2022-05-20 08:23:21
Φωτογραφία για Κάπαρη. Εύγεστοι καρποί αλλά και πανέμορφα λουλούδια

Ο ιδιαίτερα ανθεκτικός θάμνος με τους βρώσιμους καρπούς αλλά και τα πανέμορφα λουλούδια, από τα πιο κοινά ξηρόφυτα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής

Capparis spinosa η βοτανολική ονομασία της και πρόκειται για πολυετή θάμνο με αγκαθωτούς βλαστούς, από τον οποίο παράγεται η γνωστή μας κάπαρη του εμπορίου ως τουρσί. 

Βρώσιμα είναι όλα τα τμήματα του φυτού, ενώ ο φλοιός από τις ρίζες και τους βλαστούς όπως και τα μπουμπούκια χρησιμοποιούνται ευρέως στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία. 

Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και εμπεριέχεται ως συστατικό σε πλήθος σκευασμάτων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική και η διατροφική αξία της καθώς οι καρποί της περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως νάτριο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το ύψος του φυτού που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 3 μέτρα, με επίσης μεγάλη παράπλευρη ανάπτυξη, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Κάπαρης είναι πως μπορεί να φυτρώσει πραγματικά οπουδήποτε ακόμη και σε σχισμές ανάμεσα σε βράχους και σημεία με ελάχιστο χώμα.


Αναπτύσσει ιδιαίτερα μεγάλο ριζικό σύστημα γι΄αυτό και εκτός της καλλιέργειας ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε πρανή για την συγκράτηση σαθρών εδαφών, όπως και σε κήπους-βραχόκηπους για καθαρά καλλωπιστικούς λόγους.

Ιδανικό ξηρόφυτο για Μεσογειακούς αλλά και άνυδρους κήπους όπου είναι κατάλληλη για χρήση και ως φυτό εδαφοκάλυψης και μπορεί να δώσει ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη σε κήπους με βότανα και αρωματικά φυτεμένη μαζί με είδη όπως Λεβάντα, Ρίγανη, Θυμάρι, Δεντρολίβανο κλπ. 

Ευδοκιμεί εξίσου ικανοποιητικά και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης. 

Το φυτό διαθέτει πολλές διακλαδώσεις με εναλασσόμενα, δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα, που έχουν ελαφρά ωοοειδές σχήμα.

Τα λουλούδια της αποτελούνται από τέσσερα σέπαλα, τέσσερα λευκά-ροζ πέταλα και πολλούς μεγάλους μωβ στήμονες, που είναι αυτοί που τους δίνουν πολύ ιδιαίτερη όψη. 

Από τα πιο ανθεκτικά ξηρόφυτα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και με ιδιαίτερη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ελαφρά ευαίσθητη μόνο σε συνθήκες παρατεταμένης παγωνιάς. 

Σε ερασιτεχνικές καλλιέργειες τα φυτά δεν χρειάζονται πότισμα παραπάνω από μία φορά φορά κάθε 10-15 ημέρες και αυτό για τα 1-2 πρώτα χρόνια ζωής τους, ενώ σαν ενήλικο φυτό η Κάπαρη μπορεί να επιβιώσει τροφοτούμενη και μόνο από το νερά της βροχής και την υγρασία του περιβάλλοντος. 

Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρά ημσκιερές θέσεις, διαφορετικά είναι αισθητά μειωμένη τόσο η ανθοφορία όσο και η καρποφορία της. 

Αναπτύσσεται σε κάθε τύπο εδάφους, ακόμη και στα πιο άγονα και φτωχά σε συστατικά και το ίδιο ικανοποιητικά δίπλα στην θάλασσα ή σε μεγάλα υψόμετρα.

Δεν απαιτεί κλάδεμα παρά μόνο για να διατηρηθεί το σχήμα του φυτού, όταν καλλιεργείται για καλλωπιστικούς λόγους, ενώ σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες.

Ο πολλαπλασιασμός της Κάπαρης γίνεται με σπόρους όμως η διαδικασία πρακτικά παρουσιάζει δυσκολίες λόγω του ότι οι σπόροι διαθέτουν ιδιαίτερα σκληρό περίβλημα, δύσκολα διαπερατό από το νερό.  Η αναλογία των σπόρων που βλασταίνουν σε σχέση με αυτούς που συνολικά φυτεύονται είναι περίπου 1/5.

Οι σπόροι φυτεύονται στην διάρκεια του φθινοπώρου σε σπορείο και μεταφυτεύονται μετά την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από του 20-25 βαθμούς. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ