2022-11-04 17:49:59
Φωτογραφία για Πριν 125 χρόνια από την Κομοτηνή περνούσε τρένο που ένωνε Παρίσι με Κωνσταντινούπολη 04/11/22 - 8:00
ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ… 1897!

Και τώρα δεν ενώνεται ούτε… η Θεσσαλονίκη με την Κομοτηνή

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά πριν από 125 χρόνια, επί τουρκοκρατίας, περνούσε από την Κομοτηνή τρένο που ένωνε το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος για το Οριάν Εξπρές! Την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία έκανε γνωστή ο Στέφανος Ελευθεράκης, ο οποίος έφερε σε αντιπαραβολή τη σημερινή κατάσταση όπου η Κομοτηνή δεν ενώνεται με τρένα ούτε με τη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, ο δημόσιος διάλογος έχει ανοίξει ξανά, στον απόηχο της έναρξης -μετά από τρία χρόνια παύσης- επιβατικών δρομολογίων, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, μόνο απογεύματα και μόνο καθημερινές. Τα υπόλοιπα δρομολόγια παραμένουν ως έχουν με λεωφορεία.

Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Στέφανου Ελευθεράκη: «Το σφύριγμα του τρένου στη Θράκη πρωτακούστηκε το 1888. Ήταν τότε το λεγόμενο Οριάν Εξπρές που ξεκινούσε από το Παρίσι και έφτανε στην Κωνσταντινούπολη. Από την Κομοτηνή πέρασε το 1897, επί Αβδούλ Χαμήτ, στα χρόνια δηλαδή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα φθηνό, ασφαλές και οικολογικό μέσο για να μετακινούνται άνθρωποι κι εμπορεύματα. Σήμερα, 125 χρόνια μετά, γίνονται μελέτες επί μελετών, μπας και ξαραχνιάσουν οι αχρησιμοποίητες εδώ και χρόνια σιδηροδρομικές γραμμές. Ως τότε θα πηγαινοέρχονται άδεια τα λεωφορεία που μισθώνει ο ΟΣΕ. Πιθανότατα να έχουν αδειάσει ως τότε και τα χωριά του βόρειου Έβρου, για τα οποία η χρήση του τρένου ήταν η μοναδική σχεδόν επιλογή για να μετακινηθούν».

xronos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ