2022-10-21 22:38:59
Φωτογραφία για Ροδόδεντρο. Από τα πιο όμορφα καλλωπιστικά, χειμερινής ανθοφορίας
Θάμνος ή δέντρο με  ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια και ιδανικό για έντονο χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια την εποχή που λίγα καλλωπιστικά βρίσκονται σε ανθοφορία.

Γενικά χαρακτηριστικά



Πολυετής και αειθαλής ή φυλλοβόλος θάμνος ή δέντρο, ανάλογα με την ποικιλία. 

Στενά συγγενικό με  την Αζαλέα το γένος Rododendron ανήκει και αυτό στην  οικογένεια  Ericaceae και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και τα Ιμαλάϊα, αποτελεί δε το εθνικό λουλούδι του Νεπάλ. 

Οι περισσότερες ποικιλίες θεωρούνται βρώσιμες και περιοχές κυρίως των Ιμαλαϊων τα άνθη και το νέκταρ τους χρησιμοποιούνται εκτός της παραδοσιακής ιατρικής και στην μαγειρική ή για την παρασκευή αφεψημάτων.  Παρ΄όλα αυτά λιγοστά και από τα πιο σπάνια είδη Ροδόδεντρου είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο αλλά κυρίως για τα ιπποειδή και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτου αλόγων λίγες μόνο ώρες μετά την κατάποση του φυτού.


Οι θαμνώδεις ποικιλίες έχουν ύψους έως από 40cm έως 2 μέτρα, ενώ δενδρώδη ενήλικα φυτά συγκεκριμένων ποικιλιών μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 μέτρα και να αποκτήσουν την μορφή ενός ψηλού δέντρου με ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα, που την περίοδο της ανθοφορίας του έχει πραγματικά ...μαγική όψη.  

Οι πιο συνήθεις ποικιλίες έχουν λουλούδια σε ροζ - μωβ ή κόκκινες αποχρώσεις, που μοιάζουν αρκετά με αυτά της Αζαλέας αλλά είναι αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος, ενώ υπάρχουν και Ροδόδεντρα με κίτρινα, λευκά ή και δίχρωμα άνθη.  

Κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε κήπους - παρτέρια, ενώ το ίδιο καλά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης όπου μπορεί να ευδοκιμήσει για αρκετά χρόνια, καθώς πρόκειται για φυτό αργής ανάπτυξης.  

Φροντίδα

Χώμα: Η ποιοτική σύσταση του  χώματος είναι η μοναδική ιδιαίτερη φροντίδα που έχει ανάγκη το Ροδόδεντρο, όπως και όλα τα οξύφιλα φυτά (Γαρδένια, Αζαλέα κλπ)

Χρειάζεται όξινο έδαφος (pH μεταξύ 4,50 -  5,50) ενώ ειδικά για φυτά σε γλάστρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα. 

Το χώμα του θα πρέπει επίσης να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και ταυτόχρονα να κρατά μια ελάχιστη υγρασία μεταξύ των ποτισμάτων. 

Η κάλυψη του χώματος γύρω από τις ρίζες με φλοιό δέντρου, άχυρο κλπ είναι ένας τρόπος για να διατηρείται περισσότερο η υγρασία.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε ημισκιερά και σκιερά σημεία με ιδανικές θέσεις αυτές που έχουν λίγες ώρες την ημέρα έμεσσο πρωινό ή απογευματινό ήλιο, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εκτείθεται άμεσα στον ήλιο και ειδικά τις ώρες του μεσημεριού. 

Φυτό με αρκετή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, αρκεί να είναι προστατευμένο από τον έντονο αέρα. 

Όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένου ψύχους - παγετού, ειδικά οι θαμνώδεις ποικιλίες και μικρά φυτά σε γλάστρες, καλό είναι να προστατεύονται με αντιπαγετικό κάλυμμα

Πότισμα: Χρειάζεται συχνό πότισμα, 3-4 φορές την εβδομάδα στα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού και ασφαλώς πολύ λιγότερο τις υπόλοιπες εποχές.

Άνοιξη και φθινόπωρο, αν οι βροχοπτώσεις δεν επαρκούν, επίσης θα πρέπει να μην αμελείται το πότισμα του 2-3 φορές την εβδομάδα, αρκεί το χώμα του να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας του μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά, για να διατηρήσει το σχήμα του, και να αφαιρεθούν τυχόν ξερολί και ασθενικοί βλαστοί - κλαδιά.

Είναι γενικά φυτό αργής ανάπτυξης γι΄αυτό και δεν προσφέρεται για "βαθιά" κλαδέματα. 

Λίπανση: Από το τέλος της ανθοφορίας έως τον επόμενο Μαϊο - Ιούνιο, ένα ειδικό ενισχυτικό για οξύφιλα μια φορά τον μήνα, βοηθά σημαντικά την γενική ευρρωστία του φυτού και την ταχύτερη ανάπτυξή του.

Η τελευταία λίπανση καλό είναι να πραγματοποιείται στις αρχές του καλοκαιριού, ακόμη και αν στην συνέχεια δεν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες -συνθήκες που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευτικές για λιπάνσεις σε όλα τα φυτά. Ο λόγος είναι στο επόμενο διάστημα να μην αναπτύξει πολλούς νέους βλαστούς και οι περισσότεροι από τους ήδη υπάρχοντες να προλάβουν να ξυλοποιηθούν για να μην είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην διάρκεια του χειμώνα.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Ροδόδεντρο ανθίζει μέσα στον Δεκέμβριο και τα λουλούδια του διατηρουνται έως και τον Φεβρουάριο.

Ο πολλαπλασιασμός του δεν πετυχαίνει πάντα και γίνεται με τρυφερά μοσχεύματα αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού. Η ορμόνη ριζοβολίας βοηθά σημαντικά στην επιτυχία του εγχειρήματος, όπως πολύ συχνά τα νέα φυτά αναπτύσσονται ιδιαίτερα αργά και χρειάζεται να περάσουν 3-4 χρόνια έως την πρώτη του ανθοφορία.

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε θαμνώδεις αλλά και χαμηλές δενδρώδεις  ποικιλίες  φυτών Ροδόδεντρου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πολύ όμορφο αυτό φυτό, ειδικά στην διάρκεια του χειμώνα που λίγα καλλωπιστικά βρίσκονται σε ανθοφορία.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ