2022-06-26 02:48:28
Φωτογραφία για Από την Κίνα στη Σκανδιναβία μέσω Ελλάδας; Ναι, είναι δυνατό και με τρένο
Μπορούν οι σκανδιναβικές χώρες να συνδεθούν μέσω του Δρόμου του Μεταξιού με την Κίνα με την Ελλάδα ως σημείο διέλευσης; Αυτό είναι δυνατό, λέει η Nordicon, μια εταιρεία ενοποίησης που εκτελεί μια νέα πολυτροπική υπηρεσία μεταξύ Yantian, Κίνας και Σκανδιναβίας μέσω του λιμανιού του Πειραιά στην Ελλάδα.

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες προβλέπουν συνεχιζόμενη πίεση στην ήπειρο για το υπόλοιπο του 2022 στο Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο. Ο μέσος χρόνος διέλευσης για τα παραδοσιακά θαλάσσια εμπορεύματα είναι επί του παρόντος περίπου 55-60 ημέρες από την Κίνα στη Δανία», εξήγησε η Nordicon. Η εταιρεία ανέπτυξε τη λύση θαλάσσιων σιδηροδρομικών μεταφορών για να αντιμετωπίσει τα συμφορημένα ευρωπαϊκά λιμάνια και τις σημαντικά διαταραγμένες παραδοσιακές διαδρομές του Δρόμου του Μεταξιού.Πολυτροπική λύση θαλάσσης/σιδηροδρομικής Nordicon. Πηγή: Nordic-on.com


20 μέρες πιο γρήγορα

Πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι καθώς οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το Silk Road. Εκτός από τον Μεσαίο Διάδρομο, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους δύο μήνες, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν βρει λύσεις θαλάσσιων σιδηροδρόμων που μπορούν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές. Ένα από αυτά είναι το DSV, το οποίο συνδέει τα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Ασίας με το λιμάνι του Algeciras στην Ισπανία και στη συνέχεια μεταφέρει φορτία στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα σιδηροδρομικώς.

Γενικά, τα λιμάνια της Μεσογείου όπως η Τεργέστη και ο Πειραιάς έχουν συμπεριληφθεί στη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική διαφοροποίηση των διαδρομών του Δρόμου του Μεταξιού. Η Nordicon απέδειξε με τη λύση πολυτροπικών μεταφορών της ότι τέτοια λιμάνια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι πύλης και να παρέχουν γρήγορες συνδέσεις Ασίας-Ευρώπης χωρίς να αποκλείονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η Nordicon προσφέρει ένα εβδομαδιαίο ταξίδι μεταξύ του Yantian στην Κίνα και του λιμανιού του Πειραιά στην Ελλάδα. Το φορτίο που μεταφέρεται δια θαλάσσης μεταφορτώνεται με τρένα στον Πειραιά και συνεχίζει το ταξίδι του μέσω των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέχρι το Βορρά μέχρι τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, αυτή αποδεικνύεται μια πολύ καλύτερη λύση από τη θαλάσσια ναυτιλία σε λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, καθώς ο χρόνος διέλευσης είναι περίπου 20 ημέρες λιγότερος.

Μια λύση ήδη δοκιμασμένη

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης. Συγκεκριμένα, το λιμάνι του Πειραιά λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτόν τον τρόπο και οι σιδηροδρομικές εταιρείες το αξιοποίησαν ως πύλη εισόδου ασιατικών φορτίων στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η υπηρεσία Land Sea Express που προσφέρει η Ocean Rail Logistics, η θυγατρική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών της COSCO στην Ελλάδα, λειτουργεί ακριβώς πάνω σε αυτήν την αρχή .

Land-Sea Express της Ocean Rail Logistics. Πηγή: Ocean Rail Logistics.

Η εταιρεία δεσμεύει το φορτίο που φθάνει από την Ασία στο λιμάνι του Πειραιά μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και στη συνέχεια το προωθεί σιδηροδρομικά στην Κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας τον Διάδρομο X μέσω των Βαλκανίων. Ο Πειραιάς έχει ανταγωνιστική θέση υπό αυτή την έννοια και είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κόμβος. Όπως σχολίασε ο Διονύσης Μπουλαντζάς, διευθυντής επενδύσεων και ανάπτυξης στην Ocean Rail Logistics, σε προηγούμενη συνέντευξη στο RailFreight.com, «οι εταιρικοί κολοσσοί ηλεκτρονικών, μεταξύ άλλων, επιλέγουν τον Πειραιά ως σημείο εισόδου για την Ευρώπη και ως κέντρο logistics για αποθήκευση και διανομή σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από την εμπειρία μας, από το 2014, βλέπουμε μια ανοδική τροχιά».

Τέλος, ο όμιλος Rail Cargo με έδρα την Αυστρία αναγνωρίζει επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά και η σύνδεσή του με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο είναι καθοριστικής σημασίας για τον τομέα των μεταφορών και των σιδηροδρόμων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος του δικτύου TransFER της RCG και η εταιρεία έχει ιδρύσει κοινοπραξία στη χώρα με τον πάροχο logistics Goldair Cargo από το 2018.

Η RCG στοχεύει να γίνει κορυφαίος πάροχος σιδηροδρομικής εφοδιαστικής στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν μεμονωμένα βαγόνια, ομάδες βαγονιών και μπλοκ τρένα από και προς την Ελλάδα. Το 2019, η εταιρεία με έδρα την Αυστρία μετέφερε 26.800 TEU μεταξύ του Πειραιά και της ενδοχώρας της Ευρώπης.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ