2022-04-30 23:43:26
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: Μάϊος
O μήνας που όλα τα καλλωπιστικά ανοιξιάτικης ανθοφορίας αλλά και πολλά πρώϊμα καλοκαιρινά είναι ολάνθιστα. Ο Μάϊος είναι ο κατ΄εξοχήν μήνας που κήποι και μπαλκόνια είναι γεμάτα χρώματα, αλλά ταυτόχρονα και η στιγμή τόσο για να παρατείνουμε την ανθοφορία των φυτών όσο και για να τα προετοιμάσουμε για τις επερχόμενες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας του καλοκαιριού, ώστε να διατηρηθούν ανθισμένα και εύρρωστα. 



Όσο ζεσταίνει σταδιακά ο καιρός αρχίστε να ποτίζετε πιο τακτικά και να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας. Εκτεταλλευτείτε τις τελευταίες βροχοπτώσεις της άνοιξης, είναι οι πιο κατάλληλες ημέρες για λίπανση καλλωπιστικών, που τους είναι αναγκαία αφού αυτή την εποχή παρουσιάζουν την εντονότερη δραστηριότητα όλου του χρόνου. 

Ταυτόχρονα με την λίπανση προσθέστε νέο χώμα-κομπόστ στα φυτά σας, ώστε να τροφοδούνται με όλα τα αναγκαία συστατικά που θα τα διατηρήσουν υγιή και θα ενισχύσουν την καλοκαιρινή τους ανθοφορία. 


Αν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε αυτόματο πότισμα κάντε το τώρα, ώστε τα φυτά σας να προλάβουν να προσαρμοστούν στην αλλαγή της ποσότητας νερου που θα δέχονται καθημερινά πριν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Το πότισμα με σταγόνες είναι όχι μόνο ο πιο οικολογικός τρόπο άρδευσης αλλά και ο καταλληλότερος για όλα τα φυτά, αρκεί βεβαίως να έχετε καθορίσει σωστά τόσο την συχνότητα όσο και την ποσότητα νερού που θα δέχονται. 

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες που όσο ζεσταίνει ο καιρός είναι βέβαιο πως θα εμφανιστούν και όπου χρειάζεται ψεκάστε με ένα κατάλληλο σκεύασμα.

Τα πιο ευαίσθητα από τα ήδη ανθισμένα είδη αυτή την εποχή, για εμφάνιση ασθενειών όπως το ωίδιο και η μελανή κηλίδωση είναι οι τριανταφυλλιές. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει ψεκάστε φύλλα και βλαστούς με ένα ειδικό σκεύασμα που θα βρείτε σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα. 

Αν πρόκειται να φυτέψετε γκαζόν κάντε το έως τα μέσα του μήνα πριν ζεστάνει πολύ ο καιρός.

Αν κάποια φυτά σας χρειάζονται αλλαγή γλάστρας κάντε το όσο ακόμη δεν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και μόνο εφ΄όσον έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η ανθοφορία τους. 

Μεταφέρετε και πάλι σε εξωτερικό χώρο φυτά που βρίσκονταν τον χειμώνα μέσα στο σπίτι ή σπορεία που διατηρειται σε κλειστό χώρο. Οι θερμοκρασίες είναι πλέον κατάλληλες για να βγουν στο φως του μπαλκονιού ή του κήπου. 

Αναζητείστε από τώρα ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο, για όλα τα καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας. 

Ακόμη και όσα είδη που έχουν απόλυτη ανάγκη την ηλιοφάνεια, καταπονούνται ιδιαίτερα από τις ακραία πλέον υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην διάρκεια του καλοκαιριου και την ηλιακή ακτινοβολία στην οποία θα πρέπει να εκτίθενται πλήρως μόνο πρωϊνές και απογευματινές ώρες. 

Οι περισσότεροι ανοιξιάτιοι βολβοί (φρέζες, νάρκισσοι, κρόκοι, ζουμπούλια, τουλίπες κλπ) έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους έως το τέλος του μήνα. Αφήστε να ξεραθούν εντελώς πριν κόψετε το επίγειο μέρος του φυτού και ξεθάψετε τους βολβούς. Φυλάξτε τους βολβούς μέσα σε σακουλάκια, σε σκοτεινό μέρος, για να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη περίοδο. 

Αν δεν θέλετε να βγάλετε τους βολβούς απλά κόψτε ολόκληρο το επίγειο τμήμα του φυτού και  σημαδέψτε τις θέσεις τους ώστε να μην φυτέψετε κάτι άλλο εκεί στην διάρκεια του καλοκαιριού. Οι βοβλοί θα ξαναφυτρώσουν την επόμενη χρονιά. 

Είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα. Ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, φασόλια, μελιτζάνες, αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια. Μέσα στον Μάϊο μπορείτε να φυτέψετε σπόρους τους απευθείας στο έδαφος, να μεταφυτέψετε στην οριστική τους θέση φυτά που τυχόν από τον Μάρτιο έχετε φυτέψει σε σπορείο ή να προμηθευτείτε έτοιμα μικρά φυτά από όλα τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που θα βρείτε στα φυτώρια.

Οι ενδιάμεσες καλοκαιρινές εκπτώσεις του Μαϊου προσφέρονται για να αγοράσετε κάθε είδος κήπου που πιθανώς έχετε προγραμματίσει να προμηθευτείτε είτε αφορά εργαλεία κηπουρικής, γλάστρες κλπ. ή και έπιπλα, διακοσμητικά εξωτερικού χώρου, ηλιακά φωτιστικά κλπ για να διαμορφώσετε  στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ένα όμορφο περιβάλλον όπου θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα χρώματα και τα αρώματα των φυτών σας :)
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ