2022-08-28 14:14:56
Φωτογραφία για Χατζηδάκης: Τρεις αυξήσεις στις συντάξεις - Τι είπε για αναδρομικά, προσωπική διαφορά και όρια ηλικίας
Αυξήσεις σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, προαναγγέλλει για το 2023 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Κώστας Κατίκος

«Θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προ-μνημονιακής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί τέλος του χρόνου, αλλά όλα τα δεδομένα και οι αναφορές του υπουργού παραπέμπουν σε ποσοστά άνω του 6%.

Για πάρα πολλούς οι αυξήσεις θα είναι τριπλές, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, το 2023 θα έχουν αύξηση αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης και αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω.

Προαναγγέλλει γενναίο πρόγραμμα απόκτησης στέγης για νέα ζευγάρια, ενώ για τα μειωμένα όρια ηλικίας στο Δημόσιο προωθεί αλλαγές από εδώ και πέρα, που σημαίνει ότι γλιτώνουν όσοι υπέβαλαν ήδη αιτήσεις.


Για τα αναδρομικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και μένει σε ό,τι έκρινε το ΣτΕ, δηλαδή επιστροφές 11μήνου για επικουρικές και Δώρα σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έκαναν αγωγές και όχι σε όλους.

Ο μέσος πληθωρισμός ως τώρα κινείται στο 9,2% και η ανάπτυξη για το 2022 οδεύει για 4%. Αυτό σημαίνει ότι και η αύξηση συντάξεων για το 2023 μπορεί να αγγίξει το 6,5%-7%;

Σωστά διευκρινίζετε ότι η αύξηση συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη με βάση τη νομοθεσία. Θα προστεθεί, δηλαδή, η αύξηση του ΑΕΠ στην αύξηση του τιμαρίθμου, το άθροισμά τους θα διαιρεθεί διά του δύο και έτσι θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης. Τα τελικά μεγέθη -τόσο του ΑΕΠ όσο και του πληθωρισμού συνολικά για το 2022- θα τα έχουμε, όπως είναι λογικό, στις αρχές της νέας χρονιάς. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να σας πω τώρα ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι, ωστόσο, σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προ-μνημονιακής περιόδου! Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους. Κάποιους οι οποίοι -παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά λόγω του ν. Κατρούγκαλου- με τις αυξήσεις αυτές θα «ροκανίσουν» σημαντικά την προσωπική διαφορά και θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Και τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους. Οι συνταξιούχοι, όμως, θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα: Πρώτον, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000€. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με 20.000€ ετήσιο εισόδημα θα έχει όφελος 176€, και με εισόδημα 30.000€ θα έχει όφελος 676€. Δεύτερον, οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, σύμφωνα με τον ν. Βρούτση! Οι αυξήσεις που περιγράφω είναι αυξήσεις μόνιμες που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο. Θα δοθούν στις αρχές του 2023 και θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρώτη ημέρα του χρόνου.

H εθνική σύνταξη θα αυξηθεί πάνω από τα 384 ευρώ το 2023 για νέους και παλαιούς συνταξιούχους;

Σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει τόσο τις εθνικές όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα έχει πραγματικές αυξήσεις μέσω της αύξησης (της πρώτης ύστερα από 12 χρόνια) και σε αυτούς περιλαμβάνονται φυσικά και όσοι συνταξιούχοι δεν είχε επανυπολογιστεί η σύνταξή τους και δεν είχαν προσωπική διαφορά, όπως του ΟΓΑ.

Τι έχετε να πείτε στα 2,5 εκατ. συνταξιούχους που ελπίζουν να πάρουν αναδρομικά συντάξεων από περικοπές που δεν θα έπρεπε να επιβληθούν; Θα αποδοθούν σε όλους ή μόνον σε όσους έκαναν αγωγές;

Το ζήτημα των συγκεκριμένων αναδρομικών κρίθηκε δικαστικά. Και η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2020 σε σχέση με τις περικοπές σε κύριες συντάξεις, Δώρα και επικουρικές της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ 2015-2016. Συγκεκριμένα, είχε επεκτείνει τότε την απόφαση του ΣτΕ και σε όσους δεν είχαν προσφύγει δικαστικά, ως προς το σκέλος των κύριων συντάξεων. Το έκανε αυτό η κυβέρνηση όχι επειδή ήταν υποχρεωμένη, αλλά επειδή η ίδια το ήθελε. Ταυτόχρονα, όμως, είχε ήδη από τότε ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορούσαν να καλυφθούν με τον ίδιο τρόπο οι επικουρικές και τα Δώρα. Οχι γιατί δεν το ήθελε η κυβέρνηση, αλλά διότι δεν το άντεχε ο Προϋπολογισμός. Επί αυτής της θέσεως της κυβέρνησης έγινε προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο την απέρριψε και δικαίωσε την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα τονίζω ότι τα μέτρα για τα οποία ήδη σας μίλησα -δηλαδή οι αυξήσεις των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η 4η δόση επανυπολογισμού των συντάξεων- είναι μέτρα τα οποία θα έχουν μία πολύ πιο σημαντική και μόνιμα θετική επίδραση στο εισόδημα των συνταξιούχων. Δίνουμε πολύ περισσότερα χρήματα μέσω των μόνιμων αυτών μέτρων που αφορούν όλους τους συνταξιούχους! Σε αντίθεση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία οι συνταξιούχοι είδαν μόνο περικοπές στο εισόδημά τους, επί Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά έχουν δει μόνο αυξήσεις! Θυμίζω: με τον νόμο Βρούτση και διορθώνοντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, είδαν αυξήσεις έως 8% στις τσέπες τους 225.000 συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Επίσης, άλλοι 550.000 συνταξιούχοι «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά για μελλοντικές αυξήσεις. Επιπλέον, επιστρέψαμε στους συνταξιούχους αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ που προέκυψαν εξαιτίας των παράνομων περικοπών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Ηραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές. Δώσαμε επίσης αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων (το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται ανέβηκε από το 40% στο 70%) και στις εθνικές συντάξεις των ομογενών, με τη ρύθμιση που πριν λίγους μήνες πέρασε από τη Βουλή. Και υπενθυμίζω επίσης τα δύο έκτακτα βοηθήματα των Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι συνειδητή επιλογή μας να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ενα θέμα που αφορά δημοσίους υπαλλήλους είναι αν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου λέει ότι δεν θα έπρεπε να βγαίνουν σε ηλικίες 55, 56, 58 και 60 με 25ετία ως το 2012. Εσείς τι αποφασίσατε να κάνετε τελικά;

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου είναι, πράγματι, αρνητική ως προς αυτό που θα επεδίωκαν οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ερμηνεύοντας τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να «βγαίνουν» σε σύνταξη κατηγορίες στις οποίες αναφέρεστε στην ερώτησή σας. Γι’ αυτόν τον λόγο, συζητώντας με τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα Παυλίνα Καρασιώτου, έχουμε αποφασίσει ότι θα φέρουμε μία σχετική νομοθετική ρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των αντιφατικών ερμηνειών που υπήρχαν τόσο καιρό και της γενικότερης σύγχυσης που είχε προκληθεί, δημιουργήθηκαν δικαιολογημένες προσδοκίες γι’ αυτές τις ομάδες. Το ζήτημα, όμως, είναι νομικά και τεχνικά ευαίσθητο και γι’ αυτόν τον λόγο η επεξεργασία της σχετικής ρύθμισης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Θέλουμε να φέρουμε μία ρύθμιση που θα είναι δίκαια τόσο για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, αλλά θα κρίνεται ως λύση που δεν είναι «χαριστική» από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και μία νέα στεγαστική πολιτική με επίκεντρο τους νέους. Μπορείτε να μας περιγράψετε τις βασικές της αρχές;

Η χώρα θα αποκτήσει ύστερα από πολλά χρόνια μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τους νέους και ειδικότερα τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημά τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε σύγχρονες ιδέες και λύσεις, κατά το πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ενα πλέγμα μέτρων, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ, η αξιοποίηση αδιάθετων δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων, προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ή ανακαίνισης παλαιών κτιρίων, καθώς και διάφορες επιδοτήσεις που καθιστούν τη στέγη και την απόκτησή της προσιτή, θα ξεκινήσουν σύντομα να εφαρμόζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή, πώς αποτιμάτε πλέον προσωπικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων;

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είπε με ευθύτητα ότι στο ζήτημα αυτό έγινε λάθος, σοβαρό λάθος. Και το λάθος αυτό τιμωρήθηκε. Εμείς κάναμε ήδη βελτιώσεις στο σχετικό πλαίσιο. Και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από όλες τις πλευρές για την περαιτέρω βελτίωσή του, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο στόχους: εθνική ασφάλεια από τη μία πλευρά και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από την άλλη. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα κατανοήσουν όλοι πως οι ακρότητες και οι εξαλλοσύνες βλάπτουν τον τόπο, αλλά και εκείνους που ακολουθούν τέτοιες είδους πρακτικές. Δυστυχώς, από τις τοποθετήσεις, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, έγινε ακόμα μία φορά ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα κόμμα που το θράσος και η τοξική συμπεριφορά έχουν εγγραφεί στο πολιτικό του DNA. Κουνούν το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση για θέματα προστασίας της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, εκείνοι που έχουν δύο υπουργούς υπόδικους αυτή την ώρα στο Ειδικό Δικαστήριο για διαφορετικές υποθέσεις, γι’ αυτά ακριβώς τα θέματα. Αυτοί που κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον στα Υπουργικά Συμβούλια του ΣΥΡΙΖΑ για τέτοιου είδους πρακτικές! Ο κόσμος έχει μνήμη και κρίση: Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει υποκρισία και το ψεύδος. Και από την άλλη πλευρά στη Νέα Δημοκρατία -ναι- μπορεί να υπάρχουν και λάθη, αλλά υπάρχει δουλειά, συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο που το χρειαζόμαστε, για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και να μη γυρίσουμε στην αστάθεια και στην αγωνία της περασμένης δεκαετίας.

eleftherostypos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ