2022-06-09 10:22:44
Φωτογραφία για Αυτό το ελάχιστα γνωστό ευρωπαϊκό τρένο ονομάζεται «Σιδηρόδρομος των Θαυμάτων» και διέρχεται μέσα από ειδυλλιακά βουνά, ακτές και πόλεις
Αγαπημένος στους Ιταλούς, ο σιδηρόδρομος Cuneo-Ventimiglia-Nice, γνωστός ως "ferrovia delle meraviglia" ("σιδηρόδρομος των θαυμάτων"), συνδέει τα βουνά του Πιεμόντε με τη Μεσόγειο, πλέοντας μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας στη διαδικασία.

Το Κουνέο, μια επαρχιακή πρωτεύουσα που βρίσκεται εκεί όπου οι εύφορες πεδιάδες του Πιεμόντε εφάπτονται με τις Θαλάσσιες Άλπεις, είναι βολεμένο, αν όχι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Ωστόσο, η μικρή ιταλική πόλη φιλοξενεί ένα ελάχιστα γνωστό θαύμα — αυτό που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση.

Σηματοδοτεί την αρχή —ή το τέλος, ανάλογα με την κατεύθυνση από την οποία έρχεστε— του «ferrovia delle meraviglie» («σιδηρόδρομος των θαυμάτων»), ενός τρένου που ανεβαίνει στα βουνά και πετάει μέχρι τη Μεσόγειο, διασχίζοντας σπειροειδείς σήραγγες και υψηλές οδογέφυρες και ύφανση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας πριν φτάσουν τελικά στη Ventimiglia, μια συνοριακή πόλη στην ιταλική Ριβιέρα . Καθώς το τρένο κατεβαίνει τα εκπληκτικά 1.000 μέτρα πάνω από 100 χιλιόμετρα, οι αναβάτες απολαμβάνουν εκπληκτική θέα στις Θαλάσσιες Άλπεις και στο Εθνικό Πάρκο Mercantour, καθώς και στην ακτή της Λιγουρίας και στη Γαλλική Ριβιέρα στο τελευταίο σκέλος προς τη Νίκαια.


Χρόνια υποχρηματοδοτούμενη και παραμελημένη, η ιστορική διαδρομή Cuneo-Ventimiglia-Nice ήταν η κορυφαία επιλογή στη 10η έκδοση της έρευνας "I Luoghi del Cuore" ("Τόποι της Καρδιάς") του Fondo Ambiente Italiano , που πραγματοποιήθηκε το 2020. Ιδρύθηκε μια μη κερδοσκοπική το 1975 και σύμφωνα με το πρότυπο του Βρετανικού Εθνικού Καταπιστεύματος, το Fondo Ambiente Italiano (ή FAI, όπως είναι πιο γνωστό) διοργανώνει την εκστρατεία κάθε δεύτερο χρόνο ως μέρος των προσπαθειών του για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

Η έρευνα παρέχει στους Ιταλούς μια πλατφόρμα για να επισημάνουν λιγότερο γνωστά μέρη που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό — η λίστα από την οποία ψηφίζουν οι άνθρωποι δημιουργείται από τους χρήστες. «Έχουμε μια βάση δεδομένων με πάνω από 39.000 ιστότοπους» που έχει συσσωρευτεί από προηγούμενες καμπάνιες, εξηγεί η Federica Armiraglio, επικεφαλής των εθνικών έργων της FAI. Συνεχίζει, «Όταν συμμετέχετε στην έρευνα, μπορείτε πραγματικά να κάνετε αναζήτηση στη βάση δεδομένων και να δείτε εάν τα μέρη για τα οποία θέλετε να ψηφίσετε είναι ήδη εκεί». Εάν όχι, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν νέα. Ομοίως, μπορείτε να ψηφίσετε για πολλούς ιστότοπους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα από ένα μέρη που αγαπούν», λέει ο Armiraglio.

Το 2020, η διαδρομή Cuneo-Ventimiglia-Nice κατέλαβε την πρώτη θέση με λίγο περισσότερες από 75.000 ψήφους, ξεπερνώντας δύο ακόμη παραδοσιακές τοποθεσίες: το Κάστρο Sammezzano στην Τοσκάνη (62.690 ψήφοι) και το Κάστρο της Μπρέσια (43.460 ψήφοι). Ίσως ο ρομαντισμός του ταξιδιού με τρένο - ζωτικής σημασίας συστατικό της ιταλικής ιστορίας και κουλτούρας, και μια ανανεωμένη μορφή μεταφοράς σε μια εποχή που οι ταξιδιώτες προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα - αιχμαλώτισαν τη φαντασία του κοινού.

Με την Ιταλία να χαλαρώνει τους περιορισμούς της πανδημίας και την άνοιξη να τινάζει τα μαλλιά της, φαινόταν κατάλληλη στιγμή να κάνω το ταξίδι από βουνό στη θάλασσα και να δω αυτά τα θαύματα μόνος μου — ειδικά επειδή η πλήρης διαδρομή είχε μόλις πρόσφατα ανοίξει ξανά μετά την πλημμύρα από έναν τυφώνα που έκλεισε ένα τμήμα τον Οκτώβριο του 2020.

Επιπλέον, είχε έρθει η ώρα να προχωρήσουμε ξανά. Έχω περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο ετών στάσιμος — σίγουρα λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της πραγματικότητας της ανατροφής ενός μικρού παιδιού. Η ζωή συρρικνώνεται όταν έχεις ένα μικρό παιδί — οι δρόμοι σε ακτίνα 10 τετραγώνων από το διαμέρισμά μας στο Μιλάνο είναι φθαρμένοι. Τις σπάνιες φορές που ταξίδευα με την οικογένειά μου, η πράξη της μετακόμισης δεν ήταν καθόλου ευχάριστη, και αντ' αυτού επικεντρωνόταν στο λέιζερ στο να φτάσω από το σημείο Α στο σημείο Β γρήγορα (και με όσο το δυνατόν λιγότερες καταρρεύσεις). Έχοντας αφήσει τον σύζυγό μου και την κόρη μου στο σπίτι, επιβιβάστηκα στο τρένο Cuneo-Ventimiglia με μοναδικό στόχο να χλιστρήσω σε χαλαρή κίνηση.

Η βασική μου απόλαυση ήταν απλή: να κοιτάζω έξω από το παράθυρο. Παρά την υπόσχεση του καλοκαιριού, η άνοιξη στις πεδιάδες του Πιεμόντε έχει περισσότερες αποχρώσεις του καφέ παρά ανθισμένη. Τα τρακτέρ ανέτρεψαν χώμα στο χρώμα του καφέ, ενώ τα χωράφια που είχαν καλλιεργηθεί στο παρελθόν έπαιρναν μια θαμπή απόχρωση στην ομίχλη. Τα μαυρισμένα δέντρα στέκονταν γυμνά, με μόνο έναν ψίθυρο πράσινου στα εξωτερικά τους άκρα. Ο σιωπηλός ουρανίσκος έκανε τις εκρήξεις των χρωμάτων πολύ πιο εντυπωσιακές: ένα μοναχικό ανθισμένο δέντρο σε ροζ Barbie που γειτνιάζει με ένα οκλαδόν βιομηχανικό κτίριο ή οι ατελείωτες σειρές από ρόδινα και λευκά άνθη σε οπωροφόρα δέντρα - ροδάκινα, ακτινίδιο και μηλιά - απλώνονται μέχρι ομοιομορφία.

Σημάδια της άνοιξης θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και μέσα στο τρένο. Μια γυναίκα που καθόταν απέναντί ​​μου έβγαλε από το καρότσι της γιαγιάς της μια πλαστική σακούλα πασπαλισμένη - φαινόταν σαν να περιείχε μια μικρή σκηνή φόνου. Κρατώντας τη βαριά τσάντα από την κορυφή της με κόμπους, πέρασε τρυφερά το άλλο της χέρι κάτω από τον κυματισμένο πάτο, νιώθοντας τυχόν διαρροές. Όπως και εκείνη, μπορούσα να δω τα περιγράμματα μεγάλων, ζουμερές φράουλες, οι πρώτες της σεζόν.

FEDERICO SANTAGATI

Το τρένο είναι μικρό, έξι αυτοκίνητα συνολικά, και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων ήταν γεμάτα. Έφηβοι μαθητές ξάπλωσαν σε κάτι που έμοιαζε με κυρτό καναπέ πλαισιωμένο από ένα μεγάλο παράθυρο με εικόνα. Σε πιο παραδοσιακές σειρές καθόταν μια ομάδα τεσσάρων γυναικών που κουβέντιαζαν στα γαλλικά και κρατούσαν τσάντες για ψώνια. Ένας νεαρός άνδρας διέσχισε θορυβωδώς το διάδρομο για να βοηθήσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να σηκώσει τις βαλίτσες του στη σχάρα αποσκευών και μετά έμεινε λίγο περισσότερο για να ανταλλάξει μερικές ευχάριστες στιγμές και να χαϊδέψει τον σκύλο τους. Ήμουν ένας από τους λίγους τουρίστες, που ξεχώριζα από το κεφάλι μου σε ένα στριφτάρι και τη συνεχή λήψη φωτογραφιών.

Σκαρφαλώνοντας στα βουνά πίσω από το Cuneo, ο κινητήρας άρχισε να καταπονείται. Περπατήσαμε μέσα από σήραγγες μόνο για να ξαναβρεθούμε στον ήλιο και να ρίξουμε μια γεύση από ταμπέλες που κινούνταν γρήγορα: χιονισμένες απόκρημνες κορυφές, επικλινείς χλοοτάπητες καλυμμένους με κίτρινα αγριολούλουδα, κωνοφόρα δάση και αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο με μπλουζάκια. Έγινε ένα αξιόπιστο μοτίβο μιας σκηνής που εκτυλίσσεται - ας πούμε, αραιοί θάμνοι που ανοίγουν σε μια απότομη κοιλάδα - που κόπηκε από το σκοτάδι. Τα αυτιά μου έσκασαν και παραδόθηκα στο καθήκον να αφήσω αυτά τα αποσπάσματα ομορφιάς να με πλύνουν, αποδεχόμενος ότι δεν θα είχα χρόνο να τα καταλάβω σωστά.

Παρά το γεγονός ότι το τρένο τρέχει επί του παρόντος μόνο δύο φορές την ημέρα, ο σιδηρόδρομος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κρίσιμο σωσίβιο για τις πολλές μικρές πόλεις που εξυπηρετεί. Οι έφηβοι μάζεψαν τα σακίδια τους και αποβιβάστηκαν στο Robilante, όπου τα κτίρια έχουν περισσότερο αλπική εμφάνιση και παλιά εργοστάσια έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Σύμφωνα με το Armiraglio, το τρένο συνδέει φοιτητές με τα πανεπιστήμια του Τορίνο. «Αν φτάσετε στο Κουνέο, τότε μπορείτε επίσης να φτάσετε εύκολα στο Τορίνο», λέει.

Ο Armiraglio προσθέτει, "Το νοσοκομείο στο Cuneo είναι το κύριο νοσοκομείο και για τα πιο δυτικά τμήματα της Λιγουρίας, επειδή η Γένοβα είναι πολύ μακριά από μέρη όπως η Ventimiglia και το San Remo, και για το Piedmont." Η αύξηση του αριθμού των τρένων ανά ημέρα θα βελτίωνε την προσβασιμότητα. «Αλλά υπήρξε έλλειψη τρένων και δημιούργησε ένα κυκλικό πρόβλημα: Όσο λιγότερα τρένα έχουμε, τόσο λιγότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τον σιδηρόδρομο ως μέσο μεταφοράς και έτσι για άλλη μια φορά λιγότερα τρένα ταξιδεύουν επειδή δεν υπάρχει αρκετή κίνηση να γίνει ο σιδηρόδρομος οικονομικά βιώσιμος».

Η διαδρομή θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κινητήρια δύναμη του τουρισμού στην περιοχή, παρέχοντας πιο βιώσιμη πρόσβαση σε πόλεις όπως το Limone Piemonte, ένα δημοφιλές θέρετρο σκι . Καθώς το τρένο μας επιβράδυνε για να σταματήσει μπροστά από το σταθμό Limone Piemonte, οι χιονισμένες κορυφές, τα ξύλινα σαλέ και τα μεγάλα ξενοδοχεία σίγουρα πρότειναν έναν πολυσύχναστο αλπικό προορισμό. Όταν άνοιξαν οι πόρτες του τρένου, μια έκρηξη κρύου αέρα γέμισε το αυτοκίνητο — ξεχάστε την άνοιξη, ένιωθα σαν να είχαμε πηδήξει πίσω στο χρόνο μέχρι τον χειμώνα.

Η μεγάλη πόλη, σε υψόμετρο 3.288 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι το υψηλότερο σημείο στο ύπαιθρο που φτάνει ο σιδηρόδρομος. Λίγο μετά την αναχώρηση από το Limone Piemonte, το τρένο φτάνει στο αποκορύφωμά του στη σήραγγα Col de Tende, σε υψόμετρο 3.412 ποδιών. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ορεινό πέρασμα που χωρίζει τις Θαλάσσιες Άλπεις από τις Άλπεις της Λιγουρίας, καθώς και την Ιταλία από τη Γαλλία, η σήραγγα έχει μήκος πάνω από πέντε μίλια και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να κατασκευαστεί - ένα θαύμα που μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πλήρως όταν ξανακαλύπτεται στο σκοτάδι.

Ο σιδηρόδρομος χρησιμοποιεί εκτενώς οδογέφυρες, γέφυρες και σήραγγες για την πλοήγηση στο απότομο έδαφος. Από αυτές, οι σπειροειδείς σήραγγες της διαδρομής, στις οποίες οι διαδρομές ανεβαίνουν σε μια σταθερή καμπύλη μέχρι την ολοκλήρωση ενός βρόχου, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Ο σιδηρόδρομος μπορεί έτσι να αποκτήσει κάθετη ανύψωση σε σχετικά μικρή οριζόντια απόσταση. Αν και όλοι αυτοί οι ελιγμοί πραγματοποιούνται σε μη φωτισμένες σήραγγες, όταν το σκοτάδι αναιρεί κάθε αίσθηση κατεύθυνσης, μερικές φορές αισθανόμασταν σαν να στρίβουμε και να στρίβουμε.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πολλά από αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα κατασκευάστηκαν αρχικά στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ιδέα για έναν σιδηρόδρομο που συνδέει την περιοχή του Πιεμόντε με τη Μεσόγειο επινοήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Οίκος της Σαβοΐας κυβέρνησε αυτή τη μεγάλη έκταση γης. Ο Ιταλός πολιτικός Κόμης Καβούρ αρχικά ονειρευόταν μια διαδρομή Κουνέο-Νίκαιας, η οποία έγινε άκυρη όταν η περιοχή της Νίκαιας πουλήθηκε στη Γαλλία το 1860. Στη συνέχεια, η εστίαση μετατοπίστηκε στη σύνδεση του Πιεμόντε με τη Λιγουρία. Η Ιταλία και η Γαλλία υπέγραψαν τελικά μια συμφωνία το 1904 που απαιτούσε από κάθε χώρα να κατασκευάσει τις γραμμές στην επικράτειά της. Τελικά άνοιξε το 1928, η γραμμή έγινε ένας σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ του Πιεμόντε και της Λιγουρίας και μείωσε σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Ελβετίας και Νίκαιας.

Ο σιδηρόδρομος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι Γερμανοί που υποχωρούσαν κατέστρεψαν σημαντικές οδογέφυρες και γέφυρες. Οι επισκευές ξεκίνησαν μόλις τη δεκαετία του 1970, αφού η Γαλλία και η Ιταλία υπέγραψαν μια άλλη διεθνή συμφωνία. Δεδομένου ότι οι Γερμανοί ήταν ευθυγραμμισμένοι με τον Μουσολίνι, «αποφασίστηκε ότι όλα τα έξοδα αποκατάστασης έπρεπε να πληρωθούν από την Ιταλία και όχι τη Γαλλία, ακόμη και για το γαλλικό τμήμα του σιδηροδρόμου», εξηγεί ο Armiraglio. «Υπάρχει μια κυβερνητική επιτροπή μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας που έχει επιφορτιστεί με την ανανέωση αυτής της διεθνούς συνθήκης», προσθέτει. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια πιο ισορροπημένη συμφωνία σχετικά με το κόστος διαχείρισης του σιδηροδρόμου και ελπίζει ότι η εκστρατεία της FAI παρείχε στους πολιτικούς μια ώθηση για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Αν και η επιβατική κίνηση δεν έχει ανακάμψει ποτέ πλήρως, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη γραμμή, ιδιαίτερα στη Γαλλία. «Ο Μακρόν πήγε αρκετές φορές στις τοποθεσίες που υπέστησαν ζημιές από τον τυφώνα το 2020 και η Γαλλία επενδύει πραγματικά πολύ στο γαλλικό τμήμα του σιδηροδρόμου», λέει ο Armiraglio. Αυτό, εν μέρει, συνέβαλε σε αυξημένο ενδιαφέρον για την Ιταλία. Τα αποτελέσματα της έρευνας της FAI κατέστησαν επίσης τον σιδηρόδρομο προτεραιότητα για τους πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείρισή του.

Η SNCF, η εθνική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας, προσφέρει μια ειδική υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες που ονομάζεται train des Merveilles , η οποία εκτελεί δρομολόγια από τη Νίκαια στο Tende, συνδέοντας τη διαδρομή Cuneo-Ventimiglia ακριβώς πριν από το Breil-sur-Roya. Τις ώρες αιχμής, το τρένο έχει οδηγούς που αφηγούνται την ιστορία του σιδηροδρόμου και τονίζουν τη γοητεία αυτών των κατ' ουσία γαλλικών χωριών και την εγγύτητά τους σε μονοπάτια πεζοπορίας και φυσική ομορφιά (αυτό το τμήμα της διαδρομής βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Mercantour).

Καθώς περνούσαμε από το Τέντε, μια εκπληκτική πόλη με πεζούλια χτισμένη κατά μήκος μιας καμπύλης στο ποτάμι, οι πέτρινες στέγες και το πορτοκαλί καμπαναριό μου τράβηξαν την προσοχή. Είναι ένα από τα πολλά χωριά που φαίνονται απίθανα αλλά και εντελώς φυσικά, χτισμένα γύρω και αντανάκλαση της γεωγραφικής πραγματικότητας. Ομοίως, ο Saorge ισορροπεί σε μια απόκρημνη πλαγιά πάνω από τις πίστες, προσφέροντας την υπόσχεση της απομόνωσης. Μερικές φορές, μοιάζει περισσότερο σαν εγγύηση: Αυτά τα χωριά είναι συχνά διάσπαρτα με ξεβρασμένους δρόμους και γέφυρες.

Το γεγονός ότι δύο κράτη, καθώς και πολλές περιφέρειες και δήμοι, εμπλέκονται στη διαχείριση του σιδηροδρόμου δυσχεραίνει τον συντονισμό. «Μπορεί να συμβεί ένα τρένο [από το Κουνέο] να φτάσει στο Breil-sur-Roya, ας πούμε, στις 10:05 π.μ., και το τρένο για τη Νίκαια να αναχωρήσει στις 10:03 π.μ., και το επόμενο να φεύγει σε 10 ώρες», Armiraglio λέει, επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα όπως έχει αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επιβάτες ή τους τουρίστες.

Το δεύτερο μισό του ταξιδιού ήταν περισσότερο γλιστρώντας παρά ζόρικο. Είναι σχεδόν τρομακτικό πόσο ομαλή και ήσυχη είναι η διαδρομή σε οποιαδήποτε κατάβαση. Αφού περάσαμε πίσω στην Ιταλία, η κοίτη του ποταμού μεγάλωσε, ώσπου έμοιαζε με ένα χαλί από βράχους. Τα σκούρα πράσινα πευκοδάση έδωσαν τη θέση τους στα ελαιόδεντρα, τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν σε κάκτους και λεμονιές βαριές με καρπούς. Στα περίχωρα της Ventimiglia, κατασκόπευα κέντρα ανακύκλωσης, εγκαταλελειμμένα θερμοκήπια, πολύχρωμες κυψέλες και μικρά, ακατάστατα οικόπεδα με κήπους, όλα με φόντο τεράστιους, κίτρινο-πορτοκαλί βράχους. Οι γλάροι που έκαναν κύκλους προμήνυαν τη θάλασσα.

Στη Ventimiglia, επιβιβάστηκα σε ένα τρένο που εκτελούσε η SNCF για τη Νίκαια. Είδα τα μπλουζ του νυχτερινού ουρανού να λιώνουν σε μπλουζ της Μεσογείου. Σε ένα τόσο γρήγορο, απλό ταξίδι, σκέφτηκα την αργή, απίθανη διαδρομή από το Cuneo στη Ventimiglia. Πώς τα κατορθώματα της μηχανικής που οδήγησαν σε έναν σιδηρόδρομο σε μια τόσο δυσπρόσιτη περιοχή είναι, ως επί το πλείστον, αόρατα για όσους επιβαίνουν στο τρένο. Πώς το τοπίο, αν και εκπληκτικό, δεν είναι όλα παρθένα φυσική ομορφιά, αλλά και γεμάτη με ακατάστατα σημάδια ζωής, από κατασκευαστικό εξοπλισμό μέχρι κατάφυτες αποθήκες και ατημέλητους κήπους.

.travelandleisure.com

sidirodromikanea.blogspot.com

Αλλά το να παραδοθώ στα αργά ταξίδια —με χλιδή στην χαλαρή κίνηση— μου επέτρεψε να δω τους νάρκισσους σε αυτούς τους κήπους και να παρατηρήσω τους ανθρώπους να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει τον «σιδηρόδρομο των θαυμάτων» τόσο υπέροχο είναι οι κοινότητες που εξυπηρετεί, κοινότητες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν υλικά από τους περισσότερους τουρίστες που οδηγούν στις ράγες.
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ