μια γέφυρα πάνω από έναν παραπόταμο του ποταμού Σαν..

Τα λαμπερά φώτα των McDonald's και του Castorama, ενός ευρωπαϊκού καταστήματος οικιακών βελτιώσεων, φαίνονται από το παράθυρο.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας καθησύχασε τους γείτονές του ότι θα περνούσαν μόνο 10 λεπτά ακόμη. Αν και τα κινητά τηλέφωνα γυρίζουν αυτόματα τα ρολόγια μία ώρα πίσω στην ώρα της Κεντρικής Ευρώπης, αυτό έκρυψε μόνο για μια στιγμή ότι το ταξίδι είχε ήδη διαρκέσει 12 ώρες.

Φωτισμένο από τα κόκκινα πίσω φώτα του τελευταίου αυτοκινήτου του τρένου, ένας επιβάτης πριν επιβιβαστεί ξανά. 

Τραβώντας αργά στο Przemysl, κάποτε ένα αυστροουγγρικό φρούριο και τόπος πολλών αιματηρών μαχών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το τρένο έφτασε επιτέλους στον προορισμό του. Οι πόρτες δεν άνοιξαν αμέσως και ένας Πολωνός στρατιώτης ανακοίνωσε ότι κάθε επιβατικό αυτοκίνητο θα ξεφορτώνονταν με τη σειρά.

Τα συγκρατημένα συναισθήματα από μια μεγάλη και αγχωτική μέρα άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω. Η κραυγή φαινόταν να έχει αποτέλεσμα και Πολωνοί στρατιώτες επέστρεψαν και άνοιξαν τις πόρτες. Γυναίκες με μικρά παιδιά μπορούσαν να αποβιβαστούν πρώτα, και αυτό απελευθέρωσε χώρο έτσι ώστε οι υπόλοιποι επιβάτες να απλωθούν και να απλωθούν.

Έξω, οι Πολωνοί αξιωματικοί ελέγχου διαβατηρίων εργάστηκαν γρήγορα και οι άνθρωποι οδηγήθηκαν σε τρένα και λεωφορεία.

Στον νεόκτιστο αυτοκινητόδρομο με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας προς την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, πολλά από τα αυτοκίνητα ήταν στρωμένα με λάσπη και έφεραν ουκρανικές πινακίδες. Στο εσωτερικό, οι επιβαίνοντες έγειραν σε κουβέρτες και μαξιλάρια καθώς τα αυτοκίνητα τους μετέφεραν δυτικότερα.

Περνώντας ένα από τα τελευταία χωριά της Ουκρανίας πριν από τα πολωνικά σύνορα. 

.businessinsider.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ