2022-09-04 20:30:44
Φωτογραφία για Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS: Το τροχιακό εργαστήριο είναι «επικίνδυνο», λέει η Ρωσία
Οι Δυτικές κυρώσεις στη ρωσική διαστημική βιομηχανία δεν αφήνουν περιθώριο για παράταση της συνεργασίας με τη NASA.

ΟΔιεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι επικίνδυνα γερασμένος και απειλεί την ασφάλεια των πληρωμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το τροχιακό συγκρότημα και να κατασκευάσει δικό της σταθμό.

«Από τεχνική άποψη ο ISS έχει ξεπεράσει τη διάρκεια της εγγύησης. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπόρισοφ σύμφωνα με το Reuters. «Έχει αρχίσει μια χιονοστιβάδα βλαβών του εξοπλισμού, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές» είπε.

Ο ISS, σε τροχιά εδώ και 24 χρόνια, είναι μια σπάνια περίπτωση διαστημικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, παρουσιάζει όμως σοβαρές φθορές και επιπλέον επηρεάζεται από τη διπλωματική ένταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.


Η NASA θα ήθελε να κρατήσει τον σταθμό σε λειτουργία έως το 2030, η Ρωσία όμως έχει προαναγγείλει την αποχώρησή της «κάποια στιγμή» μετά το 2024.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπορίσοφ παρουσίασε μοντέλο του διαστημικού σταθμού που σχεδιάζει να κατασκευάσει μόνη της Ρωσία, για πρώτη φορά μετά τον παροπλισμό του σοβιετικού σταθμού Mir.

Την Πέμπτη αναφέρθηκε και πάλι στο ρωσικό σχέδιο, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με «φιλικές χώρες» όπως η Κίνα.

Ο Μπόρισοφ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι οι Δυτικές κυρώσεις στη ρωσική διαστημική βιομηχανία δεν αφήνουν περιθώριο για παράταση της συνεργασίας στον ISS.

Ακόμα, ο Μπόρισοφ επιτέθηκε κατά της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία διέκοψε τη συνεργασία με τη Ρωσία για την αποστολή ExoMars, η οποία προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί φέτος για τον Άρη αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

«Μεγάλες προσπάθειες και τεράστια χρηματικά ποσά δαπανήθηκαν γι’ αυτό […] όμως παρενέβησαν πολιτικά θέματα, και ποιο είναι το αποτέλεσμα. Δεν έπρεπε να γίνει έτσι, είναι λάθος» είπε.

Η Ρωσία αναζητά τώρα άλλες χώρες για συνεργασία, «πρώτα από όλα την Κίνα», για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στο πρόγραμμα του ISS συμμετέχουν επίσης η Ιαπωνία, ο Καναδάς και 11 χώρες της Ευρώπης.

πηγή: https://www.tovima.gr/2022/09/01/science/diethnis-diastimikos-stathmos-to-troxiako-ergastirio-einai-epikindyno-leei-i-rosia/ – https://www.reuters.com/lifestyle/science/russia-calls-ageing-space-station-dangerous-it-plans-successor-2022-09-01/
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ