2022-04-10 23:10:36
Φωτογραφία για Γαλλία: Νίκη Macron με 28% -  Έως 24% η Le Pen, πρόβλεψη για σκληρή μάχη στον β' γύρο
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου προκρίθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος και η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού.

Νίκη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron με διαφορά περίπου στο 5% δείχνει η πρόβλεψη αποτελέσματος που δημοσιοποιήθηε μόλις έκλεισαν οι κάλπες του Α΄γύρου των προεδρικών της Γαλλίας που διεξήχθησαν την Κυριακή 10 Απριλίου 2022. 

Ο Macron συγκεντρώνει το 28,4% των ψήφων ενώ η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Marine ποσοστό έως 24%.

Στους νικητές συγκαταλέγεται και η αποχή με ποσοστό σχεδόν 27%.

Το απρόσμενα υψηλό ποσοστό του 20,3% συγκέντρωσε ο υποψήφιος της Αριστεράς Jean Luc Melenchon, o οποίος αναδεικνύεται σε ρυθμιστή εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Ο ακροδεξιός Eric Zemmour συγκέντρωσε 7,2 %, μπροστά από την υποψήφια της Κεντροδεξιάς Valérie Pécresse που έλαβε το 4,8 %.


Μόλις στο 2,1% η υποψήφια των Σοσιαλιστών Anne Hidalgo.

Η μάχη στον δεύτερο γύρο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και ήδη η πρώτη δημοσκόπηση της Ifop δίνει νίκη Macron έναντι της Le Pen με 51% - 49%.

To 1ο exit poll, που δημοσιοποιήθηκε πριν κλείσουν οι κάλπες έδειχνε ισοπαλία με 24% ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και την Marine Le Pen.

Τρίτος ήταν ο υποψήφιος της Αριστεράς Jean Luc Melenchon με 19%, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα δύο νεότερα exit polls έδειχναν νίκη του Macron.

Έτσι μέχρι τις 24 Απριλίου 2022 οπότε διεξάγεται ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος, ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός και η αβεβαιότητα μεγάλη.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε μεγάλη χώρα της ΕΕ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και οπωσδήποτε οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και ο επισιτιστικός κίνδυνος διαδραμάτισαν ρόλο στη διαδικασία.

Συνολικά συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία 12 υποψήφιοι με τους βασικότερους Macron κέντρο, Le Pen ακροδεξιά, Melenchon αριστερά και Zammour δεξιά που έπληξε σε κάποιο βαθμό τα ποσοστά της Le Pen αλλά θα την υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση Ifop: 51 - 49% υπέρ του Macron στον β΄γύρο

Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου 2022 ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron που επικράτησε στον πρώτο γύρο (10/4) με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 28% και της Marine Le Pen που λαμβάνει έως 24%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop, στον δεύτερο γύρο ο Macron συγκεντρώνει 51% και η Le Pen 49%.

Εν όψει του δεύτερου γύρου οι περισσότεροι εκ των άλλων υποψηφίων κάλεσαν σε υπερψήφιση του Macron εκτός από τον Melenchon  που υπέδειξε και την αποχή και τον ακροδεξιό Zemmour που ζήτησε ψήφο στη Le Pen.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ