2022-03-23 20:03:01
Φωτογραφία για Times: Η Ουκρανία ξεμένει από όπλα..
Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει σχεδόν ένα μήνα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά απέναντι στη ρωσική εισβολή, δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ισχυρίζεται πως το Κίεβο «ξεμένει από όπλα».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τον Πολ Γκροντ, επικεφαλής μη κυβερνητικής οργάνωσης που εκπροσωπεί την ουκρανική διασπορά. Ο Γκροντ ισχυρίζεται πως στις 15 Μαρτίου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα, και εκεί ο υπουργός του είπε ότι «έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες» πριν τελειώσει ο οπλισμός.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα το πληρώσετε» το μήνυμα Ζελένσκι στους ρώσους πιλότους

«Αυτό σημαίνει βασικά πως τώρα απομένει μια εβδομάδα μέχρι να εξαντληθούν τα αντιαεροπορικά και τα αντιαρματικά τους όπλα. Ήταν πολύ αντιδιπλωματικός. Είπε πως η πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία ξεμένει από τα απαραίτητα αμυντικά συστήματα ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί σωστά» δηλώνει ο κ. Γκροντ. Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- έχουν αποστείλει μεγάλο αριθμό οπλισμού στην Ουκρανία.


Ο Πολ Γκροντ προσθέτει πως τελειώνουν οι αντιαρματικοί πύραυλοι Stinger και Javelin που έχει προμηθευτεί η Ουκρανία από τη Δύση και πως υποσχέσεις για οπλισμό από τη Γερμανία και τη Γαλλία ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει πως οι Ουκρανοί «προφανώς ξοδεύουν πολλά πυρομαχικά», περισσότερα από όσο αναμενόταν λόγω της πιο σθεναρής από το αναμενόμενο αντίστασης.

Ανησυχία Ζελένσκι

Οι Times αναφέρουν πως, σύμφωνα με πληροφορίες τους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του σε συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι κάποιες χώρες πράγματι δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους ως προς την παροχή όπλων.

Προ ημερών, στην παρέμβασή του στη διάσκεψη των χωρών της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης στο Λονδίνο, ο ουκρανός πρόεδρος είχε πει πως τα πυρομαχικά που λαμβάνει η χώρα του από τη Δύση σε μία εβδομάδα εξαντλούνται εντός 20 ωρών.

Σύμφωνα με τον Γκροντ, οι Ρώσοι χτυπούν «επιθετικά» τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού και επομένως οι Ουκρανοί χρειάζονται περισσότερα όπλα «τώρα».

Διαψεύδει δυτικός αξιωματούχος

Πάντως, αξιωματούχος από τη Δύση που επικαλούνται οι Times απορρίπτει τα περί εξάντλησης όπλων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεν διαρκείς ελλείψεις, αλλά όχι ενδείξεις ότι ξεμένουν οι Ουκρανοί ούτε πως η Δύση θα τους αφήσει να ξεμείνουν.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και «έλαβε διαβεβαιώσεις για την υποστήριξή του» ενόψει της αυριανής έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter πως «συζήτησαν για την πορεία των εχθροπραξιών και την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία».

Σύμφωνα με το BBC, ο Τζόνσον είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο πως «η Δύση δεν πρέπει να διστάσει να προχωρήσει περαιτέρω στην κλιμάκωση των κυρώσεων και στην παροχή επιπρόσθετης αμυντικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να «ξεκλειδώσει» πρόσθετη βοήθεια για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ