2022-06-22 06:36:33
Φωτογραφία για Πιο γρήγορα, πιο καθαρά, πιο πράσινα: Τι υπάρχει μπροστά για τους σιδηροδρόμους του κόσμου
 Ταχύτερη, καθαρότερη, πιο πράσινη και γεμάτη με προηγμένη τεχνολογία. Ο σιδηρόδρομος είναι ο μόνος τρόπος μεταφοράς που βρίσκεται επί του παρόντος σε καλή θέση για να παρέχει τη ραχοκοκαλιά των μελλοντικών μας αναγκών κινητικότητας.

Του Μπεν Τζόουνς

Όμως, ενώ μερικά εξειδικευμένα έργα υπόσχονται ταξίδια εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας επικεντρώνεται στη διατήρηση του ολοένα και πιο αστικοποιημένου πληθυσμού του κόσμου σε κίνηση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Και μετά υπάρχει η πανδημία.

Όπως πολλοί άλλοι τομείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, οι φορείς εκμετάλλευσης τρένων σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο αριθμός των επιβατών κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το 2020 καθώς τα lockdown εμπόδισαν τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες αναψυχής να φύγουν από τα σπίτια τους.


Δύο χρόνια μετά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, η μετακίνηση φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν καθώς πολλοί από εμάς επιλέγουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι ή να περνάμε μόνο μερικές μέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

Αυτό αποτελεί τεράστια απειλή για τις παγκόσμιες σιδηροδρομικές εταιρείες, οι οποίες βασίζονται σε αυτήν την προσοδοφόρα, προβλέψιμη πηγή εσόδων από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Όλα αυτά κάνουν να φαίνεται απίθανο να μιλάμε για μια «χρυσή εποχή» για τα σιδηροδρομικά ταξίδια.

Όμως, καθώς πλησιάζουμε στην 200η επέτειο του πρώτου επιβατικού σιδηροδρόμου το 2025, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τα τρένα να προσφέρουν βιώσιμη κινητικότητα σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της αυξανόμενης αστικοποίησης και της αύξησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 από τον σύμβουλο μηχανικών Arup, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, το 75% των οποίων θα ζει σε πόλεις.

Η εταιρεία εκτιμά ότι ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός αυξάνεται με δύο άτομα ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας 172.800 νέους κατοίκους πόλεων κάθε μέρα. Ενώ οι πληθυσμοί μειώνονται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως μέρη της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, εκτιμάται ότι το 90% της πληθυσμιακής αύξησης αναμένεται να σημειωθεί στις πόλεις και τις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Για να συνεχίσουν να κινούνται αυτές οι ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις, περιφέρειες και μεγαλουπόλεις, η αποτελεσματική δημόσια συγκοινωνία δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά επιτακτική ανάγκη.

Τα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ή άλλα, δεν μπορούν να απορροφήσουν τέτοια αύξηση και οι σιδηροδρομικές μεταφορές -- τρένα, τραμ και μετρό -- θα πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ανύψωσης που εμποδίζει την κατάληψη των πόλεων και των εθνικών οικονομιών μας.

Τρένα Bullet: Πόσο γρήγορα μπορούν να φτάνουν;

Ένας συνοδός τρένου ποζάρει δίπλα σε ένα «έξυπνο» τρένο με σφαίρες Fuxing στις 6 Ιανουαρίου 2022 στην Κίνα.

Shi Jiamin/VCG μέσω Getty Images

Οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας έχουν τεράστιο ρόλο σε όλα αυτά.

Τα κομψά νέα «τρένα με σφαίρες» γίνονται πρωτοσέλιδα καθώς το δίκτυο γραμμών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία συνεχίζει να αναπτύσσεται, με νέες γραμμές να σχεδιάζονται ή να βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ινδία, η Ιαπωνία και, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, η Κίνα , όπου το δίκτυο υψηλής ταχύτητας θα φτάσει τα 50.000 χιλιόμετρα έως το 2025.

Όταν η διαδρομή της High Speed ​​2 (HS2) -- αμφιλεγόμενη λόγω υπερβολικών δαπανών προϋπολογισμού και διαδρομής μέσα από ευαίσθητα τοπία -- ολοκληρωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η Αγγλία θα έχει τα ταχύτερα συμβατικά τρένα στον κόσμο, που θα λειτουργούν σε τακτική γραμμή με ταχύτητα 225 mph, αλλά ικανά 250 μίλια/ώρα (400 χλμ/ώρα).

Συνδυάζοντας την ιαπωνική τεχνολογία "bullet train" με τη βρετανική σχεδίαση, ο στόλος των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της HS2 θα φέρει επανάσταση στα ταξίδια μεταξύ των πόλεων μεταξύ Λονδίνου και Μίντλαντς της Αγγλίας και βόρειων πόλεων. Η μεταφορά της κίνησης μεγάλων αποστάσεων στο HS2 θα απελευθερώσει επίσης την τόσο αναγκαία χωρητικότητα στους υπάρχοντες σιδηροδρόμους για τη μεταφορά περισσότερων τοπικών επιβατών και εμπορευμάτων.

Ένα τρένο Maglev πραγματοποιεί δοκιμαστική διαδρομή στις 3 Δεκεμβρίου 2021 στο Tsuru της Ιαπωνίας.

Carl Court/Getty Images

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών λειτουργίας, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη λειτουργία τρένων υψηλής ταχύτητας άνω των 200 μίλια/ώρα αντισταθμίζονται από το πολύ υψηλότερο κόστος συντήρησης και ενέργειας που συνεπάγονται.

Τώρα, οι καθιερωμένες βαρέων βαρών υψηλής ταχύτητας στην Ιαπωνία και την Κίνα αναζητούν πέρα ​​από την τεχνολογία "ατσάλι σε ατσάλι" για να αναπτύξουν τρένα ικανά να φτάσουν τα 373 μίλια/ώρα (600 χλμ/ώρα).

Η ιδέα των σούπερ γρήγορων τρένων που κινούνται σε αποκλειστικές γραμμές χρησιμοποιώντας μαγνητική αιώρηση (maglev) έχει διαφημιστεί ως "το μέλλον του ταξιδιού" για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά εκτός από μερικές πειραματικές γραμμές και μια κινεζική διαδρομή που συνδέει το κέντρο της πόλης της Σαγκάης με το αεροδρόμιο της , παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό θεωρητικό.

Όχι για πολύ ακόμη. Η Ιαπωνία επενδύει εννέα τρισεκατομμύρια γιεν (72 δισεκατομμύρια δολάρια) στο έργο Chuo Shinkansen. το αποκορύφωμα 40 και πλέον ετών ανάπτυξης του maglev. Η γραμμή μήκους 178 μιλίων θα συνδέει το Τόκιο με τη Ναγκόγια σε μόλις 40 λεπτά και θα επεκταθεί τελικά στην Οσάκα, μειώνοντας τη διαδρομή 311 μιλίων από την πρωτεύουσα σε μόλις 67 λεπτά.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2014 και αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως το 2027 (με το Nagoya-Osaka να ακολουθεί μια δεκαετία αργότερα), αλλά τα προβλήματα στην απόκτηση άδειας για ένα τμήμα της γραμμής σημαίνει ότι η ημερομηνία έναρξης είναι επί του παρόντος άγνωστη.

Οι καθυστερήσεις και οι τεράστιες αυξήσεις κόστους έχουν οδηγήσει πολλούς να αμφισβητήσουν την οικονομική αξία του έργου -- παράγοντες που δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι αλλού στον κόσμο.

Το πρώτο τρένο της Ιαπωνίας έφυγε από το Τόκιο το 1964 με μέσο όρο 80 mph. Οι γραμμές υψηλής ταχύτητας τρέχουν πλέον σε όλο τον κόσμο και οι νεότερες εκτελούν 370 mph.

Δεν υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες στην Κίνα, η οποία κατασκευάζει επίσης γραμμές maglev ως εναλλακτική λύση στα αεροπορικά ταξίδια μικρών αποστάσεων και για να παρέχει αστραπιαία ταξίδια στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

Το σχέδιο της Κίνας είναι να δημιουργήσει «τρίωρους κύκλους μεταφορών» γύρω από τις μεγάλες πόλεις της, αναπτύσσοντας ομάδες πόλεων σε οικονομικές δυνάμεις.

Στο νότο της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, η περιοχή του Δέλτα του Ποταμού Περλ που περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, το Γκουανγκζού και το Σενζέν φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Κινέζοι σχεδιαστές ελπίζουν να συγχωνεύσουν εννέα πόλεις στην περιοχή για να δημιουργήσουν μια αστική εξάπλωση 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων 26 φορές μεγαλύτερη από το Μεγάλο Λονδίνο.

Περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την ενοποίηση δικτύων μεταφορών, ενέργειας, νερού και τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων υπόγειων μετρό υψηλής ταχύτητας που ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 160 χλμ/ώρα και δεκάδες ακόμη διαδρομές μετρό, τραμ και τρένων.

Προβλέπονται διαδρομές Maglev για τις διαδρομές Σαγκάη-Χανγκζού και Τσενγκντού-Τσονγκκίνγκ, με πολλές άλλες πιθανές εάν αποδειχθούν επιτυχείς.

Ο σιδηρόδρομος μήκους 270 μιλίων μεταξύ Λάσα και Nyingchi τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Ιουνίου, δίνοντας σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας πρόσβαση σε ταξίδια με τρένο υψηλής ταχύτητας.

Αλλά όσοι ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα κάνει το δρόμο της πέρα ​​από την Ιαπωνία και την Κίνα είναι πιθανό να μην έχουν τύχη. Αλλού στον κόσμο, το τεράστιο κόστος και η έλλειψη ενσωμάτωσης με τους υπάρχοντες σιδηροδρόμους μπορεί να μετρήσει ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση της τεχνολογίας maglev.

Ενώ τα μετρό, τα τραμ και άλλοι αστικοί σιδηρόδρομοι δεν είναι τόσο «σέξι» όσο τα πιο γρήγορα ξαδέρφια τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνεισφέρουν πολύ περισσότερο στις εθνικές οικονομίες και στη ζωή των πόλεων μας.

Ήδη παλεύοντας με τη συμφόρηση και τη ρύπανση στις πυκνοκατοικημένες πόλεις της, η Κίνα άνοιξε 29 νέες γραμμές μετρό μόνο τον Δεκέμβριο του 2021, συνολικού ύψους 582 χιλιομέτρων.

Πολλές άλλες χώρες με αναπτυσσόμενες πόλεις θα χρειαστεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύντομα, εάν δεν θέλουν να κατακλυστούν.

Ωστόσο, για να ανταποκριθεί σε αυτή την προσδοκία, η σιδηροδρομική βιομηχανία, με την υποστήριξη των πολιτικών, θα χρειαστεί να κινηθεί γρήγορα σε πολλά μέτωπα για να προσφέρει εξαιρετικά αυξημένη χωρητικότητα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και προσβασιμότητα.

Τρένα χωρίς οδηγό: Έρχεστε σε μια γραμμή κοντά σας;

Για το σκοπό αυτό, πολλές χώρες επενδύουν πολλά σε αυτόνομα τρένα και φαίνεται πιθανό να γίνουν ένα κοινό θέαμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.

Η αυτόματη λειτουργία υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες -- η γραμμή Victoria του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου λειτουργεί εν μέρει με αυτόν τον τρόπο από τότε που άνοιξε το 1967 -- αλλά συνήθως περιορίζεται σε αυτόνομες γραμμές με πανομοιότυπα τρένα που εκτελούνται σε καθορισμένα διαστήματα.

Η Κίνα έχει πρωτοστατήσει στους σιδηροδρόμους χωρίς οδηγό τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής των μοναδικών αυτόνομων τρένων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, τα οποία κινούνται με ταχύτητα έως και 300 χλμ/ώρα μεταξύ του Πεκίνου και των χώρων διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

Η Ιαπωνία πειραματίζεται επίσης με «τρένα με σφαίρες» που μπορούν να οδηγήσουν οι ίδιοι από τερματικούς σταθμούς σε αποθήκες για σέρβις, απελευθερώνοντας τους ανθρώπινους οδηγούς να κυκλοφορούν τρένα με περισσότερα έσοδα.

Ωστόσο, η λειτουργία τρένων χωρίς οδηγό σε αυτόνομες γραμμές είναι ένα πράγμα. Το να λειτουργούν με ασφάλεια σε παραδοσιακούς σιδηροδρόμους μικτής χρήσης, όπου συνδυάζονται επιβατικά και εμπορευματικά τρένα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, ταχύτητες και βάρη, είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Τα Big Data και το λεγόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα επιτρέψουν στους τρόπους μεταφοράς να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το ευρύτερο περιβάλλον, ανοίγοντας το δρόμο για πιο ολοκληρωμένα, συνδυαστικά ταξίδια. Τα ευφυή ρομπότ θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιθεώρηση υποδομών όπως οι σήραγγες και οι γέφυρες, και στην αποτελεσματική συντήρηση των γηρασμένων κατασκευών.

Αντικατάσταση κινητήρων ντίζελ, μείωση του αποτυπώματος

Παρά τα αποδεδειγμένα πράσινα διαπιστευτήριά του σε σύγκριση με την αεροπορία, ο σιδηρόδρομος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για τη μείωση των δικών του εκπομπών άνθρακα και της ρύπανσης από τους κινητήρες ντίζελ. Σύμφωνα με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν τα τρένα ντίζελ έως το 2050 ή και νωρίτερα.

Στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη της Ασίας, οι περισσότερες από τις πιο πολυσύχναστες γραμμές είναι ήδη ηλεκτροδοτημένες, αλλά η κατάσταση είναι αποσπασματική, από σχεδόν 100% ηλεκτρική λειτουργία στην Ελβετία έως λιγότερο από 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν μηδενική σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Βόρεια Αμερική, το ντίζελ κυριαρχεί -- ειδικά στους κυρίαρχους σιδηροδρόμους εμπορευματικών μεταφορών -- και υπάρχει μικρή όρεξη για ηλεκτροκίνηση όπως στην Ευρώπη και την Ασία.

Η τεχνολογία μπαταριών φαίνεται ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εξάλειψη των "βρώμικων ντίζελ", τόσο για βαριές εμπορευματικές μεταφορές όσο και για πιο ήσυχες διαδρομές επιβατών όπου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η πλήρης ηλεκτροδότηση. Πολλά πρωτότυπα που λειτουργούν με μπαταρίες δοκιμάζονται ή αναπτύσσονται επί του παρόντος και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η εξάρτηση των σιδηροδρομικών μεταφορών από το ντίζελ θα αρχίσει να μειώνεται πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 δείχνει το τρένο Coradia iLint της Alstom, το πρώτο στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο.

Francois Lo Presti/AFP/Getty Images

Για άλλους όμως, το υδρογόνο είναι η μεγάλη ελπίδα για την απαλλαγή των σιδηροδρομικών οχημάτων από άνθρακα. Το πράσινο υδρογόνο, που δημιουργείται σε αποκλειστικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να αναπτυχθεί για την τροφοδοσία κυψελών καυσίμου που κινούν ηλεκτρικούς κινητήρες.

Η γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom πρωτοπορεί με το υδρογονοηλεκτρικό τρένο Coradia iLint, το οποίο μετέφερε τους πρώτους επιβάτες της το 2018, ανοίγοντας το δρόμο για εκδόσεις παραγωγής που κατασκευάζονται τώρα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι σιδηρόδρομοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επίσης διαταραχές από φυσικά στοιχεία.

Πολλοί σιδηρόδρομοι σε χαμηλές και παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν να παραλύσουν τις υπάρχουσες υποδομές.

Μακριά από την ακτή, οι ισχυρότεροι άνεμοι, οι ισχυρότεροι παλμοί βροχής και οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν ξαφνικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και βλάβες εξοπλισμού που ενοχλούν τους ταξιδιώτες και κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή κάθε χρόνο.

Οι νέοι και ανακατασκευασμένοι σιδηρόδρομοι σχεδιάζονται ολοένα και περισσότερο με γνώμονα το μεταβαλλόμενο κλίμα, με τη βελτίωση της αποστράγγισης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των φυσικών τοπίων να παίζουν το ρόλο τους στη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των σιδηροδρόμων.

Εν τω μεταξύ, η συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλείται από τα αεροπορικά ταξίδια έχει ήδη οδηγήσει σε μια αναγέννηση των ολονύχτιων σιδηροδρομικών ταξιδιών στην Ευρώπη.

Αυτή η κίνηση συνεχίζει να συγκεντρώνει δυναμική με πολλά νέα δρομολόγια που έχουν προγραμματιστεί για το 2022/23 και νέες ιδιωτικές εταιρείες που σχεδιάζουν να εισέλθουν στην αγορά.

Glamour of sleeper trains: Τα τρένα ύπνου έχουν συνδηλώσεις ρομαντισμού και περιπέτειας, το να κοιμάσαι σε μια χώρα και να ξυπνάς σε μια άλλη, αλλά στην εποχή των οικονομικών πτήσεων, μπορείς ακόμα να δεις τον κόσμο σιδηροδρομικώς;

Αρχείο Hulton/Getty Images

Κοιτάζοντας μπροστά στις επόμενες δεκαετίες

Μη ικανοποιημένοι με την επένδυση δισεκατομμυρίων σε νέα τρένα, γραμμές και τεχνολογία για τη βελτίωση των υπηρεσιών, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση σε όλο τον κλάδο ότι χρειάζεται φρέσκια σκέψη για να αποφευχθεί το παλιό λάθος του «πολέμου στον τελευταίο πόλεμο».

Επί του παρόντος, παρά τις καλύτερες προσπάθειες ορισμένων χειριστών, η συνολική εμπειρία είναι ασυνεπής.

Ωστόσο, η ψηφιακή τεχνολογία θα διαδραματίσει επίσης έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο εδώ, από την κράτηση εισιτηρίων μέχρι την εύρεση των θέσεων σας και τον προγραμματισμό ολόκληρου του ταξιδιού από πόρτα σε πόρτα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα θετικά για το κλίμα ταξίδια είναι το μέλλον και είμαι ενθουσιασμένος για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εταιρείες ταξιδιωτικής τεχνολογίας στην ώθηση αυτής της αλλαγής», λέει ο Naren Shaam, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του ταξιδιωτικού παρόχου Omio με έδρα το Βερολίνο.

«Οι καταναλωτές θα ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ -- έχουμε δει μια αύξηση 150% στις κρατήσεις από τον Ιανουάριο του 2022 -- και πρέπει να τους δώσουμε δύναμη με ψηφιακές υπηρεσίες που διασφαλίζουν ότι μπορούν να ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να διασχίζουν τα σύνορα με τρένο απρόσκοπτα.

«Στην πραγματικότητα, η πανδημία επιτάχυνε αυτή την τάση και έχουμε δει μια σταθερή μετατόπιση από τις κρατήσεις εισιτηρίων τρένων σε περίπτερα σε κρατήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου».

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Omio και το Rome2Rio θα επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να εισάγουν τις τοποθεσίες έναρξης και λήξης και οι πλατφόρμες θα σχεδιάζουν αυτόματα τον ταχύτερο, πιο προσιτό και βιώσιμο τρόπο για να φτάσουν στον προορισμό τους -- συνδυάζοντας τρόπους μεταφοράς και παρόχων όπου χρειάζεται. Ένα κλικ θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να αγοράσουν ένα μόνο εισιτήριο για ολόκληρο το ταξίδι.

Ο Shaam προσθέτει: «Δεν θα μπορούμε καν να φανταστούμε πώς είναι τα ταξίδια σε 30 χρόνια· για παράδειγμα, δεν θα χρειάζονται εφαρμογές, ούτε εισιτήρια, αντίθετα οι ψηφιακοί μηχανισμοί θα σας καταλαβαίνουν και θα σας χρεώνουν αυτόματα ανά ταξίδι -- το απόλυτο απρόσκοπτη εμπειρία!»

Οι προβλέψεις πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ώθηση για ταξίδια θα παραμείνει, παρά την πρόσφατη αναταραχή σε όλο τον κόσμο και την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι το 2050, οι επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δικτύων μεταφορών μας, με δρομολόγια μεταξύ των πόλεων μεταξύ πολυτροπικών κόμβων να τροφοδοτούν τα τοπικά δίκτυα.

Με την απαραίτητη πολιτική και τεχνική υποστήριξη, οι σιδηρόδρομοι θα διαδραματίσουν επίσης μεγαλύτερο ρόλο στα διεθνή ταξίδια, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση υψηλής ποιότητας στα οδικά και αεροπορικά ταξίδια μικρών αποστάσεων.

Για το άμεσο μέλλον, οι επενδύσεις σε όλο τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους συμβατικούς σιδηροδρόμους από χάλυβα σε χάλυβα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί στο καθορισμένο μέλλον των σιδηροδρομικών ταξιδιών τις επόμενες δεκαετίες -- ακριβώς όπως έχει κάνει για σχεδόν 200 χρόνια.

edition.cnn.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ