2022-09-11 17:50:32
Φωτογραφία για Που θα φθάσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης - Η νέα επέκταση που έρχεται
Στο βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης θα απλωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας ευκολότερες τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων.

Στην ανάγκη επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για τα έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

«Δυτική Θεσσαλονίκη σημαίνει πολύ νεολαία, σημαίνει δυναμικά κοινωνικά στρώματα και μία περιοχή που έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο κατοίκους. Επομένως η λογική λέει ότι πρέπει να πάμε στα δυτικά. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό», επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προσθέτοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει και το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης προς τα δυτικά.

Ο υπουργός επισήμαινε ότι μέσω της μελέτης θα καθοριστεί και το πού θα κατασκευαστούν οι σταθμοί, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να γίνουν τροποποιήσεις στον υφιστάμενο χάρτη (δείτε τον παρακάτω με την κίτρινη γραμμή) της Αττικό Μετρό.


Όπως φαίνεται σε αυτόν, η βορειοδυτική γραμμή θα ξεκινά από τον τερματικό σταθμό Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός και θα περιλαμβάνει, σε κυκλική μορφή, τους σταθμούς: Επτάλογος, Μενεμένη, Κορδελιό, Εύοσμος, Ηλιούπολη, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Νεάπολη. Το μήκος της γραμμής θα είναι περίπου 11 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό κατοχύρωσε στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ το έργο «Αρχαιολογικές εργασίες, Συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και Διερεύνηση δικτύων ΟΚΩ της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης», δηλαδή τις πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τα βορειοδυτικά της πόλης. Η συνολική δαπάνη του έργου προ Φ.Π.Α. είναι 11.695.754,24 ευρώ, με προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης 22,03%.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το έργο, επίσης, αφορά τον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας, καθώς θεωρείται σημαίνουσας σημασίας η περαιτέρω ανάπτυξη του για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2023 θα ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, με μήκος 9,6 χλμ. και 13 σταθμούς, ενώ σε προχωρημένη κατασκευαστική φάση βρίσκεται και η επέκταση προς Καλαμαριά με 5 νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και μήκος υπόγειας γραμμής 4,78 χλμ.

carandmotor.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ