2022-05-18 09:14:23
Φωτογραφία για Ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ). Όλο το σχετικό ΦΕΚ. Παταγώδη διάψευση κάποιων που έσπευσαν πολύ πρόσφατα να παραπληροφορήσουν, ότι ο Δήμος Ξηρομέρου δεν έχει κάνει τίποτα και έχασε την ευκαιρία των Τ.Π.Σ.
Με απόφαση που έχει δημοσιευτεί στις 16 Μαΐου 2022 σε ΦΕΚ και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά, έχουμε την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), διαψεύδοντας αυτούς που είχαν σπεύσει τον Ιανουάριο του 2022, να διακινήσουν ψεύτικες πληροφορίες για πρόσκαιρες εντυπώσεις και σκοπιμότητες, ότι δηλαδή ο Δήμος Ξηρομέρου δεν έχει κάνει τίποτα και έχασε την ευκαιρία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Φυσικά γι αυτούς που φροντίζουν να ενημερώνονται και να γνωρίζουν σωστά τα θέματα του Δήμου, ήταν φανερό ότι κάτι τέτοιο δεν είχε ισχύ και ήταν απολύτως ψευδές γιατί:

Ο Δήμος Ξηρομέρου από τον Ιούνιο του 2020 που βγήκε η σχετική πρόσκληση για τα Τ.Π.Σ, τον ίδιο μήνα πήρε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή του σε αυτά (δείτε εδώ).

Κατέθεσε άμεσα αίτηση τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2020, ίσως ο πρώτος Δήμος που το έκανε (δείτε εδώ).


Το Μάρτιο του 2021 υπήρχε σχετική αλληλογραφία με τον Γενικό Γραμματέα του Υ.Π.ΕΝ κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, ότι το αίτημα του Δήμου προχωρούσε κανονικά (δείτε εδώ).

Ήταν γνωστό σε όλους ότι οι εντάξεις των Δήμων στα Τ.Π.Σ. γίνονται σταδιακά σε 4 κύκλους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ) και οι Δήμοι εντάσσονται σε πακέτα.Κάποιοι επειδή δεν είδαν τον Δήμο Ξηρομέρου στους 2 πρώτους κύκλους, θεώρησαν ότι είναι καλή ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση επί ανύπαρκτου θέματος και έσπευσαν να δημιουργήσουν ψευδείς πρόσκαιρες εντυπώσεις, ενώ η αλήθεια ήταν άλλη και συγκεκριμένα, ότι αναμενόμενα ο Δήμος Ξηρομέρου μαζί και με άλλους Δήμους, θα ήταν σίγουρα και πολύ σύντομα σε μετέπειτα κύκλο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μιας και είχε κάνει από τους πρώτους την σχετική αίτηση, κάτι που τελικά έγινε σήμερα και γι αυτό σας ενημερώνουμε.

Τα ίδια ακριβώς σας είχαμε πει και με σχετικό μας δημοσίευμα στις 5 Ιανουαρίου 2022, όπου ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασίλης Πολύζος, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσίασε όλα τα επίσημα στοιχεία για την αναμενόμενη ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τ.Π.Σ (δείτε εδώ).

Να αναφερθούμε με λίγα λόγια τι είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σκοπός του σχετικού χρηματοδοτικού Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ του Υ.Π.ΕΝ, είναι η ταχεία ολοκλήρωση των Τ.Π.Σ για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε.) της Χώρας, ούτως ώστε, μέσω αυτών, να θεσμοθετηθούν σχέδια χρήσεων γης για όλη την Επικράτεια.

Τα Τ.Π.Σ συνιστούν το 1ο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, και το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης κάθε Δημοτικής Ενότητας. Επίσης οριοθετούνται περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιοχές ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Να το πούμε με ποιο απλά λόγια, είναι εκείνο το εργαλείο που θα συνδιαμορφωθεί και από τον Δήμο Ξηρομέρου και τις τοπικές κοινωνίες, ο μπούσουλας που θα καθορίσει που μπορεί να γίνει τι, μέσα στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου και δεν θα τρέχουμε εσαεί πίσω από τις εξελίξεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα (Α.Π.Ε, ιχθυοκαλλιέργειες, βιορευστά κ.λπ).

Το τοπίο θα είναι διαμορφωμένο για κάθε επίδοξο επενδυτή στην περιοχή, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθεί αυτά που το Τ.Π.Σ θα προβλέπει.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ.
mytikaspress
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ