2022-08-10 08:05:31
Φωτογραφία για Πέντας. Εντυπωσιακός θάμνος με πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας
Ο εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος που χωρίς να απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φροντίδα προσφέρει το έντονο χρώμα του σε γλάστρες και παρτέρια, για παραπάνω από 4-5 μήνες.   

Γενικά χαρακτηριστικά



Το γένος Pentas που ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae, με καταγωγή από την Ν.Αφρική, περιλαμβάνει περισσότερα από 15 είδη με πιο κοινό για ερασιτεχνική καλλιέργεια τον Pentas lanceolata, μια ιδιαίτερα ανθεκτική ποικιλία που ανάλογα με το κλίμα της περιοχής μπορεί να καλλιεργηθεί σαν μονοετές ή πολυετές καλλωπιστικό. 

Το ύψος των πιο συνηθισμένων καλλιεργήσιμων ποικιλιών Pentas δεν ξεπερνά τα 30-50cm και λίγο μεγαλύτερη η παράπλευρη ανάπτυξη του φυτού. 

Τα φύλλα του είναι ελαφρώς τριχοειδή και σκούρας πράσινης απόχρωσης, ενώ τα μικρά και σε σχήμα αστεριού άνθη δημιουργούν εντυπωσιακές συστάδες, σε σχήμα μπάλας, στην κορυφή των βλαστών. 

Η καλλωπιστική αξία του Πέντας οφείλεται στην πλούσια ανθοφορία και την εντυπωσιακή όψη των λουλουδιών που μπορεί να έχουν λευκό, μωβ, ροζ ή κόκκινο χρώμα. 

Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά τόσο σε παρτέρια όσο και σε δοχεία φύτευσης και είναι κατάλληλος για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε κήπους και μπαλκόνια.   

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για τον Πέντα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα το φως του ήλιου, αλλά όχι συνεχόμενα. Ιδανικές θέσεις είναι τα σημεία με 4 ώρες πρωινό και άλλες 4 απογευματινό ήλιο και ημισκιά στην διάρκεια του μεσημεριού.  

Ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις αλλά με αισθητά μειωμένη ανθοφορία, ενώ το σημείο που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να είναι προστατευμένο και από τον έντονο αέρα.

Πότισμα:  Η Γοδέτια έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κάθε 3-4 ημέρες, στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και ακόμη και καθημερινό στα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού, ανάλογα βεβαίως τόσο με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν όσο και την θέση του φυτού.

Το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς, σε βάθος 2-3 cm,  και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Ενήλικα φυτά μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας τους μπορούν να κλαδευτούν γενναία προκειμένου να ενδυναμωθούν ή λιγότερο απλά για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Σε περιοχές με ήπιες και γενικά ζεστές κλιματολογικές συνθήκες, όπου ο Πέντας καλλιεργείται ως πολυετές, στο τέλος του φθινοπώρου μπορεί να κοπεί ακόμη και ολόκληρο το επίγειο τμήμα του φυτού που θα ξαναβλαστήσει την επόμενη περίοδο.

Σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας το κόψιμο των μαραμένων λουλουδιών ενισχύει την ανάπτυξή του.

Φυτά τοποθετημένα σε ημισκιερές θέσεις που οι βλαστοί τους ψηλώνουν υπερβολικά εκτεινόμενοι προς το φως, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανθοφορία του φυτού, μπορούν κάθε εποχή του χρόνου να κλαδευτούν σε χαμηλότερο ύψος

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό υγρό σκεύασμα γενικής χρήσης για καλλωπιστικά φυτά, από την άνοιξη έως το τέλος του φθινοπώρου με εξαίρεση τα πολύ ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού, ευνοεί ιδιαίτερη την ανθοφορία και υγιή ανάπτυξη του φυτού.   

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Πέντας ανθίζει από το τέλος της άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους στην διάρκεια της άνοιξης, όμως  η ανθοφορία των φυτών που προκύπτουν με τον συγκεκριμένο τρόπο καθυστερεί 2-4 χρόνια, γι΄αυτό και προτιμάται ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα που ριζώνουν τοποθετημένα τόσο σε αφράτο φυτόχωμα όσο και σε νερό. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ