2022-09-01 17:19:23
Φωτογραφία για ιαμορφώσεις κήπου με κυκλικά παρτέρια

 





Ο όγκος, τα υλικά, το χρώμα και κυρίως το σχήμα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην διαμόρφωση εξωτερικών χώρων είναι αυτά που καθορίζουν την γενική αισθητική τους είτε πρόκειται για αστικούς κήπους, περιβάλλοντες χώρους-κήπους  υπαίθριων κατοικιών ή μικρές αυλές. 

Ειδικά τα κυκλικά - καμπύλα σχήματα προσθέτουν ένα ιδιαίτερο οπτικό "ενδιαφέρον" σε κάθε εξωτερικό χώρο, όπου συνήθως κυριαρχούν στοιχεία σε πιο τετραγωνισμένες φόρμες πχ κτίσματα, φράχτες, διάδρομοι κλπ. και τα κυκλικά παρτέρια είναι από τα πιο απλά αλλά και καλαίσθητα στοιχεία, που στο κατάλληλο μέγεθος, μπορούν να βρουν την θέση τους σε κάθε κήπο.  

Τεχνικά η διαδικασία δημιουργίας ενός κυκλικού παρτερίου, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν διαφέρει ουσιαστικά από την αντίστοιχη παρτεριών σε άλλα σχήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο κτισίματος  -αν πρόκειται για χτιστό παρτέρι- ή τους  τρόπους και υλικά οριοθέτησης. 


Η μόνη διαφοροποίηση, λόγω του ότι πρόκειται συνήθως για παρτέρια τοποθετημένα μεμονωμένα και ελεύθερα στον χώρο χωρίς να εφάπτονται ή να συνορεύουν με άλλες φυτεμένες περιοχές του κήπου, είναι πως απαιτούν λίγο περισσότερη ...μελέτη στην επιλογή των φυτών, ώστε η όψη τους να είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. 

Έτσι ανάλογα με την θέση, τον τρόπο οριοθέτησής του και το είδος των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν  ένα κυκλικό παρτέρι μπορεί να αποκτήσει πολλές διαφορετικές μορφές: 

Κυκλικά παρτέρια σε μορφή βραχόκηπου

Κλασσική επιλογή, ταιριαστή σε κάθε κήπο, ένας βραχόκηπος σε κυκλικό σχήμα. ΄

Μπορεί να πλαισιωθεί με κάθε είδους πέτρες αλλά και φυτά, ανάλογα με το αν βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένος στο ηλιακό φως ή σε ημισκιά. 

Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρές ή μεγαλύτερες πέτρες και ο ανάλογος αριθμός φυτών και είναι μια επιλογή το ίδιο καλαίσθητη τόσο σε μεγάλο όσο και σε μικρότερο μέγεθος.

Κυκλικά παρτέρια διαμορφωμένα με κεραμίδια

Πολύ ιδιαίτερα κυκλικά παρτέρια οριοθετημένα με απλά οικοδομικά κεραμίδια. 

Μπορούν να δημιουργηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το μέγεθός τους και είναι ιδανικά για φύτευση εποχιακών ανθοφόρων. 

Δείτε εδώ πολλές ακόμη σχετικές ιδέες και λεπτομέρειες για το πως θα δημιουργήσετε ένα τέτοιο παρτέρι. 

Κυκλικά παρτέρια κάτω από δέντρα

Ο πιο δημοφιλής τύπος στρογγυλού παρτεριού. 

Τα παρτέρια κάτω - γύρω από δέντρα μπορούν να οριοθετηθούν με κάθε είδους υλικό πχ πέτρες, κυβόλιθους, ξύλο κλπ και προσφέρονται για κάθε είδους ανθοφόρο ή μη που αναπτύσσεται σε ημισκιά ή σκιά.

Η επιλογή πράσινων φυτών όλο τον χρόνο όπως πχ Φτέρη, Χόστα πλαισιωμένα με μικρά εποχιακά ανθοφόρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρεί μόνιμα ένα παρτέρι αυτής της μορφής την όμορφη όψη του. 

Κυκλικά παρτέρια διαμορφωμένα με πήλινες γλάστρες

Πολύ εντυπωσιακής όψης παρτέρια σε κυκλικό σχήμα, στα οποία τα περισσότερα φυτά τοποθετούνται σε πήλινες γλάστρες και πλαισιώνονται από μικρές ή μεγαλύτερες πέτρες. 

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μιας μορφής βραχόκηπο που όμως περιλαμβάνει πολλά πήλινα δοχεία φύτευσης και είναι το ιδανικό παρτέρι για Παχύφυτα και Κακτοειδή, ανάμεσα στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν και κάποιες γλάστρες με ανθοφόρα καλλωπιστικά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των συνθέσεων αυτής της μορφής είναι ότι μπορούν να δημιουργηθούν σε κάθε μέγεθος, ακόμη και σε έναν πολύ μικρό κήπο, με λιγοστές γλάστρες. 

Κυκλικά παρτέρια μειωμένης φροντίδας με ξηρόφυτα και χαλίκι

Διακοσμητικά παρτέρια που απαιτούν μικρή έως μηδενική φροντίδα, αφού περιλαμβάνουν λιγοστά φυτά μειωμένης φροντίδας. 

Η όψη τους βασίζεται στους συνδυασμούς χρωμάτων ανάμεσα σε διάφορων αποχρώσεων χαλίκι ή και άλλα υλικά εδαφοκάλυψης όμως φλοιό πεύκου, λάβα, ελαφρόπετρα κλπ.  

Δείτε και εδώ πολλές παρόμοιες ιδέες. 

Κυκλικά παρτέρια χωρίς οριοθέτηση

Ίσως ο πιο φυσικός και όμορφος τύπος παρτεριού, αφού μπορεί και να μην περιλαμβάνει κανένα άλλο στοιχείο εκτός από τα φυτά. 

Τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν συμμετρικά σε διαδοχικές σειρές, ανάλογα με το ύψος τους ή πιο "ακανόνιστα" και είναι από τους πιο κατάλληλους τύπους παρτεριού για να συνδυαστούν εποχιακά είδη όπως πχ ανοιξιάτικοι βολβοί, χρυσάνθεμα, κυκλάμινα, κατηφέδες, δαφνούλες κλπ, ενώ σε κάποιες σειρές μπορούν να τοποθετηθούν και μόνιμα πράσινα χαμηλά φυτά-θάμνοι. 

Κυκλικά παρτέρια με κεντρικό στοιχείο ένα χαμηλό δέντρο

Οριοθετημένα με κάθε είδους υλικό ή ελεύθερα στο τελείωμά τους τα παρτέρια αυτής της μορφής λειτουργούν πολύ ιδιαίτερα ειδικά σε μεγάλους κήπους - περιβάλλοντες χώρους. 

Μανόλιες, μικροί  Φοίνικες, Στρελίζια (πουλί του παραδείσου) αλλά και κάθε είδους μικρό δέντρο  ή ψηλό φυτό, που όμως δεν ρίχνει τα φύλλα του, είναι κατάλληλο για να αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο του παρτεριού μαζί είτε μόνο με μικρά θαμνώδη είτε και με ανθοφόρα. 

Κυκλικά παρτέρια καλλιέργειας λαχανικών

Τα κυκλικά παρτέρια προσφέρονται και για καλλιέργεια λαχανικών και λειτουργούν πιο ιδιαίτερα αισθητικά σε σχέση με την κλασσική φύτευση σε παράλληλες σειρές.

Σε ένα στρογγυλό παρτέρι η στήριξη ειδών όπως ντοματιές, αγγουριές, κολοκυθιές κλπ είναι ευκολότερη, ενώ τα φυτά αναπτυσσόμενα δημιουργούν μια πιο εντυπωσιακή εικόνα σε σχέση με αυτή σε παραλληλόγραμμα παρτέρια.

Παρτέρια αυτής της μορφής μπορούν να οριοθετηθούν με εύκαμπα υλικά όπως λυγαριά, ειδικά πλαστικά φύλλα οριοθέτησης παρτεριών κλπ, ενώ και οι έτοιμοι τσιμεντοσωλήνες (τσιμεντένια δακτυλίδια) είναι  επίσης κατάλληλοι για αυτή την χρήση. 

Κυκλικά παρτέρια οριοθετημένα με χαμηλούς θάμνους

Ένας ακόμη τύπος πολύ φυσικών παρτεριών οριοθετημένα με χαμηλούς θάμνους. 

Φυτά που δημιουργούν συμπαγή φράχτη όπως το Πυξάρι είναι από τα καταλληλότερα για την συγκεκριμένη  χρήση και το μόνο που απαιτείται είναι το κούρεμά τους στο κατάλληλο  ύψος και σχηματισμό. 

Κυκλικά παρτέρια διαμορφωμένα με γλάστρες cascade

Πολύ ιδιαίτερος τύπος παρτεριού που μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και πάνω σε πλακοστρωμένα σημεία, αφού αποτελείται από μικρές τσιμεντένιες γλάστρες τοποθετημένες σε σχήμα σπιράλ.

Οι γλάστρες cascade είναι κατασκευασμένες έτσι που να "κουμπώνουν" μεταξύ τους και να δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς τόσο κατά μήκος όσο και κατά ύψος.

Θα τις βρείτε εδώ και είναι ιδανικές για εποχιακά είδη μικρής ανάπτυξης αλλά και Παχύφυτα. 

Κυκλικά παρτέρια από παλιά ελαστικά

Ο πιο απλός τύπος εναλλακτικού κυκλικού παρτεριού και πάρα πολλοί οι τρόποι που τα παλιά ελαστικά αυτοκινήτων μπορούν να αξιοποιηθούν, ειδικά σε κήπους εξοχικών σπιτιών, με τον συκεκριμένο τρόπο. Δείτε εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες και λεπτομέρειες κατασκευής. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ