2022-09-14 08:51:29
Φωτογραφία για Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, στη σκιά του «Κένταυρου». Ποιοι πρέπει να «τσιμπηθούν»Στη σκιά του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Κένταυρος στη χώρα μας, ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ, στις οποίες ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών, σύμφωνα πάντα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η χώρα μας προπορεύεται στον εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με τη διεύρυνση στη χορήγηση της τρίτης (πρώτης αναμνηστικής) δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, απόφαση την οποία είχαν λάβει πρώτες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης κλείνουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.


Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό: 

σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων σε επαγγελματίες υγείας σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Διευκρινίζεται ότι: 

Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών). Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού. Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Πρέπει να μας ανησυχεί η μετάλλαξη Κένταυρος;

Ο «Κένταυρος» είναι ένα νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Έχει επικρατήσει σε περιορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ έχει εντοπιστεί σε περισσότερες. Η παραλλαγή Κένταυρος, έχει επικρατήσει σε πολλές περιοχές στην Ινδία (όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τον Καναδά, όπου έχει εντοπιστεί δεν έχει καταφέρει να «εκτοπίσει» την επικρατούσα παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5).

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ