2022-03-18 07:51:53
Φωτογραφία για Μηλιές: Ο προορισμός στο Πήλιο που τα συνδυάζει όλα
Φυσικός πλούτος, γραφικότητα και ιστορία στον υπερθετικό βαθμό – Δείτε τις φωτογραφίες

Οι Μηλιές, για τους περισσότερους, είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά στο Πήλιο. Ένας προορισμός που κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη του, τόσο με τις υπέροχες εικόνες και τον φυσικό πλούτο που το χαρακτηρίζει, όσο και με την πλούσια και σημαντική ιστορία για την οποία, άλλωστε, ξεχωρίζει. Σημείο αναφοράς για το χωριό το θρυλικό τρένο του Μουτζούρη καθώς και ο ναός των Παμεγγίστων Ταξιαρχών με μία σπάνια ιδιαιτερότητα.

Μηλιές Πήλιο: Ο προορισμός στο Πήλιο που τα συνδυάζει όλα

Αυτό που κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη του χωριού, χωρίς δεύτερη σκέψη είναι η γραφικότητα που το χαρακτηρίζει. Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, καλαίσθητα αρχοντικά, πέτρινα παλιά σοκάκια -κάποιο από αυτά, μάλιστα, αφού γίνει μονοπάτι οδηγεί στη γειτονική Τσαγκαράδα– που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τον χαρακτηριστικό ναό των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών και θέα στον Παγασητικό που κόβει την ανάσα, στα όσα σίγουρα δε αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Συνδυαστικά με την υπέροχη φύση του Πηλίου, η εμπειρία που ζει ο επισκέπτης των Μηλιών είναι πολύπλευρη και άκρως απολαυστική.


Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών- Ένας από τους πιο ανορθόδοξους ναούς στην Ελλάδα

Ένα από τα σημεία αναφοράς για τις Μηλιές είναι ο ιστορικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πολύ λιτός στην εξωτερική του όψη, εντύπωση προκαλούν στο εσωτερικό του οι 12 τρούλοι, τα αξιόλογα μνημεία και μεταβυζαντινές αγιογραφίες, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού. Ωστόσο, αν για κάτι φημίζεται η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η εξαιρετική ακουστική της, ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρα. Πιο συγκεκριμένα, η άριστη ακουστική του ναού οφείλεται στη ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού, όσο και στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του, που τοποθετήθηκαν εκεί, ώστε να ελαφρύνει το βάρος της. Ο ναός των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών έχει και ιστορική σημασία για την περιοχή, καθώς από εδώ ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία το Μάιο του 1821.

Βόλτα με τον θρυλικό Μουτζούρη

Αν με κάτι έχει συνδέσει άρhttp://ρηκτα το όνομά του το χωριό, αυτό είναι το θρυλικό τρένο του Μουτζούρη. Αποτελείται από τέσσερα βαγόνια και αποτελεί μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές παγκοσμίως, μόλις στα 60 εκατοστά. Η διαδρομή που πραγματοποιεί από τα Άνω Λεώνια μέχρι τις Μηλιές είναι πραγματικά ονειρική με την αστείρευτου κάλλους ομορφιά της φύσης του Πηλίου να πρωταγωνιστεί σε όλο το μήκος της. Ο θρυλικός Μουτζούρης διασχίζει τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου, ενώ περνάει μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και προσφέρει ονειρική θέα προς τον Παγασητικό.

 

newsbeast.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ