2022-04-12 08:11:30
Φωτογραφία για Το απίστευτο τροπικό δάσος στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης

 

Το Changi Airport της Σιγκαπούρης ψηφίζεται επί σειρά ετών σαν το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, από ταξιδιώτες και αναγνώστες sites με ταξιδιωτικό περιεχόμενο και εκτός των γενικών εγκαταστάσεων, του desing και των παρεχόμενων υπηρεσιών από το 2019 υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός λόγος γι΄αυτό. Το ...Jewel ("κόσμημα"). 

Ο τεράστιος θόλος του Jewel συνολικής επιφάνειας 135.700τμ, σε σχέδιο του Ισραηλινοκαναδού αρχιτέκτονα Moshe Safdie που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με πολλές τεχνικές εταιρίες, συμβούλους και αρχιτέκτονες τοπίου, είναι το πιο ελκυστικό σημείο του αεροδρομίου και αυτός που έχει καταστήσει το Changi Airport από μόνο του ταξιδιωτικό προορισμό. Εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως επιλέγουν transit πτήσεις, με σκοπό να περιηγηθούν μερικές ώρες στο αεροδρόμιο, ενώ και για τους κατοίκους της Σιγκαπούρης αποτελεί έναν από τους βασικούς χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας. 



Δέχεται καθημερινά περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του το 2019 και πριν την πανδημία ξεπέρασε τα 50 εκατ. επισκέπτες. 

Ο θόλος που συνδέεται με πεζογέφυρες αλλά και τραίνο με τα terminals του αεροδρομίου, περιλαμβάνει πέντε ορόφους πάνω από το έδαφος και άλλα πέντες επίπεδα υπόγειων χώρων και εκτός από καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχείο κλπ περιλαμβάνει απίστευτους εσωτερικούς κήπους με περισσότερα από διακόσια είδη φυτών και δέντρων! 

Είναι κατασκευασμένος από χάλυβα και γυαλί και συγκεκριμένα από 9.600 γυάλινα πάνελς, ενώ στο κέντρο της κατασκευής δεσπόζει o Rain Vortex ο μεγαλύτερος στον κόσμο τεχνητός καταρράκτης σε εσωτερικό χώρο, ύψους 40 μέτρων. 



Εκτός της επιβλητικότητας του όλου σχεδιασμού το Jewel χρησιμοποιεί με τον καλύτερο περιβαντολογικά τρόπο βασικά στοιχεία της κατασκευής του.  Έτσι τα γυάλινα πάνελς υψηλής απόδοσης μειώνουν την θερμότητα στο εσωτερικό της κατασκευής και φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, ώστε τα φυτά να δέχονται όσο ακριβώς φως χρειάζονται. 

Ο καταρράκτης που συλλέγει το νερό της βροχής ρέει με περισσότερα από 10.000 γαλόνια νερού ανά λεπτό, νερό το οποίο ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται για άρδευση των φυτών και κάθε ανάγκη του περιβάλλοντα χώρου, ενώ και αυτός λειτουργεί σαν ένα φυσικό παθητικό μέσο ψύξης στο εσωτερικό του θόλου. 

Πεζόδρομοι, κρεμαστές γέφυρες, παγκάκια, χώροι πεζοπορίας και αναρρίχησης, επιμέρους συντριβάνια και υδάτινες κατασκευές, χώροι εκδηλώσεων και διαδραστικών παιχνιδιών και πλήθος καταστημάτων, που το βράδυ φωτίζονται με έναν εξαιρετικά μελετημένο και καλλιτεχνικό φωτισμό συμπληρώνουν το μαγικό πραγματικά φουτουριστικό περιβάλλον, καθιστώντας το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης πρότυπο που δύσκολα μπορεί να βρει ανταγωνιστή, ακριβώς επειδή δεν βασίζεται αποκλειστικά στο design όπως τα υπόλοιπα δημοφιλή αεροδρόμια του κόσμου αλλά στην γενικά ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες του. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ