2022-11-01 23:44:10
Φωτογραφία για Τι είναι ο ιός RSV που «χτυπά» βρέφη και παιδιά. Tα συμπτώματα
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το φετινό «κοκτέιλ» γρίπης, RSV και κορονοϊού. Ο RSV είναι ένας αναπνευστικός ιός που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η λεγόμενη «τρι-δημία», δηλαδή η πιθανή ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης, του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του κορονοϊού, απασχόλησε πρόσφατη δημοσίευση της Kathleen Doheny στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD, την οποία αναλύουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Και οι τρεις ιοί, ινφλουένζα, SARS-CoV-2 και RSV, είναι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλοι ιοί του αναπνευστικού και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, αναφέρει ο Timothy Brewer Καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA.


Τι είναι ο RSV

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο RSV προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Αναλυτικά

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να μοιάζουν στην αρχή με αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν:

•Πυρετό

•Καταρροή

•Άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να χειροτερέψουν αφού ο ιός φτάσει στους πνεύμονες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

•Πιο βαθύς και πιο συχνός βήχας

•Δυσκολία στην αναπνοή μαζί με συριγμό (έναν ήχο σφυρίγματος) και γρήγορη αναπνοή

•Μελανιασμένα χείλη ή νύχια

•Αφυδάτωση

•Δυσκολία στο να θηλάσει ή να πιει από το μπιμπερό. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ