2022-05-17 23:50:39
Φωτογραφία για Αγγελική. Από τους πιο δημοφιλείς θάμνους διαμόρφωσης τοπίου
Aειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από την Ανατολή η Αγγελική ανήκει στα πιο δημοφιλή και ανθεκτικά είδη διαμόρφωσης τοπίου. Κατάλληλη για δημιουργία χαμηλού φράχτη - περίφραξη αλλά και φύτευση σε παρτέρια ή  μεγάλες γλάστρες.

Οι ξυλώδεις βλαστοί της καλύπτονται από το χαρακτηριστικό στιλπνό πράσινο φύλλωμα και τα λευκά λουλούδια της που εμφανίζονται τέλος της άνοιξης προς αρχή καλοκαιριού έχουν πολύ ιδιαίτερο άρωμα, παρεμφερές με εκείνα της πορτοκαλιάς. 

Εκτός από την κλασσική ποικιλία (Pittosporum Tobira) που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 3 μέτρα, υπάρχουν και "νάνες" ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης σε σφαιρικό σχήμα, όπως και ποικιλίες με δίχρωμο ή πιο ανοιχτόχρωμο φύλλωμα.  

Με το κατάλληλο κλάδεμα, ανάλογα και με το σημείο που είναι τοποθετημένα,  τα φυτά της Αγγελικής και μπορούν να σχηματοποιηθούν όπως θέλετε και να πάρουν πολλές διαφορετικές μορφές πχ ψηλός συμπαγής θάμνος χωρίς εξέχοντα κλαδιά κουρεμένη με ψαλίδι μπορντούρας, σε σχήμα ομπρέλας κλπ ή και να αποκτήσουν δενδρώδη μορφή αν στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της αφήσετε μόνο έναν κεντρικό ευθύ βλαστό να αναπτυχθεί και κλαδέψετε όλους τους υπόλοιπους.


Ανήκει στα φυτά που χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, διαφορετικά αναπτύσσεται ασύμμετρα και χάνει μεγάλο μέρος από την ομορφιά της. 

Για να δημιουργήσετε πυκνούς φράχτες φυτέψτε τα φυτά σε απόσταση περίπου 60-70 εκατοστά μεταξύ τους και από την αρχική τους ακόμη ανάπτυξη δώστε τους τον σχηματισμό που θέλετε. 

Το κλάδεμα γίνεται προς το τέλος του χειμώνα  και αφού έχει περάσει το έντονο κρύο, ενώ στο τέλος του φθινοπώρου μπορείτε επίσης να κλαδέψετε συμπληρωματικά για να συντηρήσετε το σχήμα της ή να αραιώσετε εσωτερικά το φυτό από ξερούς και αδύναμους βλαστούς. 

Η Αγγελική δεν αγαπά την έντονη και άμεση έκθεση στον ήλιο, γι΄αυτό και απαραίτητα επιλέξτε να την τοποθετήσετε σε σκιερά - ημισκιερά σημεία.

Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αν δεν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη ούτε στο κρύο.

Σε συνθήκες παγετού, τα μικρής ανάπτυξης φυτά μπορείτε να τα προστατέψετε με νάϋλον ώστε να μην καταπονηθεί το τρυφερό φύλλωμά τους από το χιόνι.

Το ίδιο ανθεκτική και σε ασθένειες, ακόμη και αν προσβληθεί από αφίδες ή παρόμοια κοινά παράσιτα θα τα καταπολεμήσετε εύκολα με ένα κατάλληλο σκεύασμα γενικής χρήσης.

Ούτε σε νερό οι απαιτήσεις της είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ακόμη και στο διάστημα του καλοκαιριού δεν χρειάζεται πότισμα παραπάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα και το χώμα της ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους και μοσχεύματα, αλλά δεν είναι από τα "εύκολα" φυτά σε καμία από τις δύο διαδικασίες, γι΄αυτό και προτιμότερο να αγοράζετε ήδη έτοιμα φυτά.

Ανήκει στα είδη που ευδοκιμούν ιδανικά και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, χωρίς να επηρεάζεται από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας. Ακόμη και φυτεμένη σε πολύ κοντινή απόσταση από την θάλασσα θα αναπτυχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί να είναι τοποθετημένη σε σχετικά σκιερή θέση. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ