2022-05-04 00:18:13
Φωτογραφία για Αιώνιο. Ένα πραγματικά ...παντοτινό παχύφυτο



Όπως ακριβώς υποδηλώνει και το όνομά του, ένα πραγματικά ...αιώνιο παχύφυτο, ανθεκτικό σχεδόν σε όλες τις συνθήκες και με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. 

   

Γενικά χαρακτηριστικά



Aeonium η βοτανολογική του ονομασία, ανήκει στην οικογένεια παχύφυτων Crassulaceae και το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 30 είδη - ποικιλίες, που διαφέρουν στην απόχρωση του φυλλώματος και το μέγεθος του φυτού.   

Αν και το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη "αιώνιος" πρόκειται για φυτό με καταγωγή από τα Κανάρια Νησιά και περιοχές της Ανατολικής Αφρικής. 

Το ύψος των κανονικών ποικιλιών δεν ξεπερνά τα 50-60cm ενώ ψηλές ποικιλίες μπορούν να ξεπεράσουν και τα 2 μέτρα. 

Η παράπλευρη ανάπτυξη του Αιώνιου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και οι περισσότερες ποικιλίες αναπύσσονται έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη.

Τα φύλλα του σχηματίζουν ροζέτες και στις περισσότερες ποικιλίες έχουν στιλπνή υφή, υπάρχουον όμως και ποικιλίες με ελαφρά χνουδωτή υφή, όπως και ποικιλίες με όχι στρογγυλοειδή αλλά ελαφρά αιχμηρά στην άκρη τους φύλλα.

Το χρώμα του φυλλώμματος διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και μπορεί να έχει κιτρινοπράσινη, ανοιχτή ή σκούρα πράσινη, σκούρα μωβ, καφετί έως και περίπου μαύρη απόχρωση. 

Τα πολύ μικρού μεγέθους άνθη έχουν κίτρινη ή ελαφρά ροζ απόχρωση και φύονται σε ταξιανθίες στο κέντρο της κάθε ροζέτας, αλλά εμφανίζονται μόνο σε φυτά που αναπτύσσονται ήδη επί 4-5 χρόνια. Όταν το άνθος μαραθεί έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος ζωής της ροζέτας η οποία επίσης μαραίνεται. Αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει ταυχόχρονα για όλες τις ροζέτες αλλά σταδιακά, ενώ το φυτό εξακολουθεί να δημιουργεί νέες ροζέτες και να αναπτύσσεται. 

Το αιώνιο είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή ομαδικές φυτεύσεις σε παρτέρια - βραχόκηπους, αλλά και για φύτευση σε γλάστρες. Τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε παρτέρια συνδυάζεται ιδανικά με άλλα είδη Παχύφυτων και Κακτοειδή. 

Είναι από τα πιο ανθεκτικά παχύφυτα με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και η μοναδική συνθήκη που μπορεί να επηρεάσει το Αιώνιο είναι ο παγετός και η παρατεταμένη χιονόπτωση, που έχουν σαν αποτέλεσμα να παγώνει το νερό που αποτελεί το βασικό συστατικό του εσωτερικού των φύλλων του και έτσι σταδιακά το φυτό καταστρέφεται.  

Σε περιοχές με ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα μεταφέρετε το Αιώνιο σε σημείο προστατευμένο από το χιόνι και για όσο διάστημα επικρατούν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός καλύψτε το με νάϋλον ή το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για το Αιώνιο ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες ηλιοφάνειας αλλά και σε ημισκιερές θέσεις. Ιδανικά τα προστατευμένα σημεία από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. 

Σε όσο πιο ηλιόλουστη θέση είναι τοποθετημένο το Αιώνιο τόσο πιο σκουρόχρωμο το χρώμα του φυλλώματος. 

Πότισμα:  Φυτό με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία χρειάζεται αραιό πότισμα κάθε 4-5 ημέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Ακόμη και αν δεν ποτιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα η ανάπτυξή του θα είναι βεβαίως πολύ αργή έως μηδενική, όμως το φυτό δεν θα ξεραθεί. 

Σε κάθε περίπτωση το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να στεγνώνει πλήρως, ώστε να αποδευφθεί το σάπισμα των ριζών. 

Αναπτύσσει πολύ επιφανειακές ρίζες, όπως όλα τα παχύφυτα, γι΄αυτό και το πότισμά του θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με ποτιστήρι για να αποφεύγεται η καταπόνηση των ριζών. 

Κλάδεμα: Το αιώνιο δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν μαραμένων - ασθενικών φύλλων ή βλαστών.

Αν βεβαίως θέλετε να μειώσετε την ανάπτυξη ειδικά ψηλών ποικιλιών μπορείτε να κόψετε στελέχη - βλαστούς. 

Λίπανση: Χωρίς να είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του μπορεί να χρησιμοποιηθει ένα ενισχυτικό γενικής χρήσης για καλλωπιστικά φυτά, τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες. 

Πολλαπλασιασμός

Όπως όλα τα Παχύφυτα έτσι και το Αιώνιο πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. 

Τοποθετείστε βλαστούς μήκους περίπου 10cm με την ροζέτα όρθιους σε αφράτο φυτόχωμα και ηλιόλουστο σημείο. Ποτίζετε λίγο πιο τακτικά απ΄όσο ήδη αναπτυγμένα φυτά, και μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερο γλαστράκι όταν το ριζικό σύστημα του νέου φυτού θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, σε περίπου 5-6 εβδομάδες. 

Ένας επίσης απλός τρόπος πολλαπλασιασμού για το Αιώνιο είναι με μοσχεύματα σε νερό. 

Κόψτε στελέχη με ροζέτα μήκους 10-15cm και τοποθετείστε σε δοχείο με νερό. Μετά 3-4 εβδομάδες όταν τα μοσχεύματα θα έχουν αναπτύξει ρίζες μεταφυτέψτε σε γλαστράκια με χώμα.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ