2022-08-10 07:36:03
Φωτογραφία για Οικουμενικός Πατριάρχης: “Προσευχηθείτε όλοι για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία”
Στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους στον Γαλατά της Πόλεως χοροστάτησε σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την εορτή της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο. 

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος και εκκλησιάστηκαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, Αρχιγραμματεύς της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με κληρικούς από τις ΗΠΑ και πλήθος ρωσοφώνων πιστών.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος για να συνεορτάσει με τα μέλη της ρωσοφώνου Κοινότητας. “Είναι η αγάπη η μητρική, η στοργή, η θαλπωρή, με την οποία η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλα ανεξαιρέτως τα τέκνα της, που μας έφερε σήμερα εδώ. Είναι η αγάπη με την οποία η Κωνσταντινούπολις έδωσε πρώτα στους Βουλγάρους και ύστερα σε όλα τα σλαβικά φύλα τα φώτα της χριστιανικής πίστεως, το κυριλλικό αλφάβητο και τον πολιτισμό. Είναι η αγάπη με την οποία αγκάλιασε τον Ουκρανικό λαό και του έδωσε αυτό το οποίο του ανήκε. Είναι η αγάπη με την οποία προσεύχεται για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία, εδώ και έξι μήνες περίπου.


Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως κατεδίκασε ευθύς εξ αρχής αυτόν τον πόλεμο, αγαπά όμως όλους τους ανθρώπους και προσεύχεται για τα θύματα του πολέμου, και για την ταχυτέρα κατάπαυση αυτού του πολέμου με τα τόσα θύματα και τα εκατομμύρια των προσφύγων. Είναι η ίδια αγάπη της Μητρός Εκκλησίας με την οποία αυτή προσεύχεται για όλους τους Ορθοδόξους Προκαθημένους των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, έστω και αν τινές εξ αυτών δεν μνημονεύουν και δεν τιμούν την Μητέρα τους Εκκλησία. Είναι η αγάπη της Μητέρας Εκκλησίας, όχι της μητριάς, αλλά της πραγματικής και γνησίας Μητέρας Εκκλησίας, η οποία έφερε μέσα στην κανονικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τους αδελφούς μας στην Βόρειο Μακεδονία, πρόσφατα, και άνοιξε τον δρόμο για να εισέλθει αυτός ο λαός μέσα στην πανορθόδοξο οικογένεια.”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο συνέδριο που πρόκειται να διοργανώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, για την εν Τουρκία Ορθόδοξη νεολαία, και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 νέες και νέοι. “Δεν είναι μόνον Έλληνες, δεν είναι μόνον αραβόφωνοι από την Αντιόχεια, αλλά είναι και Ρώσσοι, και Ουκρανοί, και Γεωργιανοί, και Γκαγκαούζοι, και Ρουμάνοι, όλοι, διότι όλοι είναι παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και όλοι πρέπει να είμαστε αδελφοί μεταξύ μας εφόσον έχουμε την ίδια Μητέρα”, πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Με την ευκαιρία, ο Πατριάρχης παρουσίασε και τον υποψήφιο κληρικό κ. Δημήτριο Καμιανόβιτς, από την Ουκρανία αριστούχο απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα χειροτονήσει διάκονο κατά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, αναφέροντας ότι η οικογένεια του είναι εμπερίστατη καθώς είναι μοιρασμένη στην Ουκρανία και την Ελλάδα και “οφείλει τα προβλήματά της σε αυτόν τον ανίερο πόλεμο”.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης πρόσθεσε “Αδελφοί μου, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, ήρθα σήμερα το πρωΐ από το Φανάρι, από το Πατριαρχείο μας, για να σας φέρω, προς όλους ανεξαιρέτως, αυτό το μήνυμα της αγάπης και της ενότητος. Είμαστε μία πανορθόδοξος οικογένεια. Προσευχηθείτε όλοι σας για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία. Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ενότητα, θέλουμε αγάπη. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι σε αυτόν τον κόσμο, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ευαρεστήσουμε τον Θεό των πατέρων μας που μας δίνει τόσες δωρεές, τόσες χάριτες. Ο Άγιος Παντελεήμων που τον γιορτάζουμε σήμερα είθε να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών, και ιδιαιτέρως υπέρ των ασθενών και υπέρ των τραυματιών του πολέμου.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευλογία του προς τον Μετοχιάρη π. Αλέξιο και προς όλους όσοι διακονούν στο Μετόχιο αλλά και προς τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη κ. Ευλόγιο και προς όλη την αδελφότητα της επίσης πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Πηγή: orthodoxiainfoto
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ