2022-05-13 09:02:55
Φωτογραφία για Το εντυπωσιακό Museum of the Future στο Ντουμπάϊ



Ο σεϊχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το θεωρεί "το ομορφότερο κτίριο του κόσμου" ενώ το National Geographic, παρά το ότι το μουσείο άνοιξε τις πύλες του 22/2/2022, το συγκατελέγει ήδη στα 14 ομορφότερα οικοδομήματα παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση και πέρα από συγκρίσεις το Museum of the Future στο Ντουμπάϊ είναι ένα κτίριο με εξαιρετικά εντυπωσιακή όψη και μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Σε κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής εταιρίας Killa Design, το κτίριο σχεδιάστηκε από την εταιρία συμβούλων μηχανικών Buro Happold. Εχει ύψος 77 μέτρα, σπειροειδές σχήμα και δεν διαθέτει καμία, υποστηρική κολώνα, ενώ καλύπτει συνολική έκταση 17.600 τμ

Αποτελείται από 1.024 πάνελς από ανοξείδωτο ατσάλι, που κατασκευάστηκαν με την βοήθεια ειδικών ρομπότ και βρίσκειται δίπλα στους Πύργους των Εμιράτων στο κεντρικότερο σημείο του Ντουμπάϊ.


Το σχήμα του συμβολίζει την ανθρωπότητα, η πράσινη βάση του την γη, ενώ το κενό στο εσωτερικό του σχήματος το ...άγνωστο μέλλον.



Κάθε όροφος εξυπηρετεί διαφορετικές χρήσης. Σε κάποιους φιλοξενούνται immersive εκθέσεις με κεντρική θεματολογία τα οικοσυστήματα, την βιομηχανική και  την ανάπτυξη διαστημικών πόρων, σε άλλο όροφο παρουσιάζονται μελλοντικά τεχνολογικά επιτεύγματα σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές και το νερό, ενώ ο τελευταίος όροφος είναι αφιερωμένος στα παιδιά, στους "μελλοντικούς ήρωες" όπως αναφέρονται στο site του Μουσείου. Παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες δανεισμένες από τα δημοφιλέστερα video games που όμως δεν περιλαμβάνουν ούτε μία οθόνη, μεταφέρουν το περιβάλλον των παιχνιδιών στον μελλοντικό πραγματικό κόσμο και ενθαρρύνουν τα παιδιά παίζοντας να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον και να εξασκήσουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους. 



Στην εξωτερική πρόσοψη του Μουσείου του Μέλλοντος είναι χαραγμένα, από τον άραβα καλλιγράφο Mattar bin Lahej, αποφθέγματα του σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ στα οποία αναφέρεται:

"Μπορεί να μην ζήσουμε για εκατοντάδες χρόνια όμως τα προϊόντα της δημιουργικότητας μας αποτελούν μια κληρονομιά που θα παραμείνει πολύ καιρό αφού θα έχουομε φύγει. Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που μπορούν να το οραματιστούν, να το σχεδιάσουν και να το εφαρμόσουν. Δεν είναι κάτι που περιμένεις, αλλά κάτι που δημιουργείς. Η πρωτοπορία δεν είναι πνευματική πολυτέλεια. Είναι το μυστικό πίσω από την εξέλιξη εθνών και ατόμων".



Τώρα βεβαίως ποιας μορφής ουσιαστική εξέλιξη μπορούν να προσδοκούν οι "μελλοντικοί ήρωες" από το μέλλον της ανθρωπότητας όταν όλα αυτά λέγονται και συντελούνται από εκπροσώπους κοινωνιών που το 2022 επιβάλλουν την μπούργκα και καταχωρούν στα επιτεύγματά τους ότι πλέον οι γυναίκες μπορούν να ...σπουδάσουν και να οδηγήσουν, είναι κάτι που και αυτό θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος..


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ