2022-10-26 23:41:17
Φωτογραφία για Δημήτρης Μασούρας: Η Βόνιτσα πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα…



Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας έχει εκφράσει ο δικηγόρος Δημήτρης Μασούρας καταθέτοντας ανάλογο αίτημα στα όργανα του κόμματος.

Ο κ. Μασούρας γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Βόνιτσα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό δίκαιο. Από το 2007 ασκεί ενεργό δικηγορία με έδρα τη Βόνιτσα και σήμερα είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 κατετάγη πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ακτίου - Βόνιτσας με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση». Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Συμφωνία Ελπίδας», ο οποίος έλαβε ποσοστό 18,18%, ασκώντας έκτοτε τα καθήκοντα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ καταθέτει τις απόψεις του για την ανάπτυξη του Δήμου σχολιάζοντας τόσο τα καλώς όσο και τα κακώς κείμενα.


Κε Μασούρα έχοντας ασχοληθεί με την τοπική Αυτοδιοίκηση είστε καλός γνώστης των θετικών δράσεων στον τρόπο αλλά και των προβλημάτων. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα;

Τόσο λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, όσο και της ενασχόλησής μου με τα κοινά μπορώ να πω ότι έχω μια πολύ καλή εικόνα της τοπικής κοινωνίας με τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματά της, αλλά και των αντικειμενικών συνθηκών που αφορούν την περιοχή μας. Εκείνο που από την πλευρά μου εντοπίζω ως κύριο πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια επιτείνεται η δυσκολία των νέων ανθρώπων να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ διότι δυστυχώς οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι λίγες. Να επισημάνουμε βέβαια ότι σε επίπεδο Δήμου υπάρχει η Δημοτική Ενότητα Παλαίρου που σημειώνει μια τουριστική ανάπτυξη στηριγμένη σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το βέβαιο είναι ότι ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού στον νομό όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στην τελευταία απογραφή. Αυτό δείχνει ότι οι συνθήκες δεν βοηθούν την κοινωνία να αναπτύξει μια δυναμική και αναδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι εδώ υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, σε σχέση με τη γενική συνθήκη.

Πως θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος ούτως ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο; Πως μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος;

Είναι μια μεγάλη συζήτηση, όμως θα ήθελα να επισημάνω δυο –τρία πράγματα που τα θεωρώ κομβικά. Κατ’ αρχήν να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζουμε και θεωρούμε ότι κατά καιρούς γίνονται και βήματα θετικά. Για παράδειγμα υπάρχει όντως σε εξέλιξη μια διαδικασία για την δημιουργία ενός τουριστικού αγκυροβολίου στην Βόνιτσα, υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές διαδικασίες για την ανάπτυξη μιας μαρίνας στην Πάλαιρο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα βήματα δεν είναι θετικά ασχέτως αν έχουμε επιμέρους ενστάσεις αναφορικά και με ζητήματα χωροθέτησης και επιλογής διαδικασιών.

Από κει και πέρα θεωρώ επιτακτική ανάγκη ο Δήμος να μπορέσει ν’ αναδείξει τα φυσικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου διότι έχουμε έναν Δήμο και εσωτερικά ποικιλόμορφο με ημιορεινές και ορεινές περιοχές που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα πρέπει εκεί να ενισχυθεί η δημοτική συνοχή, να δοθούν δίαυλοι επικοινωνίας έτσι ώστε τα όποια τουριστικά ρεύματα να μπορούν να διαχυθούν στο σύνολο του Δήμου. Ένα ειδικότερο ζήτημα που αξίζει να επισημανθεί έχει να κάνει με την κατασκευή των νέων δρόμων στην περιοχή μας οι οποίοι μπορούν να είναι μια ευκαιρία με την έννοια ότι διευκολύνουν την πρόσβαση. Όταν όμως αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιείται κατάλληλα με δράσεις προβολής και δημιουργίας μιας ταυτότητας στον τόπο μας τότε δυστυχώς οι δρόμοι μπορούν να δημιουργήσουν μια συνθήκη αρνητική με την έννοια ότι οι άνθρωποι που θα έρχονται εδώ θα διαβαίνουν ως περαστικοί χωρίς να σταματούν καθόλου στον τόπο μας. Και ασφαλώς πέρα από το κομμάτι το τουριστικό θα πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί με ουσιαστικές παρεμβάσεις ο πρωτογενής τομέας σε επίπεδο υποδομών σε ότι αφορά τόσο τους δρόμους όσο και τον εξηλεκτρισμό, αλλά και με την προσπάθεια της επαναλειτουργίας των δημοτικών σφαγείων τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν πραγματικά το κομμάτι της κοινωνίας που βασίζεται στην αγροτική παραγωγή η οποία φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα αναδειχθεί σε ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.

Το θέμα με τους καινούργιους δρόμους και την ταυτότητα του τόπου νομίζω ότι αφορά περισσότερο τη Βόνιτσα, αφού η Πάλαιρος είναι ήδη ψηλά τουριστικά. Ποια είναι η ταυτότητα που θα μπορούσε να αποκτήσει η Βόνιτσα;

Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός προβολής, υποδομών αλλά και συλλογικών δράσεων σε συνεργασία και με τους εξατομικευμένους επαγγελματίες αλλά και με τυχόν συλλογικότητες επαγγελματιών, αλλά και αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία στην περιοχή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων που αυτά αποτελούν την ταυτότητα του κάθε τόπου. Να διαμορφωθεί δηλαδή ένας αυτοτελής λόγος ώστε ένας άνθρωπος που κατοικεί σε ένα άλλο μέρος της χώρας και έρχεται στην περιοχή να έχει το κίνητρο να επισκεφθεί τον τόπο μας.

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα;

Νομίζω ότι ένα επιπλέον πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες η Δημοτική Αρχή είναι η σύνδεση της παροχής υπηρεσιών τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στον τομέα της εστίασης με τα ιδιαιτέρως ποιοτικά προϊόντα που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας, τόσο στο κομμάτι της αλιείας όσο και της κτηνοτροφίας και γεωργίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθούμε στην πιθανότητα υποψηφιότητάς σας ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας καθώς όπως γνωρίζουμε θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο Κατόπιν παρότρυνσης φίλων και συντρόφων από τον πολιτικό χώρο στον οποία αναφέρομαι έθεσα στην διάθεση της παράταξης την υποψηφιότητά μου για βουλευτής στον νομό. Η πρόταση υιοθετήθηκε από την οργάνωση μελών της Βόνιτσας στην οποία είμαι μέλος και μάλιστα ομόφωνα, γεγονός το οποίο με τιμά. Από ‘κει και πέρα με συλλογικό τρόπο τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα λάβουν τις αποφάσεις που είναι οι κατάλληλες με αναφορά και στην ανάγκη για μια ισόρροπη εκπροσώπηση του νομού που περιλαμβάνει περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την μείωση των εδρών άρα και των υποψηφίων βουλευτών. Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν για το θέμα αυτό, από την πλευρά μου θα πω ότι η υποψηφιότητα δεν θα πρέπει ποτέ να είναι ένα μέσο αυτοπραγμάτωσης, αλλά μια προσπάθεια συμβολής στο να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τον τόπο μας. Αυτή την κοινή προσπάθεια για μια δίκαιη κοινωνία, ανεξαρτήτως της προσωπικής παραμέτρου, θα την υπηρετήσουμε από οποιοδήποτε μετερίζι.

.aixmi-news.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ