2022-05-11 18:40:56
Φωτογραφία για Βάψιμο - Τεχνικές παλαίωσης επίπλων με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις





Σύνθετες και εντυπωσιακές τεχνικές με την χρήση πολλών διαφορετικών αποχρώσεων που δίνουν πραγματικά πολύ ιδιαίτερη όψη, κυρίως σε αντικέ έπιπλα αποθήκευσης όπως μπουφέδες, συρταριέρες, ντουλάπες. Η εφαρμογή τους ασφαλώς απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο, σε σχέση με το απλό βάψιμο ενός επίπλου ή μια τεχνική παλαίωσης με ένα ή δύο χρώματα μόνο χρώματα, όμως αντίστοιχα πολύ πιο ξεχωριστή είναι  και η τελική όψη του επίπλου 

Παρά την αρχική εντύπωση που δημιουργούν σε κάποιον χωρίς σχετική εμπειρία οι συγκεκριμένες τεχνικές ούτε βασίζονται ούτε επιτρέπουν ...αυτοσχεδιασμούς, αντίθετα  η ένταση και φωτεινότητα των αποχρώσεων στο τελικό αποτέλεσμα, η υφή του χρώματος ανά σημεία του επίπλου, ο βαθμός τεχνητά παλαιωμένης όψης κλπ είναι στοιχεία που θα πρέπει να έχουν μελετηθεί και αποφασισθεί πριν το ξεκίνημα της διαδικασίας, ώστε να επιλεγεί η σωστή τεχνική ανά περίπτωση.


Γι΄αυτό ακριβώς και πρόκειται για τεχνικές που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες στο βάψιμο επίπλων - ξύλινων επιφανειών και γνώστες όχι μόνο των λεπτομερειών της κάθε τεχνικής αλλά και της "συμπεριφοράς" των χρωμάτων ανάλογα με το είδος τους. Όμως βεβαίως και οι επαγγελματίες ...από κάπου ξεκίνησαν :)  Έτσι αν σας αρέσει η όψη των επίπλων αυτής της μορφής δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε ...αντιγράφοντας τεχνικές και αποχρώσεις και είναι σίγουρο  ότι με τον χρόνο θα καταφέρετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 

Ο πιο απλός και παραδοσιακός τρόπος για το βάψιμο επίπλων με πολλά χρώματα είναι το διαδοχικό βάψιμο ολόκληρου του επίπλου με διαφορετικές αποχρώσεις και το τρίψιμο κάθε στρώσης, ώστε ανά σημεία να διακρίνονται τα προηγούμενα χρώματα ή και η φυσική απόχρωση του επίπλου. 

Ακόμα και σε αυτή την όχι ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία ο βαθμός τριψίματος, ο συνδυασμός των αποχρώσεων και η υψή του χρώματος πάνω στο ξύλο διαφοροποιούν το τελικό αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα η κλασσική τεχνκή παλαίωσης με δύο χρώματα μπορεί να εφαρμοστεί για όσες αποχρώσεις επιθυμεί κάποιος, με την ίδια επαναλαμβανόμενη διαδικασία. 

Δείτε σε video μια εξαιρετική "διακριτική" παλαίωση με δύο χρώματα κιμωλίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για περισσότερα και φυσικά και με ζωηρότερες ή με μεγάλη αντίθεση μεταξύ τους αποχρώσεις. 

Στις περιπτώσεις χρήσης περισσότερων από δύο αποχρώσεις και ειδικά σε έπιπλα μεγάλου μεγέθους συνήθως δεν ακολουθείται ο κλασσικός αυτός τρόπος, κυρίως γιατί απαιτεί μεγάλη ποσότητα χρώματος από κάθε απόχρωση, αλλά και γιατί άλλου είδους τεχνικές προσφέρουν πιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. 

- Η χρήση φαρδιών πινέλων βουτηγμένων ταυτόχρονα σε δύο χρώματα

- Η χρήση χρώματος όχι ίδιαίτερα ρευστού

- Τα χρώματα ξύλου σε σκόνη  

- Το  ψέκασμα του ξύλου με νερό πριν την εφαρμογή του χρώματος

- Το τρίψιμο με βρεγμένο γυαλόχαρτο ή γυαλόχαρτο που χρησιμοποιείται σαν ...πινέλο με χρώμα

- Η προσθήκη λεπτομερειών μιας απόχρωσης με στεγνό πινέλο 

είναι κάποιες από τις τεχνικές για το βάψιμο επίπλων με πολλές αποχρώσεις και συνήθως στα ιδιαίτερα εντυπωσιακής όψης έπιπλα αυτής της μορφής, συνδυάζονται πολλές από αυτές. 

Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί το πόσο πολλά στάδια, στρώσεις χρώματος και τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο μιας παλιάς ξύλινης ντουλάπας σε Boho πολύχρωμο στυλ, με πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα! 

Το μπλε, στις αποχρώσεις της φυσικής οξείδωσης, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αποχρώσεις στο βάψιμο επίπλων αυτής της μορφής, λόγω του ό,τι γενικά δημιουργεί την όψη αυθεντικής παλαίωσης του ξύλου και συνδυάζεται εξαιρετικά τόσο με τις αποχρώσεις του φυσικού ξύλου όσο και με όλη την γκάμα ζεστών και φωτεινών αποχρώσεων, όπως και με μεταλλιζέ μπρονζέ-χρυσαφί χρώματα. 

Αντικέ έπιπλα με ιδιαίτερα σχέδια και σκαλίσματα είναι ιδανικά για βάψιμο - παλαίωση με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις, αφού οι αντιθέσεις στα σημεία αυτά και το "βάθος" των χρωμάτων αναδεικνύονται πολύ παραπάνω απ΄όσο σε επίπεδες επιφάνειες.  

Tεχνικές βαψίματος με πολλές αποχρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο ξύλου-επίπλου, ακόμη και σε έπιπλα στο ξύλο των οποίων διακρίνονται τα φυσικά "νερά".  

Σε έπιπλα - ξύλινες επιφάνειες αυτής της μορφής πολύ ιδιαίτερο και μοντέρνου ύφους αποτέλεσμα, εκτός των ακρυλικών και των χρωμάτων κιμωλίας, δημιουργούν και τα μεταλλικά χρώματα σε σπρέϊ. 

Τα  stencils και βεβαίως η ζωγραφική είναι επίσης κάποιοι άλλοι τρόποι για την προσθήκη αποχρώσεων σε έπιπλα, των οποίων η επιφάνεια έχει πριν επεξεργαστεί με απλές τεχνικές παλαίωσης ή βαφτεί με διαφορετικές αποχρώσεις ανά τμήματα του επίπλου.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ