2022-07-12 00:27:36
Φωτογραφία για Πετάει η οικονομία της Ρωσίας παρά τις κυρώσεις: Οι εξαγωγές ενέργειας φέρνουν πλεόνασμα ρεκόρ!
-Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφει υψηλό 30ετίας. 

-Πώς προσαρμόστηκε η οικονομία της χώρας σ' ένα τοπίο πολέμου και κυρώσεων. 

-Πόσο επηρεάστηκαν οι εισαγωγές και εξαγωγές της.

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έπιασε ρεκόρ 70,1 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων συνέβαλε στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, γράφει το Bloomberg.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα. Η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί σε βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν τον πρόεδρο Πούτιν. Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.


Οι εξαγωγές έφτασαν τα 153,1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από 166,4 δισ. δολάρια το πρώτο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν, επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια.

«Ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία. Η διαρκής ζήτηση από εξαγωγικούς εταίρους συμβαδίζει με ένα σύμπτωμα δυσφορίας που προκαλεί η βουτιά στις εισαγωγές, αναστατώνοντας ολόκληρη την οικονομία», λέει ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον στο Bloomberg.

Μετά την εισβολή, η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά οι ροές μπορούν να εκτιμηθούν από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι χώρες εταίροι. Τον Μάιο υπήρχαν ενδείξεις ότι οι εισαγωγές είχαν σταθεροποιηθεί, καθώς πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του ρωσικού εμπορίου. Φαίνεται πως η οικονομία προσαρμόστηκε και οι επιχειρήσεις άρχισαν να βρίσκουν νέες διαδρομές για αποστολές.

Το αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τα capital controls που περιορίζουν τη ζήτηση για συνάλλαγμα, συνέβαλαν ώστε το ρούβλι να γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος στις αναδυόμενες αγορές.. 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Για το τραίνο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Για το τραίνο"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ