2022-11-12 19:05:12
Φωτογραφία για Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού  στο Αγρίνιο
    Σε κλίμα συγκίνησης, με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια  πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας  η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού  στο Αγρίνιο.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γιώργος Παπαναστασίου  καλωσορίζοντας εκ μέρους όλων των Αγρινιωτών  τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  ανέφερε μεταξύ άλλων : «Ο  Λαός   του Αγρινίου υποδέχεται σήμερα  τον νέο Ποιμενάρχη του.   Καλώς ήλθατε Σεβασμιότατε, Εις έτη πολλά και άνωθεν ευλογημένα! Το ιστορικό και μαρτυρικό Αγρίνιο υποδέχεται σήμερα τον Δεσπότη της, μετά την πολυετή   επιτυχημένη διακονία πλησίον του σεβαστού και πολύπειρου  Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, την τίμια ψήφο των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την  χειροτονία και την  ενθρόνιση.  Υποδέχεται Εσάς, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κύριε Δαμασκηνέ. Εσάς, τον διάδοχο των Αποστόλων, τον οικονόμο των θείων μυστηρίων, Και υπόσχεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να Σας απονέμει, από τούδε και στο εξής, την κάθε τιμή που αρμόζει στον πνευματικό της Πατέρα. Σας υποδεχόμαστε στην πλατεία Δημοκρατίας  του Αγρινίου. Είμαστε βέβαιοι, Σεβασμιότατε, ότι γνωρίζετε.


την μακραίωνη πορεία της πόλης μας, μιας πόλης που έχει πλούσια  πνευματική και θρησκευτική παράδοση. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη  σύγχρονη εποχή η περιοχή μας γέννησε άξιους Έλληνες, επιφανείς λογοτέχνες, σεπτούς ιερωμένους που έμειναν πιστοί στις παρακαταθήκες των Άγιων Πατέρων. Θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση. Όλοι μαζί, λαός και κλήρος, Ενωμένοι, όπως επιτάσσει η ιστορία μας, θα πορευθούμε  με σύμπνοια, ομοψυχία και αλληλεγγύη.  Με τη δική Σας πνευματική και ηθική  καθοδήγηση.  Η Δημοτική Αρχή,  και εγώ προσωπικά, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης,   και με διακριτά τα όρια του θεσμικού μας ρόλου, θα στηρίξουμε το έργο Σας.   Βέβαιος ότι θα είστε άξιος συνεχιστής των προκατόχων Σας. Του Μακαριστού Μητροπολίτη  Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κυρού Κοσμά,  ο οποίος διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του προσφέροντας ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Αλλά και του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου, που ήταν άξιος τοποτηρητής στην Μητρόπολη μας και αποτέλεσε  πηγή πνευματικής εμπειρίας. Πάντα με τη συμβολή και  το έμπρακτο ενδιαφέρον του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη  Επιφάνιου.  Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου παρακαλώ δεχθείτε,  ως  ένδειξη σεβασμού και τιμής,  ένα δώρο υψηλού συμβολισμού για τους Αγρινιώτες. Έργο συμπατριώτη μας,  η προσωπογραφία  του  Παπαποστόλη. Με συγκίνηση σας προσφέρω  την προσωπογραφία του Αρχιμανδρίτη Απόστολου  Φαφούτη,  του μακαριστού Γέροντα  που ανακούφισε τον πόνο, γλύκανε τις πληγές, έγινε η παρηγοριά για τους ανήμπορους. Του ιερέα που «έχαιρε μετά χαιρόντων, έκλαιε μετά κλαιόντων». Στην καρδιά μας είναι ο Άγιος  χωρίς φωτοστέφανο. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι πρωτοστάτησε στην ανέγερση του νέου  Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Σε κάθε πέτρα έχει βάλει την υπογραφή του με τον ιδρώτα και το αίμα του.  Δε λησμονούμε ότι, με μοναδικό όπλο την αγάπη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, απέτρεψε το αιματοκύλισμα της πόλης. Ο Παπαποστόλης συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές των Αγρινιωτών  και η ιερή μορφή του, ακόμη και σήμερα, είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, Εκφράζω  θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, ευχόμενος   διακονία επ’ αγαθώ της κοινωνίας.

Η χάρις του Θεού να  Σας ευλογεί  σε καιρούς και  χρόνους κρίσιμους  και εν μέσω   πολλών προκλήσεων.

ΆΞΙΟΣ ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός».

 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον Μητροπολίτη  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο  και τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής για την Τελετή  Ενθρονίσεως.

Στην οδό Τσικνιά είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

Στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής παραβρέθηκαν οι Βουλευτές   Κ.Καραγκούνης , Μ.Σαλμάς, ΣΠ. Λιβανός, Δ.Κωνσταντόπουλος, Θ.Μωραιτης, Γ.Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Δήμαρχοι Κ.Λυρος, Σ. Κωνστανταρας, Γ.Κατσούλας, Β.Γκιζας, Γ.Τριανταφυλλάκης,  ο πρ. του ΔΣ Νίκος Καζαντζής, Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστ. Δντης Δ.Γαλαζούλας, ο Περ.Δ/Της Δυτ. Ελλάδας Χρ. Μπόκας, ο Δ/Της Π.Υ.Αγρινιου Ευστρ. Πετρακης.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ