2022-04-13 11:43:25
Φωτογραφία για Κάνουμε στάση σε εντυπωσιακούς σταθμούς τρένου στον κόσμο
Το ταξίδι με το τρένο είναι στη wish list των περισσότερων ταξιδιωτών εκεί έξω, αφού είναι από μόνο του μια εμπειρία. Πόσο μάλλον, όταν εκτός από τα πανέμορφα τοπία και βουνά που διαδέχονται το ένα το άλλο έξω από τα παράθυρά του, κάνει στάσεις σε εντυπωσιακούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Chhatrapati Shivaji, Μουμπάι, Ινδία

Παλιότερα ήταν γνωστός ως σταθμός Victoria και είναι σίγουρα ένα αριστούργημα βικτωριανής, γοτθικής αναγέννησης και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αλλά και ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στην πόλη. Χτίστηκε μέσα σε 10 χρόνια από το 1878 και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα πώς δυο διαφορετικοί πολιτισμοί, ο βρετανικός και ο ινδικός, αλληλεπίδρασαν. Πρόκειται για τον πιο πολυσύχναστο σταθμό της Ινδίας και η πελώρια δομή του αποτελείται από ένα μείγμα γοτθικών πυργίσκων, αψίδων και πέτρινων θόλων.

Grand Central Terminal, Νέα Υόρκη


Άνοιξε το 1913 και ο στόχος ήταν πάντα να καλωσορίζει τους επισκέπτες με μεγαλοπρέπεια. Κάτι που σίγουρα τα καταφέρνει με τη μαρμάρινη πρόσοψη, τις αψίδες του και την καινοτόμα μηχανική του, που συνδυάζει την κομψότητα με την επάρκεια. O σταθμός θεωρείται ότι είχε συνεισφέρει στην αναγέννηση του Μανχάταν και θεωρούνταν πάντα αξιοθέατο, συγκεντρώνοντας πάνω από 21 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Liège-Guillemins, Λιέγη Βέλγιο

Σε μια πιο σύγχρονη διάσταση, ο σταθμός αυτός αποτελεί σημαντικό κόμβο για τα high-speed τρένα που ταξιδεύουν ανάμεσα σε Παρίσι, Φραγκφούρτη και Ντόρτμουντ και σίγουρα έχει εντυπωσιακή αισθητική. Σχεδιάστηκε από τον ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, ολοκληρώθηκε το 2009 και χαρακτηρίζεται από μια σούπερ μοντέρνα πρόσοψη με γυαλί και ατσάλι. Η οροφή θυμίζει κύμα και συμβολίζει την κίνηση, πάνω από χιλιάδες επιβάτες που παίρνουν το τρένο καθημερινά.

Σταθμός Dunedin, Νέα Ζηλανδία

Αποκαλείται συχνά ως το Gingerbread House καθώς έχει αυτή τη χαρακτηριστική εμφάνιση με τον λευκό ασβεστόλιθο και τον μαύρο βασάλτη. Αν και πλέον δεν λειτουργεί, παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής και είναι ανοιχτός στο κοινό, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά τη μεγαλοπρέπειά του. Στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται ένα εστιατόριο και το πάρκινγκ μεταμορφώνεται σε μεγάλη λαϊκή αγορά κάθε Σάββατο.

Milano Centrale, Μιλάνο

Άνοιξε περισσότερα από 90 χρόνια πριν και η πρόσοψή του με τις λεπτομέρειές της είναι από τις πιο εντυπωσιακές. Τον στολίζουν διάφορα γλυπτά και είναι ένα μείγμα διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ, με κυρίαρχα τα Art Deco και Art Nouveau.

Gare do Oriente, Λισαβόνα

Η μοναδική οροφή του σταθμού αυτού είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεχωρίζει. Ο ατσάλινος σκελετός της καλύπτει 8 γραμμές και τις πλατφόρμες των ανταποκρίσεών τους και το όλο concept της οροφής είναι να μοιάζει με την κάτω πλευρά ενός φύλλου.

clickatlife.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ