2022-06-08 07:23:15
Φωτογραφία για Οινοθήρα. Από τα πιο όμορφα και ανθεκτικά φυτά εδαφοκάλυψης
Η ανθεκτική και πλούσιας ανθοφορίας Οινοθήρα, από τα καταλληλότερα και πιο όμορφα ανθόφυτα για εδαφοκάλυψη και διαμόρφωση χαμηλών καλοκαιρινών παρτεριών.

 

Γενικά χαρακτηριστικά



Oenothera speciosa το βοτανολογικό της όνομα και πρόκειραι για καλλωπιστική πόα της οικογένειας Onagraceae, ίδια με αυτή στην οποία ανήκουν και τα Νυχτολούλουδα. Συχνά η Οινοθήρα αποκαλείται και "ροζ Νυχτολούλουδο" λόγω της ιδιότητας των λουλουδιών της να κλείνουν με την δύση του ηλίου και να ανοίγουν το πρωί, αν και βεβαίως πρόκειται για εντελώς διαφορετικό είδος. 

Αν και ο βιολογικός κύκλος του φυτού είναι διετής, σε περιοχές με εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες και χειμώνες χωρίς παρατεταμένα διαστήματα με ακραία χαμηλές θερμοκρασίες η Οινοθήρα βλασταίνει για πολλά χρόνια  και επί της ουσίας καλλιεργείται ως πολυετές είδος.

Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 40-50cm και οι ορθοί και πλάγιοι βλαστοί αναπτύσσονται κυρίως παράπλευρα, δημιουργώντας ένα στρώμα με μήκος ακόμη και μεγαλύτερο του ενός μέτρου.


Οι βλαστοί είναι λεπτοί και καλύπτονται από τα μικρά λογχοειδή φύλλα που διαθέτουν ελαφρά χνουδωτή υφή, ενώ τα σε κυπελλοειδές σχήμα λουλούδια αποτελούνται από τέσσερα μεγάλα πέταλα σε ροζ απόχρωση και λευκοκίτρινους στήμονες. 

Κάποιες ποικιλίες διαθέτουν λευκά ή και ελαφρά κιτρινωπά άνθη, όμως στην χώρα μας το πιο διαδεδομένο είδος είναι η ροζ Οινοθήρα.

Τα άνθη της διαθέτουν ένα ελαφρύ ευχάριστο άρωμα και είναι βρώσιμα, γι΄αυτό και συχνά χρησιμοποιούνται στην γαστρονομία για στολισμό πιάτων.

Η μορφολογία του φυτού και η σχετικά γρήγορη ανάπτυξή του, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία, κάνουν την Οινοθήρα από τα καταλληλότερα ανθόφορα για εδαφοκάλυψη αφύτευτων περιοχή σε κήπους, για φύτευση σε σημεία κάτω και γύρω από ψηλότερα φυτά-δέντρα και διαμόρφωση μπορντούρας σε χαμηλά παρτέρια. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε δοχεία φύτευσης και κυρίως σε μεγάλου μήκους ζαρντινιέρες σε κήπους ή μπαλκόνια.

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή ελαφρά ημισκιερές θέσεις. 

Ένα σημείο με ήλιο περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα αλλά προστατευμένο σχετικά από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο του μεσημεριού είναι το ιδανικό. 

Πότισμα:  Η Οινοθήρα έχει ανάγκη από έντονη υγρασία και χρειάζεται τακτικό πότισμα.

2-3 φορές την εβδομάδα στο διάστημα της άνοιξης και κάθε 1-2 ημέρες ή ακόμη και καθημερινά στα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Οι κυρτοί και συρικνωμμένοι βλαστοί όπως και τα κυρτά προς τα κάτω άνθη, είναι δείγμα ότι το φυτό δεν δέχεται την ποσότητα νερού που χρειάζεται. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα.

Το φθινόπωρο και μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας μπορεί να κοπεί ολόκληρο το επίγειο τμήμα του φυτού, που θα βλαστήσει ξανά την επόμενη άνοιξη.  

Λίπανση: Ένα κοινό λίπασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά από την αρχή την άνοιξης και κάθε 20-30 ημέρες ενισχύει την ανθοφορία και επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτού.

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις σε διαστήματα που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η πλούσια ανθοφορία της Οινοθήρας διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ενώ σε περιοχές με ιδιαίτερα ήπιες κλιματολογικές συνθήκες τα φυτά μπορεί να μείνουν ανθισμένα ακόμη και έως τις αρχές του χειμώνα. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα ή διαίρεση των ριζωμάτων στις αρχές της άνοιξης ή αρχές του φθινοπώρου.

Στα φυτώρια από τις αρχές της άνοιξης θα βρείτε έτοιμα φυτά Οινοθήρας για να δημιουρήσετε στον κήπο σας ένα ...ροζ χαλί, με ένα φυτό ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ