2022-08-05 08:35:05
Φωτογραφία για Σε ψηφιακό αγώνα δρόμου η Ελλάδα για να καλύψει τα κενά



 Σε αγώνα δρόμου για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα, κερδίζοντας ψηφιακούς πόντους στην Ευρωπαϊκή κατάταξη αλλά παραμένοντας, παρόλα αυτά, στην 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022.

Η πρόοδος είναι αναμφίβολα ικανοποιητική τα τελευταία έτη, κι αποτυπώνεται όχι τόσο αν η χώρα μας συγκριθεί με τα άλλα κράτη της ΕΕ αλλά αν συγκριθεί με τον εαυτό της προ διετίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η απόσταση για να καλυφθεί η διαφορά παραμένει.



Ο κρίσιμος τομέας της συνδεσιμότητας

Θετικά είναι τα μηνύματα που αφορούν την συνδεσιμότητα, με την χώρα να έχει καταγράψει πρόοδο όσον αφορά την κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και 5G.

Για την ακρίβεια στον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών που εξετάζει ο δείκτης η χώρα ανέβηκε πέντε θέσεις χάρη στην επίδοση των υποδεικτών του 5G και την βελτίωση της σταθερής ευρυζωνικότητας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ στον δείκτη connectivity αυξήθηκε κατά 19,5% ενώ ο ελληνικός δείκτης ανέβηκε κατά 48,5%. Ενώ μάλιστα πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ μόνο σε έναν υποδείκτη που έχει πλέον καταργηθεί (αυτόν της κάλυψης 4G) πλέον κινείται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε τρεις υποδείκτες και συμβαδίζει με τον μέσο όρο της ΕΕ σε ένα ακόμα.

Ειδικότερα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, με συνολική βαθμολογία 49,6 (έναντι 59,9 του μέσου όρου της ΕΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται 22η στην στην ΕΕ.



Στην περίπτωση των σταθερών δικτύων σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην κάλυψη των δίκτυα νέας γενιάς (NGA). Η τελευταία αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 κι έφτασε στο 92%, κινούμενη πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 10%, σημείωσε και η κάλυψη VHCN, η οποία έφτασε στο 20% το 2021. Ακόμα κι έτσι βέβαια παρέμεινε πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ο οποίος φτάνει στο 70%.

Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps. Για την ακρίβεια. παρέμεινε στο 9% την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 41%, αυξανόμενη ωστόσο αισθητά σε σχέση με το 2020 που ήταν στο 3%.

Η συνολική απορρόφηση σταθερής ευρυζωνικότητας είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (82% έναντι 78%), ενώ πρόοδος έχει σημειώσει και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικότητας με την βαθμολογία της χώρας να φτάνει στο 58 το 2021 έναντι 53 το 2020, εξακολουθώντας όμως να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2020 σημειώθηκε και στην περίπτωση των οπτικών ινών (FTTP) με τις αγροτικές περιοχές ωστόσο να παραμένουν ακόμα στο 0%.

Τέλος ανοδικά κινήθηκε και η χρήση της κινητής ευρυζωνικότητας - έφτασε το 76% το 2021 από 67% την αμέσως προηγούμενη χρονιά, παραμένοντας όμως κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (87%).

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η χώρα διακρίνεται και σε έναν αμιγώς καινοτόμο τομέα, που είναι το 5G. Ειδικότερα, όσον αφορά στη διάθεση του φάσματος (5Greadiness), η Ελλάδα βρίσκεται στο 99%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις 56% ενώ στον ενωσιακό μέσο όρο είναι η χώρα μας και ως προς την κάλυψη με σήμα 5G (66% ).

Σύμφωνα με την έκθεση περισσότερη πρόοδος απαιτείται στην διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9 %) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (41 %).

Πρόοδος στο ψηφιακό κράτος

Ουσιαστική βέβαια χαρακτηρίζεται η πρόοδος της χώρας στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου παρότι μάλιστα δεν είναι αποτυπώνεται στον κεντρικό δείκτη για λόγους καθαρά μεθοδολογικούς, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης.



Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριλαμβάνουν στην έκθεση επιπλέον στοιχεία και αναλύσεις που αποτυπώνουν ειδικότερα και ευκρινέστερα την ραγδαία ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Για την ακρίβεια χάρη στο gov.gr, η αύξηση του αριθμού των ενεργών χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών (e-government) αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 φτάνοντας το 69% από 67% που ήταν πέρυσι, υπερβαίνοντας κατά τέσσερις μονάδες τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 65%. Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, με την έκθεση να σημειώνει ότι «ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών το 2021 (566 εκατομμύρια) ήταν έξι φορές υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του 2020 (94 εκατομμύρια)».

Όσον αφορά την ωριμότητα των ανοικτών δεδομένων, με 82%, η Ελλάδα έχει επιδόσεις ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (81%).

Ωστόσο, με βαθμολογία 45 για τα προσυμπληρωμένα έντυπα, η Ελλάδα έχει επιδόσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ (64) παρότι το χάσμα μειώθηκε αισθητά (36 έναντι 63 στο DESI 2020).

Βέβαια η χώρα μας εξακολουθεί να σημειώνει βαθμολογία πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ στους δείκτες για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για επιχειρήσεις, με βαθμολογία 52 για τους πολίτες (όταν ο μέσος όρος της είναι 75 και 48 για τις επιχειρήσεις όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 82. Η βελτίωση βέβαια είναι σημαντική και σε αυτούς τους δείκτες με την παροχή υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις να βελτιώνεται σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όπως άλλωστε τονίζεται στην έκθεση για τις ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, στο DESI του 2022 δεν περιλαμβάνονται μετρήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται ανά διετία και αφορούν σε κατηγορίες στις οποίες η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Ως εκ τούτου, και αναγνωρίζοντας το γεγονός της δυναμικής της χώρας, στην αναφορά του DESI 2022 περιλαμβάνεται έκθεση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου αποτυπώνεται συνολικά το άλμα που έχει συντελεστεί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει καταγράψει ουσιώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των

δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 90, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 89 (ενώ του 2020 η Ελλάδα βαθμολογείτο με 68 έναντι 85 του μέσου όρου της Ε.Ε.). Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η Ελλάδα βαθμολογείται με 95, ελάχιστα κάτω από τον ενωσιακό μέσο όρο που ανέρχεται στο 97 (ενώ το 2020 η Ελλάδα βαθμολογείτο με 78 έναντι 95 του ενωσιακού μέσου όρου)»



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ