2022-07-06 08:37:30
Φωτογραφία για ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ το έργο WiFi4GR για το δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους



 Σε τροχιά μετά από αρκετό καιρό από την αρχική του έμπνευση, μπαίνει το έργο WiFi4GR, μέσω του οποίου θα δοθεί δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο internetσε σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια για το έργο προϋπολογισμού 18,425 εκατ.ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης αποτελεσμάτων και κατακύρωσης του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για τη Σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο για το έργο.

Αποδεκτές σύμφωνα με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά κατακύρωσης έγιναν οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων, Wind Ελλάς, Vodafone σε συνεργασία με την COSMOS BUSINESS SYSTEMS και ΟΤΕ.

Να θυμίσουμε ότι και οι τρεις είχαν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, κατά την οποία είχαν αποκλειστεί οι ενδιαφερόμενοι Intracom και IBM, σύμφωνα με την τότε απόφαση έγκρισης των πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας – Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Σημειωτέον ότι στην αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς, η βαθμολογία που απέσπασαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι δεν είχε μεγάλες διαφορές. Σύμφωνα με την αξιολόγηση βάσει καλύτερης ποιότητας και τιμής, που δημοσιοποιήθηκε χθες η βαθμολογία έχει ως εξής:

WIND ΕΛΛΑΣ, με βαθμολογία Τεχνικής προσφοράς 421,69 , Συνολική (Ανηγμένη) τιμή προσφοράς ανά Acess Point 1.746 Ευρώ και Συνολική Βαθμολογία Προσφοράς 0,997931149.VODAFONE /COSMOS BUSINESS SYSTEMS ΑΕΒΕ, με βαθμολογία Τεχνικής προσφοράς 422,94, Συνολική (Ανηγμένη) τιμή προσφοράς ανά Acess Point 1.759 Ευρώ και Συνολική Βαθμολογία Προσφοράς 0,997782831ΟΤΕ, με βαθμολογία Τεχνικής προσφοράς 419,19, Συνολική (Ανηγμένη) τιμή προσφοράς ανά Acess Point 1.821 Ευρώ και Συνολική Βαθμολογία Προσφοράς 0,981437597.Τι προβλέπει το έργο

Να θυμίσουμε ότι το έργο θα εκτελεστεί με συμφωνίας-πλαίσιο, αντικείμενο της οποίας θα είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης - WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα και η υποστήριξη λειτουργίας για τρία χρόνια.

Για την ακρίβεια το WiFi4GR, προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα υποδειχθούν από τους Δήμους και ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν: χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η κατανομή τους σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκαταστήσουν οι ανάδοχοι σε χώρους που θα υποδειχθούν από την Αναθέτουσα Αρχή. Οι ανάδοχοι ωστόσο θα αναλάβουν πέρα από την εγκατάσταση και την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ειδικότερα, στα πλαίσιο του έργου οι Ανάδοχοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν και να παραδώσουν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των σημείων ασύρματης πρόσβασης (access points), των Σημείων Συγκέντρωσης (ΣΣ), καθώς και του λοιπού απαιτούμενου εξοπλισμού σε κάθε μια από τις περιοχές που θα υλοποιηθεί σημείο ασύρματης πρόσβασης όπως αυτές θα προσδιοριστούν στις προσκλήσεις της Αναθέτουσας Αρχής για την υλοποίηση των εκτελεστικών συμβάσεων και όπως αυτές ενδεχομένως να επικαιροποιηθούν κατά την πρώτη φάση υλοποίησης των επιμέρους υποέργων.

Επίσης θα εγκαταστήσουν και παραδώσουν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των υποδομών (εξοπλισμός, λογισμικό, υπηρεσίες κλπ) και υπηρεσιών όπως αυτά θα καθοριστούν κατά την υλοποίηση των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων και θα παρέχουν υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης του συνόλου του δικτύου και του εξοπλισμού για όλη τη διάρκεια του έργου.

Να θυμίσουμε ότι το WiFi4GR προκηρύχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2021 με αρχική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών την 26 Μαρτίου. Η κατάθεση των προσφορών μετατέθηκε δύο φορές και πραγματοποιήθηκε τελικά 26 Μαΐου 2021. Φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα χρησιμοποιήσει για το εν λόγω έργο πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ