2022-04-27 00:45:21
Φωτογραφία για Βεϊγκέλια. Ένας πανέμορφος θάμνος με εντυπωσιακή ανθοφορία
Ενας όχι ιδιαίτερα γνωστός αλλά πολύ εντυπωσιακός θάμνος, για έντονο χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.   

   

Γενικά χαρακτηριστικά

Φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας Caprifoliaceae, με καταγωγή από την Ανατολική Ασία. 

"Weigelia florida" η βοτανολική της ονομασία, ενώ στην χώρα μας συχνά αναφέρεται και ως "Μηλίτσα"

Διαθέτει δεκάδες ποικιλίες, που διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών, ενώ οι πιο εντυπωσιακές ποικιλίες είναι τα υβρίδια που έχουν δημιουργηθεί με άνθη δύο διαφορετικών αποχρώσεων, συνήθως ροζ και λευκό.  

Τα σκουροπράσινα φύλλα της Βεϊγκέλια είναι ελαφρά οδοντωτά στις άκρες με μήκος 10-15cm, ενώ τα σωληνοειδή άνθη της που δεν ξεπερνούν τα 3-4cm.

Σε κάποιες ποικιλίες τα φύλλα χαρακτηρίζονται από ένα λεπτό λευκό περίγραμμα, ενώ τα λουλούδια που αναπτύσσονται σε ολόκληρο το μήκος των βλαστών έχουν λευκό, ροζ, μωβ ή κόκκινο χρώμα. 


Το ύψος του φυτού φτάνει από 1.50 - 3.0 μέτρα, ενώ περίπου τόση είναι και η παράπλευρη ανάπτυξή τυου.  

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται στην ιδιαίτερα έντονη και παρατεταμένης διάρκειας ανθοφορίας, που δίνει στην ανθισμένη Βεϊγκέλια πραγματικά εντυπωσιακή όψη. Ταυτόχρονα με την πλούσια ανθοφορία και την ανθεκτικότητά της και η μορφή "μπάλας" που μπορεί να αποκτήσει με το κατάλληλο κλάδεμα την κάνουν έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους για χρήση στην κηποτεχνία και την διαμόρφωση τοπίου αστικών ή εξοχικών κήπων.  

Κατάλληλη για φυτεύσεις σε παρτέρια, βραχόκηπους, για δημιουργία φράχτη αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για την Βεϊγκέλα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες ηλιοφάνειας και ζεστές θέσεις, διαφορετικά η ανθοφορία της είναι μειωμένη, όμως θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία προστατευμένα από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο του μεσημεριού. 

Πότισμα:  Φυτό με μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και στην ξηρασία, χρειάζεται μέτριο πότισμα.

Κάθε 3-4 ημέρες από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, για φυτά τοποθετημένα στο έδαφος.

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού κάθε 2-3 ημέρες και μόνο αν το χώμα τους έχει αρχίσει να στεγνώνει. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Στα φυτά σε γλάστρα  αδειάζετε το νερό στο πιατάκι, ώστε εκτός από το επιφανειακό χώμα και οι ρίζες να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων. 

Φρεσκοφυτεμένα φυτά, έως να εγκλιματιστούν πλήρως στις θέσεις τους, χρειάζονται ελαφρά περισσότερο νερό αλλά χωρίς το χώμα να διατητείται μόνιμα νωπό. 

Κλάδεμα: Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας κλαδέψτε αρκετά ώστε το φυτό να διατηρήσει το συμπαγές του σχήμα και σε όλη την διάρκεια της χρονιάς αφαιρέστε τυχόν αδύναμους - μαραμένους βλαστούς. 

Γενικά ανήκει στα είδη που τα ευννοεί και τα δυναμώνει το "γενναίο" κλάδεμα, 

Λίπανση: Ένα γενικό σκεύασμα για ανθοφόρα στις αρχές της άνοιξης, βοηθά σημαντικά στην πλούσια ανθοφορία της. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βεϊγέλια ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.

Φυτά σε περιοχές με ήπιες και ζεστές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να παραμείνουν ανθισμένα έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Ο πολλαπλασιασμός της Βεϊγκέλιας γίνεται με μοσχεύματα την άνοιξη, ή αρχές του φθινοπώρου όσο επικρατούν ήπιες και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Χρησιμοποιείστε τρυφερούς βλαστούς με μπουμπούκια, χωρίς ανοιγμένα λουλούδια, μήκους περίπου 15cm. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα και τοποθετείστε τους σε αφράτο και εμπλουτισμένο φυτόχωμα, σε ηλιόλουλοστο σημείο. Ποτίζετε όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Τα νέα φυτά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε 3-4 εβδομάδες. 

Από τις αρχές της άνοιξης, εκτός από σπόρους, στα φυτώρια θα βρείτε και έτοιμα φυτά Καλιμπραχόης για να προσθέσετε ...όλα τα χρώματα  στον καλοκαιρινό κήπο ή το μπαλκόνι σας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ