2022-04-04 20:43:23
Φωτογραφία για DIY Καναπέδες από παλέτες για μικρά μπαλκόνια

 



Τα καθίσματα από παλέτες εκτός από οικονομικά και άνετα είναι  μια επιλογή που ειδικά σε μικρούς εξωτερικούς χώρους, όπως στενά μπαλκόνια, αξιοποιεί πλήρως τον χώρο ενώ και αισθητικά λειτουργούν πολύ καλύτερα απ΄όσο πχ μερικές καρέκλες. 

Το κόστος κάθε τύπου καθίσματος από παλέτες είναι ουσιαστικά μόνο τα μαξιλάρια που θα χρειαστούν, αφού παλέτες μπορεί κανείς να βρει ακόμη και δωρεάν από καταστήματα που τις χρησιμοποιούν για την μεταφορά εμπορευμάτων τους. 

Η χρήση ενός απλού ή γωνιακού "παλετοκαναπέ" σαν κεντρικό κάθισμα σε στενά μπαλκόνια, είναι μια επιλογή που αξιοποιεί πλήρως και "γεμίζει" τον χώρο, ενώ και αισθητικά λειτουργεί πολύ πιο όμορφα σε σχέση με 2-3 μεμονωμένες καρέκλες. 

Σε ένα μικρό μπαλκόνι η ιδανική γωνιακή διάταξη ενός τέτοιου καναπέ είναι αυτή που η μικρή του πλευρά καλύπτει την μικρότερου μήκους πλαϊνή πλευρά του μπαλκονιού. 


Σε ένα μικρό μπαλκόνι εξ΄αντικειμένου δεν υπάρχει χώρος για ...πάρτυ :) όποιου είδους έπιπλα και αν χρησιμοποιηθούν. Όμως μια τέτοια κατασκευή είναι πολύ πιο άνετη από καρέκλες για χρήση από 1-2 άτομα, ενώ στην μεγάλη πλευρά του καναπέ μπορεί κάποιος και να ξαπλώσει. 

Ο πιο απλός τύπος καναπέ αυτής της μορφής είναι αυτός που για την κατασκευή του οι παλέτες απλά τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη.

Για την κατασκευή ενός τέτοιου γωνιακού καναπέ, χωρίς πλάτη και με μήκος 2,40m στην μεγάλη πλευρά και 1,20m στην μικρή, χρειάζονται έξι ευρωπαλέτες της πιο συνήθους διάστασης που είναι 1,20  Χ 0,80 

Η τοποθέτηση και πλάτης ασφαλώς κάνει την κατασκευή ακόμη πιο λειτουργική και αισθητικά τελειότερη. 

Η πλάτη μπορεί να δημιουργηθεί από μεμονωμένα παλετόξυλα που καρφώνονται τόσο μεταξύ τους  όσο και στην πίσω πλευρά του καθίσματος. 

Πρόσθετα κομμάτια κατασκευασμένα επίσης από μεμονωμένα παλετόξυλα μπορούν να τοποθετηθούν και στα πλαϊνά μέρη, σε διάφορες παραλλαγές. Πχ σαν χαμηλό ενσωματωμένο τραπεζάκι, σαν μπράτσο στήριξης ή και σαν μικρή ραφιέρα με αποθηκευτικό χώρο στην εξωτερική πλευρά. 

Βοηθητικά τραπεζάκια από απλές σανίδες και με σχεδιασμό σε σχήμα Π, ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο, συμπληρώνουν ιδανικά τέτοιας μορφής καθίσματα για μικρά μπαλκόνια.  

Ένας ακόμη τύπος καναπέ από παλέτες για μικρά μπαλκόνια είναι αυτός που μοιάζει με ...κρεβάτι και μπορεί πραγματικά να γίνει το ιδανικό μέρος χαλάρωσης τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Σε ακόμη πιο επιμελημένες - επαγγελματικές κατασκευές αυτού του τύπου με παλετόξυλα ή ξύλινες σανίδες μπορούν να καλυφθούν και τα κενά σημεία ανάμεσα στα ξύλα των παλετών, για να δημιουργηθεί έτσι ένας πολύ εντυπωσιακός καναπές στον οποίο τελικώς οι παλέτες δεν διακρίνονται. 

Ο τύπος, ο σχεδιασμός και η απόχρωση των μαξιλαριών είναι αυτά που κυρίως καθορίζουν την αισθητική αλλά και την λειτουργικότητας ενός καναπέ από παλέτες. 

Λόγω του πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα καθίσματα αυτής της μορφής για κήπους και μπαλκόνια, στην αγορά θα βρείτε πλήθος επιλογών σε έτοιμα μαξιλάρια για παλετοκατασκευές, σε ποικιλία σχεδίων και αποχρώσεων. 

Για την ίδια βεβαίως χρήση κατάλληλα είναι και οικονομικά μαξιλάρια εξωτερικού χώρου που θα βρείτε  σε καταστήματα με είδη σπιτιού, ενώ φυσικά το πιο οικονομικό είναι να αγοράσετε τα αφρολέξ στις απαιτούμενες διαστάσεις και να φτιάξετε μόνοι σας τα καλύμματα με όποιου είδους ύφασμα προτιμάτε.  

Τα μαξιλάρια με κουμπιά και όψη "καπιτονέ" που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε εμφάνιση έχουν το μειονέκτημα ότι το κάλυμμά τους δεν αφαιρείται και πλένονται μόνο τοπικά, ενώ βεβαίως αυτά με φερμουάρ είναι πλήρως αποσπώμενα. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κατασκευές που αναβαθμίζουν αισθητικά αλλά και λειτουργικά ένα μικρό μπαλκόνι, ειδικά αν πλαισιωθούν με μερικά ακόμη όμορφα στοιχεία όπως φυτά, φαναράκια, ηλιακά φωτιστικά κλπ και που το κόστος τους είναι σχεδόν αποκλειστικά τα μαξιλάρια. Για τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κάποιες από τις εναλλακτικές λύσεις για μαξιλάρια - μαξιλάρες σε έπιπλα εξωτερικού χώρου. Δείτε εδώ λεπτομέρειες. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ