2022-10-09 13:43:17
Φωτογραφία για Διαμόρφωση Κήπου: Παρτέρια σε σχηματισμό σπιράλ
Ιδιαίτερες  αισθητικά και πολύ πρακτικές κατασκευές ειδικά για μικρούς κήπους και αυλές αφού σε ένα τέτοιο παρτέρι, εκμεταλλευόμενοι το ύψος, θα τοποθετήσετε περισσότερα φυτά από όσα θα χωρούσαν σε οριζόντια διάταξη σε ένα συμβατικό παρτέρι που θα καταλάμβανε την ίδια έκταση επί της επιφάνειας του εδάφους. 

Ανάλογα με το συνολικό ύψος της κατασκευής αλλά και το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την οριοθέτηση των επιμέρους περιοχών - επιπέδων παρτέρια σε σχηματισμό σπιράλ μπορούν να κατασκευαστούν είτε ως κανονικές χτιστές κατασκευές σε σπειροειδές σχήμα που στην συνέχεια τα κενά σημεία γεμίζονται με χώμα, είτε τοποθετώντας πέτρες, πλάκες, τούβλα κλπ. σε ένα υπερυψωμένο σημείο του εδάφους δημιουργώντας έτσι καμπύλους "διαδρόμους"  διαφορετικού ύψους όπου τοποθετούνται τα φυτά.  

Έτσι είναι αυτονόητο ότι σε σπειροειδή παρτέρια μεγάλου ύψους οι πέτρες, πλάκες, τούβλα κλπ. θα πρέπει να χτιστούν με λάσπη, με την κλασσική διαδικασία χτισίματος, διαφορετικά ούτε το χώμα θα συγκρατηθεί σωστά και θα παρασύρεται από το νερό ούτε οι πέτρες θα παραμείνουν στην σωστή τους θέση, ενώ ένα ελαφρά υπερυψωμένο παρτέρι μπορεί να δημιουργηθεί και χρησιμοποιώντας πέτρες, πλάκες, τούβλα κλπ χωρίς την χρήση συγκολλητικού υλικού. 


Οι χτιστές κατασκευές είναι ασφαλώς πολύ πιο εντυπωσιακές, αφού μπορούν ακόμη και να επενδυθούν εξωτερικά με όποιο τρόπο προτιμάτε, η δε διαδικασία κατασκευής τους δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Απλά αντί να ενώσετε πέτρες, τούβλα, κλπ. με λάσπη σε ευθεία σειρά, όπως για μια οποιαδήποτε άλλη χτιστή κατασκευή, θα το κάνετε δίνοντας στην πρώτη σειρά μορφή σπίρας και στην συνέχεια θα συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο να "υψώνετε" έως το σημείο που θέλετε, δημιουργώντας πάνω στην πρώτη σειρά όσες ακόμη απαιτούνται.

Στις ψηλές κατασκευές  και για να χρειαστείτε λιγότερο χώμα  για το γέμισμά τους, μπορείτε να γεμίσετε το εσωτερικό του σπιράλ έως ένα ύψος με πέτρες, μπάζα κλπ αλλά και  οργανικά υλικά όπως ξύλα, κλαδιά κλπ. που θα λειτουργήσουν και ως λίπασμα και στην συνέχεια να τοποθετήσετε μια ποσότητα χώματος ικανή για την σωστή ανάπτυξη των φυτών.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των φυτών στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, απλά ανάλογα με το ύψος και το συνολικό μέγεθος του παρτεριού επιλέξτε φυτά-λουλούδια που ο τρόπος ανάπτυξής τους να είναι τέτοιος ώστε να μη καλύψουν τελικώς πλήρως το παρτέρι, ειδικά αν έχετε επιλέξει μια κατασκευή με διακοσμητικές πέτρες, χρωματιστές πλάκες κλπ 

Γι΄αυτό και γενικά, φυτεύοντας σε τέτοια μορφής παρτέρια, λάβετε υπόψη σας ότι τα φυτά σύντομα θα αναπτυχθούν και αφήστε αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη όσο και αν αυτό κοστίζει "αισθητικά" κατά την αρχική εικόνα, σε πολύ λίγο καιρό τα κενά θα γεμίσουν. 

Η επιλογή των υλικών και ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσετε μπορεί να διαφοροποιήσει εντελώς την όψη τέτοιων παρτεριών και να τους δώσει πολλές επιμέρους μορφές, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφο διακοσμητικό στοιχείο για εξωτερικούς χώρους που ταυτόχρονα αξιοποιεί στο έπακρο τον χώρο ενώ σας επιτρέπει και να συγκεντρώσετε ομοειδή φυτά σε ένα τέτοιο σπιράλ δημιουργώντας π.χ μικρούς ...κήπους με αρωματικά, κακτοειδή κλπ. 

Ένας ακόμη τρόπος για να κατασκευαστούν παρτέρια σε σχηματισμό σπιράλ είναι με την χρήση πλέγματος, που συγκρατεί τις πέτρες που θα χρησιμοποιηθούν ως βασικό υλικό, σε μια μορφή τυπικής κατασκευής Gabion.

Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι ιδανικός κυρίως για έντονα επικλινή σημεία και  παρτέρια μεγάλου μεγέθους που εκτός του διακοσμητικού τους ρόλου, όπως και κάθε κατασκευή από "συρματοκιβώτια", προστατεύουον το έδαφος από την διάβρωση που προκαλεί το νερό της βροχής.  

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για Gabion κατασκευές. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ