2022-07-26 12:19:59
Φωτογραφία για Long Covid: Νέα «περίεργα» συμπτώματα. Απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο για όσους το πέρασαν στο σπίτιΌλο και πιο περίεργες αναφέρονται πλέον οι μακροχρόνιες παρενέργειες της ασθένειας από κορονοϊό, με τη λεγόμενη Long Covid να προκαλεί πλέον προβλήματα όπως απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη Μακρά Covid-19.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ήταν αναμενόμενα, όπως απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και κόπωση. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα που βρήκαμε ότι συνδέονται στενά με τον COVID πέραν των 12 εβδομάδων ήταν εκπληκτικά και λιγότερο γνωστά, όπως η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, πυρετό, ακράτεια εντέρου, στυτική δυσλειτουργία και πρήξιμο των άκρων.

Εντοπίστηκε επίσης ότι η νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η αναγωγή σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο αναφοράς επίμονων συμπτωμάτων περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό.


Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Η παρούσα ανάλυση συμπεριέλαβε μόνον ασθενείς οι οποίοι είχαν αρρωστήσει ήπια και ανάρρωσαν στο σπίτι τους.

Ποια ήταν τα συχνότερα

Τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να ταλαιπωρούν επί μήνες τους ασθενείς που είχε νοσήσει ο κορoνοϊός ήταν:

Η ανοσμία (η απώλεια της όσφρησης ήταν σχεδόν 6,5 φορές πιθανότερη σε όσους είχαν εκδηλώσει COVID) Η αλωπεκία (σχεδόν 4 φορές συχνότερη μετά την COVID) Το φτάρνισμα (2,77 φορές συχνότερο μετά την COVID) Οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση (2,63 φορές συχνότερες μετά την COVID) Η μειωμένη ερωτική επιθυμία (2,36 φορές συχνότερη μετά την COVID) Η δύσπνοια κατά την ανάπαυση (2,2 φορές συχνότερη μετά την COVID) Η κόπωση (1,92 φορές συχνότερη μετά την COVID) Ο πόνος στις πλευρές (1,86 φορές συχνότερος μετά την COVID) Η βραχνάδα της φωνής (1,78 φορές συχνότερη μετά την COVID)

«Εξετάσαμε τη συσχέτιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός με 115 συμπτώματα και βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις για 62 από αυτά. Ορισμένα, όπως η τριχόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν άγνωστα έως τώρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anuradhaa Subramanian, από το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Όπως εξήγησε, οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση που ανέφεραν οι άνδρες πάσχοντες από εμμένουσα COVID ήταν πολλές και συμπεριλάμβαναν:

Πρόωρη, όψιμη (με καθυστέρηση) ή παλίνδρομη (προς την ουροδόχο κύστη) εκσπερμάτιση Επώδυνη εκσπερμάτιση Φόβο για την εκσπερμάτιση Άλλα επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν:

Αμνησία Απραξία (είναι η αδυναμία εκτέλεσης απλών κινήσεων ή εντολών) Ακράτεια εντέρου Παραισθήσεις Οίδημα (πρήξιμο) των άκρων themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ