2022-03-24 00:50:58
Φωτογραφία για Πλατυκώδωνας.  Ένα εύκολης καλλιέργειας φυτό με εντυπωσιακά μπλε λουλούδια
Ο πολύ ξεχωριστής όψης Πλατυκώδωνας, ιδανικός για να προσθέσετε έντονο μπλε-μωβ χρώμα σε καλοκαιρινές γλάστρες και παρτέρια. 

   

Γενικά χαρακτηριστικά

"Platycodon grandiflorus" το βοτανολογικό του όνομα και λόγω της μορφολογίας των λουλουδιών που πριν ανοίξουν τα πεταλά τους αναπτύσσονται σε μορφή κλειστής "φυσαλίδας"συχνά αναφέρεται και ως "λουλούδι μπαλόνι". 

Πολυετής πόα με καταγωγή από την Άπω Ανατολή.

Στην Κίνα τμήματα του φυτού χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, ενώ οι σαρκώδεις ρίζες του Πλατυκώδωνα είναι βρώσιμες και σε πολλές Ασιατικές χώρες χρησιμοποιούνται στην μαγειρική όπως και για την παρασκευή αφεψημάτων. 

Το ύψος του Πλατυκώδωνα κυμαίνεται από 40-60cm, ενώ σε 30-40cm εκτείνεται και σε παράπλευρη ανάπτυξη.

Τα ελαφρά οδοντωτά στις άκρες φύλλα φύονται σε ολόκληρο το μήκος των βλαστών στην άκρη των οποίων αναπτύσσονται τα μεγάλου μεγέθους άνθη που έχουν σχήμα "καμπάνας". 


Εκτός της πιο συνήθους ποικιλίας με έντονη μπλε - μωβ απόχρωση έχουν αναπτυχθεί και υβρίδια σε λευκό και ροζ χρώμα. 

Μετά το τέλος της ανθοφορίας άνθη και φύλλωμα κιτρινίζουν και ο Πλατυκώδωνας μαραίνεται πλήρως για να ξαναβλαστήσει την επόμενη άνοιξη.

Στο τέλος του φθινοπώρου το επίγειο μέρος του φυτού μπορεί και να κοπεί πλήρως. 

Κατάλληλος για καλλιέργεια τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε παρτέρια, βραχόκηπους και γενικά  για  μεμονωμένες ή ομαδικές φυτεύσεις σε όποιο σημείο θέλετε έντονο μπλε χρώμα.

Τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια δημιουργεί πολύ όμορφους συνδυασμούς με άλλα καλοκαιρινής ανθοφορίας είδη σε πορτοκαλί, κόκκινες ή κίτρινες αποχρώσεις. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για τον Πλατυκώδωνα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας αλλά και ημισκιερά σημεία, με πιο ιδανική μια θέση ελαφρά προστατευμένη από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. 

Πότισμα:  Φυτό με αντοχή στην ξηρασία, χρειάζεται μέτριο πότισμα,  κάθε 3-4 ημέρες από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου και σχεδόν καθόλου νερό στην διάρκεια του χειμώνα.  

Το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ενώ στα φυτά σε γλάστρα  αδειάζετε το νερό στο πιατάκι ώστε εκτός από το χώμα και οι ρίζες να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων. 

Φυτά σε γλάστρες όπως και φρεσκοφυτεμένα φυτά, έως να εγκλιματιστούν πλήρως στις θέσεις τους, χρειάζονται ελαφρά περισσότερο νερό αλλά χωρίς το χώμα να διατητείται μόνιμα νωπό. 

Ανήκει στα είδη που το ριζικό τους σύστημα είναι ευπαθές  στις μεταφυτεύσεις, γι΄αυτό και καλό είναι να φυτεύεται εξ΄αρχής στην μόνιμη θέση του. 

Κλάδεμα: Ο Πλατυκώδωνας δεν χρειάζεται κλάδεμα και μόνο φυτά σε γλάστρα μπορούν να κλαδευτούν αν θέλετε να τα διατηρήσετε σε πιο χαμηλό ύψος και με πιο συμπαγές σχήμα.  

Λίπανση: Η συστηματική λίπανση είναι απαραίτητη για έντονη και παρατεταμένη ανθοφορία.

Χρησιμοποιείστε ένα ενισχυτικό για καλλωπιστικά, κάθε 30-40 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης και έως το τέλος του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις στα διαστήματα που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.   

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Πλατυκώδωνας ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού και σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, εύρρωστα φυτά, μπορούν να παραμείνουν ανθισμένα έως και τα μέσα του φθινοπώρου. 

 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται αρχές της άνοιξης, αφού οι θερμοκρασίες έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, με σπόρους.

Τοποθετείστε αρχικά τους σπόρους για 1-2 ημέρες σε ένα δοχείο με νερό και στην συνέχεια σε προστατευμένο σπορείο και σε πολύ μικρό βάθος. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες, όταν επιφανειακά το χώμα θα έχει στεγνώσει, έως να εμφανιστούν τα νεαρά φυτά σε περίπου 2-3 εβδομάδες. Όταν το ύψος τους φτάσει περίπου στα 10cm μπορούν να μεταφυτεθούν στην οριστική τους θέση. 

Από τα μέσα της άνοιξης, εκτός από σπόρους, στα φυτώρια θα βρείτε και έτοιμα φυτά Πλατυκώδωνα για να προσθέσετε έντονο μλε - μωβ χρώμα  στον καλοκαιρινό κήπο ή το μπαλκόνι σας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ